Daca va place bricolajul si doriti o piesa de mobilier durabila, unica si ieftina, paletii sunt perfecti pentru a ii transforma in orice va imaginati.
Mobilier de interior sau de gradina, ce ai nevoie? Pentru ca decorul cu paleti este pentru interiorul si exteriorul casei. Desi credem la inceput ca o piesa de mobilier realizata cu paleti este pentru exterior, nu renunta sa-ti imaginezi o masuta de cafea realizata cu paleti in sufrageria casei tale, structura unui pat, un raft… sunt multe optiuni pentru a o face singur!
Lucrul cu paleti este simplu si ieftin, paleti reciclati gasesti in depozite, in functie de tipul de lemn; si cumparati in suprafete de bricolaj si alte magazine iar de obicei vin slefuiti.
Dimensiunile paletilor
Cel mai comun palet pe care il veti gasi in Spania pentru a va realiza mobila este cel european, care masoara 1,20 (lungime) x 0,80 (latime) m . Grosimea lemnului este de 22 cm. Exista si alte masuri care urca pana la 1 sau 1,20 m latime. Cel mai folosit model este cel cu patinele (adica suporturile inferioare pe care se sprijina platforma) perpendiculare pe stringere. Conifere si lemn de esenta tare sunt de obicei folosite pentru fabricarea acestuia. Cei mai des intalniti sunt paletii din lemn de pin .
Cum sa faci o piesa de mobilier cu paleti
1. Design mobilier
Inainte de a incepe sa confectionezi mobilierul pe care ti-l doresti cu lemn, trebuie sa il proiectezi. Realizati o schita pe hartie cu masuratorile si forma de care aveti nevoie pentru ca va va ajuta sa vizualizati piesele si procesul pe care doriti sa-l urmati . Nivelul de complexitate al proiectului tau este marcat de tine. Exista mobilier realizat din paleti foarte simpli si extra colorati , potriviti pentru cei mai putin la indemana si altele complexe si elaborate care necesita chiar utilaje specifice pentru a le realiza.
Localizati paletul pe care doriti sa il cumparati si, pe baza masuratorilor acestuia, veti putea planifica de cate piese veti avea nevoie pentru a realiza mobilierul cu paleti .
2. Pregatiti paletul
Daca intentionati sa folositi paleti achizitionati si piese libere pentru a va realiza mobilierul DIY, ar trebui sa slefuiti paletul pentru a elimina imperfectiunile si aschiile – mai bine sa o faceti inainte de a incepe sa lucrati cu el –. Este un lemn care nu este lustruit si pentru a-l folosi va trebui sa slefuiti (mai bine cu o slefuitoare electrica care va va economisi efort si timp). De asemenea, va trebui sa indepartati orice cuie vechi cu ajutorul clestilor.
Pentru siguranta, purtati intotdeauna manusi pentru a manipula si lucra cu paleti atunci cand va creati mobilierul
3. Elimina mucegaiul si bacteriile
Mai ales in cazul in care urmeaza sa realizati o piesa de mobilier cu paleti care au fost deja folositi pentru transportul marfurilor, este indicat sa aplicati un fungicid pentru a elimina mucegaiul si bacteriile (urmati instructiunile producatorului, dar retineti ca ar trebui se lasa aplicat aproximativ 24 de ore).
4. Lucrati cu paletul in functie de mobilierul pe care l-ati proiectat
Aici exista o gama larga de posibilitati in functie de mobilierul pe care doriti sa il realizati. Cele mai simple piese de mobilier sunt cele care nu presupun taierea paletilor ci simpla imbinare a acestora pentru a modela piesa. De exemplu, o canapea realizata cu paleti , o structura pentru o saltea sau o saltea sau o masuta de cafea. Imbinarea paletilor se poate face cu suruburi, placi metalice de imbinare, console metalice sau lipici . Totul depinde de mobilier si de expertiza dumneavoastra.
Pentru a introduce un surub in palet , este de preferat sa incepeti orificiul in prealabil cu un burghiu si un burghiu fin. Va fi mai usor si mai curat sa introduceti surubul
De asemenea, puteti taia paletul in lungime si/sau latime cu un ferastrau manual sau un mini-fierastrau electric -folosind intotdeauna materialul de protectie adecvat: ochelari de protectie si manusi-. Si, bineinteles, folositi separat benzile care formeaza structura paletului pentru a imbina sau crea detalii precum rafturi, sertare, cotiere… Ganditi-va ca puteti incorpora si butoane sau manere, picioare, roti si alte elemente bricolajului dvs. creare.
5. Finisajul
Inainte de vopsire sau lacuire, ar trebui sa aplicati lasur, un protector puternic pentru lemn impotriva ciupercilor, umiditatii si a altor factori meteorologici, cum ar fi razele UV. Deci, mobilierul de gradina cu paleti ar trebui sa il aiba intotdeauna. Daca urmeaza sa lacuiti lemnul in continuare, aplicati mai intai un grund si daca aveti de gand sa vopsiti, un strat de grund alb. Odata ce mobila realizata cu paleti a fost vopsita, puteti aplica din nou o ceara de finisare sau un lac. Amintiti-va ca vopseaua cu creta va face sarcina mult mai usoara si o aveti disponibila intr-o varietate de culori foarte recomandate.
Cel mai simplu mod de a face o canapea cu paleti
Atat pentru a decora gradina sau o terasa sau in interiorul casei intr-un colt chill out : uniti doi paleti in inaltime – aplicati lipici si instalati placi metalice pentru a le uni – care vor fi baza scaunului. Atasati o alta piesa identica pe lateral in acelasi mod. Daca canapeaua este rezemata de un perete, nu trebuie sa faceti un spatar, ci va fi suficient sa sustineti direct perna. Daca vrei ca canapeaua sa aiba spatar, adauga inca doi paleti verticali cu suruburi.
Usor: o masuta de cafea din paleti
In functie de inaltimea pe care o doriti pentru masuta de cafea trebuie sa imbinati unul sau mai multi paleti in inaltime cu lipici si suruburi. Puteti incorpora un pahar deasupra ca capac si roti pe baza daca doriti un aer mai industrial.
Perne pentru canapele realizate din paleti
Fiind una dintre cele mai solicitate piese de mobilier -alaturi de masute de cafea-, este usor sa gasesti pe piata perne si covorase pentru a pufoi o canapea sau o structura realizata cu paleti . Acestea sunt perne de podea, covorase moi sau perne realizate special in forma pe care un palet universal trebuie sa o masoare pentru a acoperi scaunul si spatarul.