Sarcini pe care nu ar trebui sa le neglijezi toamna in gradina

Asa cum lunile de iarna sunt cele care necesita mai putina activitate in gradina si ceea ce se face cel mai bine in primul rand este o buna planificare a anului, toamna aduce sarcini multiple si variate. I-am consultat cu peisagista Fernando Najera, care incepe prin a face aceasta reflectie: „ toamna este un anotimp destul de necunoscut”.

Multi cred ca este preludiul iernii si de aceea odata cu sfarsitul caldurii gradina este amortizata, ofilita, fara avant. Si nu este asa. De fapt, toamna este adesea o a doua primavara; cu temperaturi temperate, precipitatii mai abundente si mai putina insolatie solara. Prin urmare, este recomandabil sa nu uitati de nevoile de irigare ale gradinii, revizuiti irigarea prin picurare, verificati starea pajistilor si urmariti in continuare toti acei daunatori care pot aparea .”

Mai este ceva pe lista lunga de lucruri de facut?

Toamna este perioada in care radacinile plantelor noastre cresc cel mai mult. Radacini care numai cu frigul intens al celei mai aspre ierni se vor opri din crestere. Prin urmare, este un moment minunat pentru plante si este cea mai buna perioada pentru a planta o gradina . Strans legat de asta este abonatul, iar acest sezon este momentul ideal pentru a face acest lucru. Plantele il vor aprecia in timpul toamnei, se vor odihni iarna bine hranite si, la venirea primaverii, acel plus de vigoare va fi foarte evident.

Recuperarea plantelor dupa o vara torida

In unele tari, vara acestui an a fost cea mai calda de cand au inceput recordurile, iar pe parcursul ei au fost patru valuri de caldura , lucru de care sufera plantele de exterior. Cel mai bun sfat pe care il putem da pentru a combate valurile de caldura este sa alegeti vegetatia nativa , care este cea mai rezistenta.

In ceea ce priveste lucrarile de recuperare a plantelor din toamna, care devin foarte deshidratate din cauza acestor valuri de caldura, expertul avertizeaza ca „solutia aparenta, udarea lor mai mult, poate provoca efectul opus, moartea sau imbolnavirea din cauza proliferarii fungice: Umiditate ridicata si caldura mare este un teren ideal pentru ei. Din acest motiv, as insista ca toamna este momentul pentru a fertiliza, si niciodata mai bine spus, viitorul plantei. Stiind ca valurile de caldura vor pune plantele la incercare, este necesar sa le intarim radacinile si sa protejam solul de caldura si uscare: prin urmare, trebuie sa optam pentru ingrasamant (sarac in azot) si sa plasam mulci . Se pare ca este solutia la orice, dar in realitatePlantele depind de sol pentru orice, motiv pentru care investitia in substrat este cea mai buna recomandare .”

Este timpul pentru curatarea si indepartarea buruienilor

Toamna este o perioada care te invita sa aranjezi gradina, sa indepartezi plantele care nu au supravietuit verii, sa tii la distanta buruienile … dar, pe de alta parte, este o perioada in care se genereaza multa materie organica: frunzele cazute. , tulpini uscate… si Nu intotdeauna este indicat sa o indepartati. „Personal, folosesc iarba taiata si frunze uscate ca mulci in gradina. Mi se pare a fi cel mai ecologic si simplu mod de a practica economia circulara. Salvand iarba si frunzele uscate si folosindu-le ca acoperire pentru alte plantatii, le oferim protectie impotriva frigului (care deshidrateaza foarte mult solul) si returnam materia organica in sol”, subliniaza peisagistul.

Adaptati irigarea la acest sezon ploios

Toamna poate fi la fel de ploioasa ca primavara, desi cu o neregula care poate fi periculoasa in multe cazuri (picaturile reci sau daneze ne amintesc de asta). Aceasta inseamna ca, daca luam precipitatiile in abstract, fara sa ne uitam la distributia zilnica/saptamanala/lunara, putem crede ca ploua suficient, dar nu este cazul. Daca o zi ploua torential si ramane fara ploaie o luna, ne confruntam cu o problema.

„De aici si grija care trebuie avuta la irigare, urmarind daca plantele care au nevoie de ea , si ajutandu-i din cand in cand pe cei care nu au irigare cu un udator. Desigur, drenajul isi va juca rolul principal in acest sezon, atat de predispus la ploi de apa si ploi premature . Este indicat sa verificati daca exista obstacole in conducte, jgheaburi sau puturi de drenaj”, subliniaza Fernando.

In aceasta era, acestea sunt cele mai bune ingrasaminte

Este important sa fim atenti la tipul de ingrasamant pe care urmeaza sa-l oferim plantelor, optand pentru unul organic, sarac in azot , care la aceasta data nu ne intereseaza in mod deosebit. „Motivul pentru aceasta este ca azotul joaca un rol decisiv in producerea de clorofila si cresterea tulpinilor si a frunzelor, lucruri care nu sunt vitale toamna, asa cum am vazut deja”, insista peisagistul. Dimpotriva, dorim sa stimulam radacinile si sa oferim viitoare nutrienti plantei, iar pentru aceasta avem la dispozitie piese de vierme, mulci, gunoi de grajd sau compost . Aceste ingrasaminte cu eliberare lenta vor oferi un plus de fosfor si potasiu , ambele vitale pentru cresterea radacinilor.

Toamna, timpul taierii…

La plantele de foioase , taierea de toamna este intretinere , curatarea ramurilor moarte in stare proasta. Pomii fructiferi sunt putin schimbatori, deoarece depind foarte mult de inflorirea si coacerea fructelor, dar in general, taierea usoara pentru curatare si igienizare se poate face perfect.

Plantele aromatice si plantele cu dezvoltare viguroasa primavara si vara, precum levanticile, salviale, verbenele, ierburile… sunt taiate intens toamna , reducandu-le la 1/3 din dimensiunea lor, sau chiar mai mult in unele cazuri. Acest lucru va incuraja o crestere sanatoasa si viguroasa in primavara. Daca nu, vor imbatrani si vor deveni foarte lemnoase.

… Si plantatie!

„Toamna este anotimpul meu preferat de plantare, fara mari distinctii sau excluderi, plantand totul in gradina, flori, tufisuri, copaci…”: detaliaza Fernando.

Desigur, unele specii nu vor fi vazute decat in ​​primavara sau vara (cum ar fi bulbii), iar altele vom vedea cat de nou plantate cad si isi pierd frunzele pana in primavara viitoare. Adica plantarea toamnei este buna pentru planta , dar ne lasa o urma de amaraciune pentru ca se pare ca gradina se ofileste. Dar de fapt in subteran creste si se pregateste pentru noul an.

Pe de alta parte, exista plante si flori care isi ofera intregul potential toamna si iarna, iar plantarea lor va fi o mare bucurie pentru gradina in lunile reci. Vorbim despre varza, panselute, ciclame, asteri sau erici.

Un anotimp care te invita sa te bucuri de el pe indelete

Toamna este, alaturi de primavara, perioada de cea mai mare munca in gradina , dar nu si cea mai obositoare. Tendinta este spre zile mai racoroase, nu mai calde, atmosfera este mai umeda si poate fi ceva nostalgie in aer, asa ca a ramane activ este foarte benefic, chiar apreciat. „ De multe ori primavara, care este frumoasa, ne depaseste totusi . Atatia stimuli in acelasi timp, atata iarba care creste necontrolat… cineva poate deveni coplesit. Lucrarile de toamna pot fi amanate si mai mult , lasate pentru maine; iar a se odihni pe o banca face parte din rutina oricarui gradinar in toamna”, reflecta Fernando.