Instalarea gazonului artificial pe terasa sau in gradina a devenit o alternativa foarte confortabila la gazonul natural. Si are multe avantaje! Practic nu necesita intretinere, poate fi amplasat pe aproape orice suprafata si ofera o imagine foarte realista si confortabila sub picioare. Gazonul artificial este un fel de covor sintetic care nu necesita ingrijire speciala si, daca este de calitate, poate avea o durata de viata utila de pana la 20 de ani.
De ce sa tineti cont cand doriti sa puneti gazon artificial
Ce folos vei da? Vrei sa fie functional sau mai degraba decorativ? Unde vrei sa-l instalezi? Trebuie sa tii cont de dimensiunile spatiului si de utilizarea care i se va acorda . De exemplu, daca urmeaza sa mergi descult pe el sau copiii se vor juca, va fi necesara o iarba mai moale, deoarece utilizarea ei va indeplini functii decorative sau vei calca mereu pe ea descult. Exista doua tipuri de gazon artificial:
- Functionala , care are un aspect mai artificial . Este ideal pentru terase, poduri sau balcoane. Este monocrom si mai ieftin. Inaltimea gramezii ajunge la 9 mm si are o capacitate de drenare de 30 litri pe minut –daca pardoseala are drenaj–.
- Cel decorativ , care seamana mai mult cu cel natural si poate fi instalat si in gradini, terenuri naturale sau zone rezidentiale. Parul masoara intre 20 si 40 mm si dreneaza aproximativ 60 de litri pe minut pe metru patrat. In plus, exista mult mai multe optiuni de culoare, mai multa moale si densitate mai mare.
De asemenea, pentru a alege gazon artificial care se potriveste cel mai bine nevoilor noastre, trebuie sa tinem cont si de alte caracteristici importante :
- Cusaturi pe metru patrat. Cu cat este mai mare numarul de ochiuri pe metru patrat, cu atat iarba ta va fi mai groasa si mai densa. Adica il vei vedea mai mult sau mai putin abundent si gros .
- Compozitia de baza. De asemenea, este important sa stiti din ce material este facuta baza ierbii: polipropilena, poliuretan sau latex. Baza este in contact cu solul si in functie de faptul ca este mai groasa sau mai subtire, va adauga mai mult sau mai putina greutate ierbii. Acest lucru se traduce prin beneficii precum stabilitate, fermitate si izolare mai mare.
- Tipuri de fibre. Vin in diferite materiale, forme si dimensiuni. Acest lucru se traduce printr-un aspect mai natural, intr-o varietate de nuante sau intr-un set de par cret si drept .
- puncte de drenaj. Toti producatorii vor indica drenajul, dar daca intoarceti gazonul veti vedea mici perforatii la baza acestuia pentru a evacua apa usor, asa ca cu cat aveti mai multa, cu atat puterea de drenaj este mai mare.
Cum sa asezi gazonul artificial
Exista doua moduri de a instala gazon artificial , in functie de formatul in care o achizitionati. Poate fi pe rola – cea mai comuna si durabila optiune – sau in placi , care se caracterizeaza printr-o instalare foarte simpla si rapida (desi cu o durata de viata mai scurta). Ceva fundamental pentru a garanta durabilitatea gazonului artificial este sa tinem cont de suportul pe care este asezat, care poate fi gresie sau beton si pamant. In functie de teren, instalarea lui este mai mult sau mai putin simpla. Il explicam pas cu pas.
Unul dintre punctele pe care se insista daca urmeaza sa asezi gazon artificial este masurarea , atat a spatiului, cat si a taierii de care vom avea nevoie pentru a acoperi suprafata. Primul lucru pe care ar trebui sa-l luati sunt masuratorile perimetrului si colturile sau zonele speciale, apoi masurati restul. De exemplu, daca aveti o gradina la care se acceseaza printr-o veranda, incepeti sa masurati de acolo. Daca alegeti instalarea ruloului, faceti cel mai mic numar de taieturi pentru a avea cel mai mic numar de imbinari. Este indicat sa masurati cu putina margine si sa taiati excesul, astfel veti evita sa ratati cativa milimetri intr-un colt .
Instalati gazon artificial pe uscat
Daca vrei ca zona ta exterioara sa arate verde si splendida pe tot parcursul anului, gazon artificial este cea mai buna solutie. Veti evita multe sarcini de intretinere.
- Pasul 1. Pentru a instala gazon artificial in gradina , primul lucru este sa asezati un strat de pietris si apoi un strat de nisip de minim 8 cm. Se realizeaza astfel o asezare perfecta si un drenaj optim.
- Pasul 2. Netezeste pamantul. Acest pas este esential, deoarece suprafata pe care se instaleaza iarba trebuie sa fie plana si compacta. Pentru a lasa solul perfect pregatit, treceti un trafalet sau o rola de gradina pentru a compacta si netezi bine pamantul .
