Ca si in cazul multor tendinte de design interior, poate exista adesea un element de crossover care poate face dificila distingerea intre doua stiluri similare. Acesta este, cu siguranta, cazul fermei si al decorului rustic, doua stiluri interioare incredibil de renumite care impartasesc principii de design foarte asemanatoare.
Decorul rustic si cel de la ferma sunt ambele stiluri atemporale care sunt imbratisate in mod continuu de designeri si proprietari pentru atractia lor clasica si larg raspandita. Centrate pe decorarea cu materiale naturale si imbratisand natura lor imperfecta pentru a crea spatii care se simt traite si relaxate, aceste stiluri pot fi imbratisate fie in moduri subtile, fie proeminente. Dar care este mai exact diferenta dintre ferma si decor rustic?
Am vorbit cu designeri de interior, care ne explica aici cum difera aceste doua tendinte clasice de design interior. Desi nu este un secret, cele doua stiluri merg mana in mana, exista si diferente clare de inteles care pot face mai usor de inteles exact ce se intelege prin fiecare stil.
Prin ce se deosebeste rusticul de ferma?

In primul rand, este de remarcat faptul ca atat stilurile de design interior rustic, cat si cele de ferma sunt foarte strans legate si, prin urmare, sunt adesea prezente in aceleasi scheme interioare, de aceea sunt usor de confundat. Designerul de interior Jennifer Davis explica caracteristicile lor comune: „Stilurile de design rustic si de ferma impartasesc elemente comune inradacinate in simplitate, caldura si o conexiune cu mediul natural, dar au caracteristici distinctive care le deosebesc”.
In timp ce ambele stiluri sunt centrate pe crearea de scheme confortabile prin elemente naturale, dupa cum observa Jennifer, designerii spun ca principala diferenta dintre cele doua este ca rusticul este un termen mai general care se refera la tipurile de materiale folosite, in timp ce ferma este un stil mai de nisa. care se poate realiza prin incorporarea elementelor rustice.
„Designul rustic imbratiseaza o gama mai larga de influente, inspirandu-se din diverse materiale rezistente si rezistente la intemperii”, explica Jennifer. „Acest stil incorporeaza adesea lemn recuperat, metale invechite si texturi naturale pentru a crea o estetica uzata si imbatranita. Accentul este pus pe prezentarea frumusetii inerente a imperfectiunilor, oferind spatiilor o senzatie de trait si autentic.’
Designerul de interior Laura Williams, proprietar si designer principal la ATX Interior Design este, de asemenea, de acord ca rusticul se refera la utilizarea materiilor prime naturale si a aspectului lor imperfect: „Rustic utilizeaza materiale cu aspect brut din pamant, cum ar fi lemnul neprelucrat si pietrele autentice. ‘

Deoarece decorul rustic se refera la un aspect invechit prin imbratisarea robustetei materialelor naturale, se preteaza perfect interioarelor de ferma. Decorul fermei este un aspect popular care incorporeaza de obicei accesorii si mobilier in stil traditional, mult lemn masiv si o senzatie generala de „tara” pentru a crea spatii familiare si incalzite.
Cu toate acestea, incorporarea detaliilor rustice nu echivaleaza intotdeauna cu crearea unei scheme de ferma. De exemplu, elementele rustice precum cele de mai sus pot fi asociate in schimb cu finisaje contemporane pentru a crea un aspect rustic modern. Acesta a fost un stil de design interior popular in ultimii ani, concentrandu-se pe aspectul natural al decorului rustic, dar in contrast cu mobilierul mult mai elegant pentru o senzatie mai actuala. Aceasta abordare ar evita in general aspectul rustic care este esential pentru stilul fermei.
Aflati despre stilul de decor rustic modern cu aceasta carte cu coperta cartonata, care acopera toate elementele decorului rustic modern de la culoare, textura si alegerea materialului.
Dar, de cele mai multe ori, decorul rustic apare in schemele de ferma. „Intr-o casa in stil ferma, este foarte probabil sa vezi materiale rustice”, explica Laura Williams. „Ferma se refera la maiestria si prelucrarea lemnului a materialelor din casa”.
Jennifer Davis explica in continuare modul in care detaliile rustice sunt in mod obisnuit incorporate in schemele de ferma, precum si ceea ce ea considera ca sunt caracteristicile cheie ale decorului fermei: „Decorul de ferma este un subset al designului rustic, cu un accent mai specific pe un fermecator, inspirat de tara. atmosfera. Stilul fermei incorporeaza adesea elemente cum ar fi peretii shiplap, usile hambarului si decorarea cu accesorii de epoca pentru a evoca un sentiment de viata traditionala a fermei.

Culoarea este un alt element care poate face adesea diferenta intre ferma si rustic, cu scheme rustice care reflecta de obicei nuante mai intunecate si mai capricioase, in timp ce ferma promoveaza in general o senzatie mai deschisa prin decorarea cu culori neutre. Jennifer adauga: „In timp ce ambele stiluri celebreaza simplitatea, decorul fermei tinde sa integreze mai multe palete de culori albe si neutre, reflectand atmosfera luminoasa si aerisit a vietii rurale”.
Designerul de interior din NYC, Tyson Ness, intervine si el, fiind de acord ca schemele de ferma inclina adesea spre culori mai deschise: „Paleta de culori pentru interiorul unei case de ferma inclina catre luminoase, deschise si aerisite. Sunt introduse ton pe ton si unele tonuri de lemn mai deschise.’
Stilul de ferma pune, de asemenea, un accent puternic pe caracterul practic al designului sau, cu aceste spatii concepute pentru viata functionala de zi cu zi – fie ca este o bucatarie de ferma sau un living de ferma.
Jennifer explica: „In plus, decorul fermei pune un accent puternic pe elementele functionale si practice, cu un amestec de piese vintage si contemporane pentru a crea un spatiu confortabil si primitor, care se simte atat nostalgic, cat si modern. In timp ce decorul rustic este un concept mai larg care cuprinde o varietate de influente atmosferice, decorul de ferma este o iteratie rafinata si specifica, cu accent pe crearea unei camin confortabile, inspirate de tara.
Pe scurt, atat stilul de ferma, cat si cel rustic se concentreaza pe materiale naturale, cel mai frecvent lemn, dar ferma este o referinta mai specifica pentru crearea unui spatiu familiar, locuit, care acorda prioritate decorului rustic. Tyson concluzioneaza: „In timp ce ambele stiluri celebreaza materialele naturale si o conexiune cu radacinile traditionale, designul rustic inclina spre un aspect robust, natural, iar designul fermei este mai mult despre crearea unui spatiu confortabil, usor si primitor, cu o nota de nostalgie”.