Cu totii am auzit pana acum de sisteme de organizare, dar doar pentru ca ai unul nu inseamna ca functioneaza. De fapt, multe sisteme organizatorice nu functioneaza pentru fiecare gospodarie, mai ales intr-un spatiu aglomerat precum bucataria.
Dar care sunt semnele ca sistemul tau de organizare a bucatariei nu functioneaza? Organizatorii profesionisti de acasa spun ca exista niste indicatori clari ca sistemul pe care il aveti in vigoare nu este cel mai bun pentru familia dvs.
Aici, ei dezvaluie cum sa depistati un sistem de organizare defectuos si ce puteti face pentru a-l remedia.
Semnele ca sistemul dvs. de organizare a bucatariei nu functioneaza
Configurarea unui sistem organizatoric in casa ta este unul dintre cele mai bune sfaturi de curatare pe care sa le ai la dispozitie, deoarece sunt concepute pentru a ajuta la crearea unei metode de a tine dezordinea la distanta si de a face casa mai usor de aranjat.
In ciuda acestui fapt, aceste sisteme se pot destrama rapid sau nu functioneaza niciodata. Doar pentru ca este ceva folosit de profesionisti nu inseamna ca va functiona pentru tine. Iata cum sa vezi daca al tau te esueaza in bucatarie.
1. Dezordinea continua sa se acumuleze

Unul dintre obiectivele principale ale unui sistem de organizare a bucatariei este dezordinea blaturilor , asa ca, daca articolele inca se acumuleaza, este posibil ca sistemul de organizare a bucatariei sa nu functioneze, subliniaza Jackie Pittman , organizator profesionist de casa si fondator Chez Nous Organizing.
„O bucatarie bine proiectata ar trebui sa aiba un spatiu amplu de depozitare pentru toate lucrurile esentiale, lasandu-va blaturile libere pentru pregatirea alimentelor.” Daca faceti un singur lucru in bucatarie, va recomandam sa pastrati blaturile fara dezordine.
2. Inca pierzi lucruri in mod regulat

Probabil ati ghicit, dar daca inca va straduiti sa gasiti ceva intr-un sistem de organizare, atunci cu siguranta nu functioneaza pentru dvs. si „este timpul sa va reevaluati sistemul organizational”, continua Jackie Pittman.
Articolele utilizate cel mai frecvent ar trebui sa fie usor accesibile, spune ea, si totul ar trebui sa aiba un loc desemnat in care sa puteti returna cu usurinta articolul dupa utilizare.
3. A face ordine inca se simte ca o corvoada

Nu ne intelegeti gresit, ordinea nu va fi transformata in cea mai distractiva dintre sarcini cu un sistem de organizare a bucatariei daca il urasti absolut, dar ar trebui sa ajute sa o faci mai rapida si mai usoara. Daca nu este cazul si organizarea unei bucatarii se simte totusi ca un proces laborios si intens de gandire, atunci sistemul tau de organizare a bucatariei nu functioneaza pentru tine.
„Daca este prea dificil sa returnezi un articol la domiciliul desemnat, acesta tinde sa fie lasat afara si sa devina aglomerat. Prima intrebare pe care trebuie sa o puneti este: Ce articole sunt stocate mai accesibile pe care nu le utilizati la fel de regulat?’ incepe Meredith Goforth , organizator profesionist, designer de sisteme pentru locuinte si fondator al House of Prim. „Intotdeauna imi incurajez clientii sa ia in considerare rutina lor sau rutina pe care doresc sa o aiba si sa organizeze zonele in consecinta.
„Este in regula sa te gandesti in afara cutiei si sa te desprinzi de grupurile de categorii pentru anumite articole daca functioneaza pentru tine!” Ea incurajeaza. „De exemplu, daca toate aparatele sunt depozitate pe raftul superior al camarei pentru ca gatiti rar, dar utilizati prajitorul de paine in fiecare dimineata, atunci poate ca prajitorul apartine unei zone de mic dejun, mai degraba decat unei zone de aparate.”
4. Depozitarea in frigider nu este suficient de flexibila pentru stilul tau de viata

Desi exista unii profesionisti ai organizatorilor de bucatarie care cumpara intotdeauna , acestea sunt doar ghiduri pentru a inspira clientii si cititorii sa incerce sisteme noi sau sa gaseasca ceea ce ar putea functiona pentru ei.
Cumpararea unei supraabundente de organizatoare fixe, cum ar fi cosurile, sau etichetarea tuturor in mod specific, va ingreuna atunci cand introduceti un nou produs alimentar in magazinul dvs. de alimente saptamanal si veti indeparta incet sistemul de bucatarie”, spune Meredith Goforth, organizator profesionist.
„Variabilitatea si cifra de afaceri este o defectiune foarte comuna in sistemele de organizare a frigiderelor, in care alimentele precum ouale, laptele si iaurtul au locuri definite desemnate cu etichete. Cand schimbi constant continutul frigiderului, totusi, etichetele fixe nu functioneaza”, explica ea. „Aveti containere de depozitare care ocupa mai mult spatiu decat economisesc.
Pentru a remedia situatia, luati in considerare sa fiti mai liberal cu etichetarea dvs., sugereaza Meredith. Puteti chiar sa eliminati etichetele cu totul. In frigider, puteti adauga mai multa flexibilitate sistemului prin slabirea categoriilor de etichete sau prin eliminarea completa a etichetelor, pastrand in acelasi timp zone dedicate pentru a separa lucruri precum legumele proaspete si carnea pentru igiena alimentelor. Altfel, „flexibilitatea este prietenul tau!” afirma Meredith.
5. Dulapurile si sertarele sunt revarsate