- Pasul 3. Asezati plasa anti buruieni. Se recomanda separarea acestor straturi cu plasa geotextil pentru a preveni disparitia nisipului la scurgerea apei. De asemenea, va servi pentru a preveni iesirea buruienilor din gazon. Taiati-l cu taietorul in fasii de masura necesara, lasand cam 10 cm in plus la capete.
- Pasul 4. Asigurati plasa , atat la imbinari, cat si in jurul perimetrului instalatiei.
- Pasul 5. Cand ai baza pregatita, deruleaza fasiile de iarba si aseaza-le pe stratul de nisip si pietris, evitand cutele si pliurile.
- Pasul 6. Taiati benzile cu cutitul utilitar in spatele gazonului. Acestea trebuie sa aiba masura necesara pentru a acoperi intreg perimetrul. Taiati acolo unde este necesar, evitand sa o faceti de-a lungul liniei de fire din spate.
- Pasul 7. Verificati daca toate piesele se potrivesc corect. Este foarte important ca, inainte de a uni definitiv piesele intre ele, sa verifici daca imbinarile sunt imperceptibile si ca fibrele de iarba sunt orientate in aceeasi directie, astfel incat diferitele benzi sa nu fie vizibile .
- Pasul 8. Lasati iarba sa se odihneasca intre 24 si 48 de ore pentru a evita urmele pe care le poate provoca atunci cand vine din fabrica comprimata in rulouri.
- Pasul 8. Realizati imbinarile benzilor de iarba . Se recomanda sa faceti acest pas cu calm . A face rosturi este mult mai simplu decat pare, trebuie doar sa ai rabdare si grija cand le faci . Pentru a imbina doua parti puteti folosi o banda de imbinare autoadeziva sau normala, astfel incat stratul de iarba sa fie mai uniform.
- Pasul 9. Este timpul sa fixati ferm iarba de pamant . Cand gazonul este instalat pe uscat, acesta trebuie fixat cu capse speciale care sa ii garanteze fermitatea si stabilitatea. Pune-le in pamant cu un ciocan.
- Pasul 10. Intindeti nisip de siliciu pe toata suprafata. Boabele se vor infiltra printre fibrele de par, actionand ca baza si adaugand mai multa greutate ierbii in sine.
- Pasul 11. Asteptati 24 de ore pentru a va bucura de instalare.
Cum se pune gazonul artificial pe terasa
Daca podeaua terasei sau balconului dumneavoastra este din beton sau gresie, montarea este mult mai simpla, mai rapida si mai ieftina , deoarece aveti nevoie doar de banda de unire si de lipiciul sau lipiciul pentru a-l tine in anumite puncte si pentru a va asigura ca colturile nu se indreapta. scoala-te Important este ca suprafata sa fie plana si curata . De asemenea se recomanda ca acesta sa aiba o usoara panta spre scurgere .
- Pasul 1. Curatati bine podeaua si lasati-o sa se usuce inainte de a incepe instalarea.
- Pasul 2. Prezentati rulourile de iarba si taiati in functie de nevoile spatiului. Asezati bine benzile pentru a evita cutele si indoirile. Utilizati cutitul utilitar pentru a taia cateva linii de iarba pe fiecare parte si curatati marginile. Lasati si un exces de aproximativ 10 cm pe perimetru (puteti taia cand terminati pentru a regla perfect marginile).
- Pasul 3. Asteptati intre 24 si 48 de ore de cand prezentati rulourile astfel incat acestea sa se intinda bine si sa piarda urmele pe care le pot avea atunci cand vin din fabrica.
- Pasul 4. Aveti doua optiuni pentru a lipi iarba: cu benzi de unire si lipici sau folositi o banda autoadeziva. Banda de lipire si lipici: puneti prima banda si intindeti adezivul, care este de obicei poliuretan bicomponent, care necesita amestecarea omogena a ambelor produse inainte de aplicare. De asemenea, poti opta pentru un etansant special pentru gazon artificial pe care il poti aplica cu un pistol de silicon. Aplicati adezivul, fara a depasi cantitatea pentru a nu se revarsa atunci cand uniti benzile. Intindeti bine produsul cu ajutorul spatulei dintate. Banda autoadeziva: este cel mai simplu sistem. Trebuie doar sa indepartati hartia care acopera adezivul.
- Pasul 5. Asezati marginile ierbii pe banda. Apasati cu mainile pentru a va asigura ca sunt complet fixate pe ambele parti, asigurandu-va ca articulatiile nu sunt vizibile.
- Pasul 6. Asteptati 24 de ore pentru a va bucura de noul etaj al terasei sau balconului dvs.
Gazonul artificial pe gresie, confortabil si rapid
Instalarea acestui tip de gazon artificial este atat de simpla incat nu va trebui decat sa potriviti o tigla cu cealalta . Desigur, este mai bine sa le instalati pe o podea uniforma, dura si bine nivelata.