Organizarea dulapurilor de bucatarie si organizarea sertarelor de bucatarie este, fara indoiala, cea mai dificila parte a punerii laolalta a unui sistem de organizare a bucatariei, datorita formelor si dimensiunilor sale variate si incomode. Ca urmare, aceste zone sunt cele mai probabil sa esueze primele.
Orice spatiu de depozitare care este debordant sau umplut este un semn ca trebuie sa reevaluati unde si cum depozitati lucrurile sau sa alegeti cateva sfaturi diferite de dezordine care functioneaza mai bine pentru dvs., sugereaza organizatorul Meredith Goforth.
„Intreaba-te de cata cantitate din acel articol ai nevoie cu adevarat si cat de mult folosesti. Daca ezitati sa renuntati, incercati sa puneti deoparte obiectele pe care le folositi cel mai putin. Lasati sa treaca o saptamana sau doua. Ti-a scapat ceva in lipsa lui?
Cand va organizati sertarele, luati in considerare adaugarea unor separatoare de sertare, cum ar fi acestea de la The Container Store, si impiedicati adaugarea de ceva in sertar care curge peste partea de sus a separatorului.
6. Inca te simti stresat in bucatarie

Mai presus de toate, ar trebui pus in aplicare un sistem de organizare a bucatariei pentru a ajuta la reducerea stresului si a incarcaturii mentale. Adaugarea de sisteme ar trebui, de asemenea, sa atenueze dezordinea atunci cand este coplesit . Daca niciuna dintre aceste nevoi nu este indeplinita, atunci este un semn evident ca trebuie sa reevaluezi, spune Christin Cieslarski , organizator profesionist si fondator My Homier Home.
„Acumularea dezordinei poate duce la frustrare si ineficienta in bucatarie, diminuand bucuria de a gati si facand mai dificila mentinerea unui spatiu curat si ordonat”, spune ea.
„Reevaluarea spatiului pentru a preveni frustrarea viitoare poate implica evaluarea obiceiurilor tale in bucatarie, identificarea oricaror blocaje sau surse de frustrare si determinarea daca sistemul tau actual este aliniat cu nevoile tale”, continua Christen. „Odata ce ati identificat problema, este timpul sa creati o solutie personalizata care sa raspunda cerintelor dumneavoastra unice. Acest lucru ar putea implica rearanjarea articolelor pentru a optimiza fluxul de lucru, incorporarea de noi solutii de stocare care se potrivesc mai bine preferintelor dvs. sau dezordinea si reorganizarea pentru a profita la maximum de spatiul dvs. disponibil.
7. Cumperi in vrac si decantezi

Decantarea produselor alimentare a devenit o tendinta pe internet de care nu putem scapa. Cu siguranta nu se poate nega ca arata fantastic si functioneaza pentru multi oameni, dar incercarea de a te forta in tendinta de cumparare in vrac va duce la o bucatarie coplesitoare. „Nu este o singura marime”, avertizeaza Laura Kinsella , organizatoare si fondatoare urban OrgaNYze, chiar daca poate fi mai economica. „Articolele stagnante ne costa mai mult decat am fi putut economisi vreodata pentru articol, deoarece necesita timp, energie si spatiu pentru depozitare si intretinere”.
„Inainte de a configura acel sistem pentru clientii mei, ii intreb daca sunt dispusi sa-si ia timp dupa ce ajung acasa de la magazin alimentar pentru a despacheta si a decanta cerealele, gustarile, cerealele, mirodeniile si alte articole similare in borcane”, continua. Sarah Giller Nelson, organizator profesionist de acasa si fondator al organizatorilor Less is More . „Daca sunt dispusi sa-si ia timp pentru a face asta, atunci ii ajut sa decida de cate borcane au nevoie si ce dimensiuni sunt cele mai bune. Daca nu, folosim in schimb pubele deschise. Intretinerea acestui sistem dureaza mai putin. Un sistem bun se bazeaza pe obiceiurile cuiva, mai degraba decat sa lucreze impotriva lor.
8. Nu ai implicat familia

Intotdeauna vor exista reguli ale casei familiei care sunt dificil de implementat, dar daca nu va imbogatiti gospodaria cu sistemul de bucatarie de la inceput, o va pune in esec. La urma urmei, daca nimeni altul decat tine nu foloseste noul sistem, ar putea la fel de bine sa nu existe deloc, spune Lauren Saltman , organizator profesionist si proprietar al Living. Simplificat.
„Exista cateva solutii rapide pentru a-ti motiva membrii familiei sa urmeze noile sugestii”, asigura ea. — Mai intai, asigura-te ca nu complici prea mult lucrurile. A avea o zona generala pentru gustari, de exemplu, fata de a avea pubele individuale pentru fiecare gustare de care familia ta se bucura, ar putea fi o solutie mai buna pentru bucatarie. Poate ai venit cu o solutie de organizare geniala si te-ai gandit ca toti ceilalti ti-ar urma exemplul. Mai bine, fa-ti timp pentru a explica ce ai dori ca toata lumea sa faca in viitor.
„De multe ori oamenii au nevoie de o lectie despre noul sistem, impreuna cu timp pentru a exersa si a invata noul obicei, inainte de a fi gata sa se angajeze.”
9. Tintesti estetica, nu practic

Desigur, cu totii ne dorim bucatarii frumoase , dar crearea unui sistem cu doar acest scop in minte va invinge punctul de a organiza pentru a reduce stresul. Adesea, cele mai placute sisteme de organizare din punct de vedere estetic sunt cele mai greu de pastrat.
Ideile la moda nu tin cont de nevoile sau preferintele individuale, avertizeaza Christin Cieslarski, organizator profesionist. „Rafturile deschise sau containerele de depozitare limpezi ar putea functiona pentru unii, dar se pot dovedi haotice si de necontrolat pentru altii care ar putea beneficia mai mult de dulapuri inchise sau pubele etichetate”, spune ea.
Luati in considerare cat de important este aspectul bucatariei dvs. fata de stresul pe care il simtiti cand o utilizati. Ati putea folosi dulapuri inchise cu usi sau feronerie superbe pentru a imbunatati aspectul bucatariei dvs., dar sa va pastrati aparatele si borcanele ascunse?
„Cheia este sa gasiti un echilibru intre estetica, functionalitate si caracter practic, care functioneaza cel mai bine pentru dvs.”, reaminteste Christin Cieslarski, organizator profesionist
10. Ai mai multe cosuri decat articole

Exagerarea cu „ajutoarele” organizationale este una dintre multele tendinte de organizare de care ne-am indragostit in ultimul an, iar organizatorii profesionisti sunt de acord.
A avea pubele si cosurile cu siguranta isi au locul atunci cand vine vorba de a mentine o casa ordonata, dar ele nu sunt cele mai importante. A avea prea multe va complica prea mult un sistem de organizare a bucatariei, mai ales cand „adaugati cosuri de dragul de a adauga cosuri”, dispera organizatorul Jackie Pittman.
„Uneori, un cos de gunoi este extrem de util, deoarece creeaza limite, reduce dezordinea vizuala si poate fi etichetat clar. Pe de alta parte, uneori adaugarea unui cos reduce spatiul pe care il aveti pentru a depozita lucrurile esentiale si este mai bine sa dezordineti si sa etichetati rafturile.
„Intoarceti-va la elementele de baza”, incurajeaza ea. „Parcurgeti rutina zilnica si vedeti ce unelte/aparate/produse alimentare folositi in mod constant si asigurati-va ca aceste lucruri sunt prioritizate. Odata ce sunt la locul lor, gasiti spatiu pentru cosurile de lucruri pe care le utilizati mai rar sau luati in considerare un alt instrument, cum ar fi o placa turnanta, pentru un acces mai bun.
De ce functioneaza diferite sisteme de organizare a bucatariei pentru diferiti oameni

Indiferent cat de mult ai vrea sa functioneze un sistem de organizare a bucatariei, vor exista unele aspecte ale rutinei tale zilnice sau chiar obiceiuri adanc inradacinate care vor face unele sisteme mai dificile pentru tine decat altele, organizatorii profesionisti sunt dornici sa le intelegi.
„Asa cum toti avem stilul nostru, avem si modalitati individuale de a folosi spatiile noastre de bucatarie”, spune organizatorul profesionist Christin Cieslarski. „Ceea ce functioneaza perfect pentru o persoana poate fi complet nepractic pentru o alta persoana, asa ca este crucial sa se adapteze sistemele de organizare la nevoile specifice ale individului sau familiei care utilizeaza bucataria.”
S-ar putea, de exemplu, sa incercati sa fortati un sistem expansiv atunci cand organizati o bucatarie mica sau sa incercati sa adaugati noi piese de depozitare in spatiul dvs. fara a aborda mai intai greselile vechi de depozitare in bucatarie .
In plus, organizarea si organizarea inseamna lucruri diferite pentru diferiti oameni, adauga organizatorul Sarah Giller Nelson subliniaza. „Avem diferite tolerante la dezordine”, gandeste ea.
„Uneori sistemele de organizare nu functioneaza pentru ca nu sunt convenabile. Lucrurile nu sunt depozitate acolo unde sunt folosite, deci sunt uitate. Oamenii nu realizeaza cat timp va dura intretinerea sistemului, cum ar fi decantarea marfurilor uscate in borcane frumoase, asa ca inceteaza sa-l mai foloseasca. Alteori, prea multe articole sunt aglomerate intr-un spatiu intunecat si adanc, iar accesul este dificil. Rezultatul este ca aparatele scumpe ocupa mult spatiu, dar nu sunt folosite.’