Cum sa ingrijesti si sa plantezi ghimbir chiar la tine in gradina

Ghimbirul este o planta aromatica tropicala foarte puternica, care are o serie de beneficii si este surprinzator de usor de cultivat acasa. Daca esti interesat sa cultivi ierburi medicinale si plante aromatice, merita sa stii cum sa plantezi ghimbir.

Deseori gasit in bucataria indiana si asiatica, ghimbirul adauga o nota savuroasa mancarurilor, in timp ce calitatile sale medicinale sunt cunoscute pentru a intari sistemul imunitar si a usura problemele digestive. Radacina plantei poate fi consumata proaspata, pudra, uscata, in ulei sau adaugata la un suc sau smoothie.

Deoarece ghimbirul este o leguma tropicala, nu va putea supravietui climatelor inghetate. Cel mai bun moment pentru a planta ghimbir in interior este primavara devreme, dupa ultimul inghet, sau, daca traiesti la tropice, la inceputul sezonului ploios.

Care este originea ghimbirului?

Ghimbirul este originar din sudul Chinei, India, Indonezia si Africa de Vest.

In tarile in care provine ghimbirul, rizomul (din punct de vedere tehnic nu este o radacina, desi este asemanator) poate creste din abundenta ca condiment comercial sau chiar intr-o gradina de casa. Ghimbirul prospera foarte bine in aceste climate tropicale si poate deveni chiar destul de invaziv daca doriti sa il aveti intr-un pat de gradina.

Deci, daca esti un iubitor de ghimbir, este posibil sa-l plantezi acasa, chiar daca locuiesti intr-o regiune temperata mai rece?

Da, este!

Exista cateva sfaturi si trucuri care pot parea putin descurajante pentru gradinarii incepatori, dar sunt mult mai usor de realizat decat credeti si merita daca doriti sa va bucurati de propria crestere, pentru zilele si zilele urmatoare.

Alege-ti planta de ghimbir

In primul rand, va trebui sa gasiti niste rizomi de ghimbir. Acestea pot fi achizitionate pur si simplu de la supermarketul local sau de la piata de fermieri. Daca ai putea obtine ghimbir organic, ar fi un obiectiv grozav.

Daca puteti alege in persoana, selectati o radacina (sau radacini) relativ mare si sanatoasa, de 4-6 inci lungime, cu mai multe „degete” extinse din ea.

Veti observa ca din fiecare „deget” ies protuberante mici albe numite muguri, asta inseamna ca este incoltit si daca aceste protuberante albe aveau verde pe varf, atunci ati gasit ghimbirul ideal, dar atata timp cat are protuberante albe, putem considera deja ca jocul este deja castigat.

Este important sa aruncati radacinile care au parti uscate, incretite, putrezite sau deteriorate. Avem nevoie de o radacina perfecta, sa nu uitam ca va fi mama culturilor noastre in urmatorii ani.

Veti dori sa gasiti o locatie care sa fie in umbra totala sau partiala, cu un sol bogat, afanat si bine drenat in care sa plantati. Aceasta este in mod natural o planta de subteras care se dezvolta in conditii calde, umede, asemanatoare junglei, cu lumina soarelui filtrata.

 Cum sa plantezi ghimbir:

 Tipul de sol

Indiferent daca iti cresti radacina de ghimbir intr-un ghiveci sau in pamant, pentru inceput ai nevoie de un pamant foarte bun. Ar trebui sa fie suficient de bogat, astfel incat ghimbirul tau sa nu aiba lipsa de nutrienti, ar trebui sa retina suficienta umiditate pentru a nu se usca, dar ar trebui sa se scurga liber, astfel incat radacinile de ghimbir sa nu putrezeasca din cauza caderii in apa tot timpul.

Desigur, idealul este un compost bun pe care sa-l amesteci in parti egale cu pamantul nisipos din gradina ta. Compostul asigura hrana si retine apa, iar nisipul/lutul asigura scurgerea libera a amestecului.

Daca gradina dvs. are sol rezonabil, adaugati doar putin compost si ar trebui sa fie suficient de bun. Daca solul dumneavoastra este prea greu, puteti face un pat inaltat sau un deal mic sau creasta pentru a imbunatati drenajul.

Locatie ideala

Ghimbirul prospera la umbra partiala sau, in cel mai bun caz, in zonele cu soare de dimineata. Sunt cel mai potrivite daca sunt plantate departe de radacini mari si ar trebui sa fie in mod ideal protejate de vant si umiditate.

Incercati sa mentineti solul la o temperatura temperata calda intre 22 si 25 °C, inainte ca planta de ghimbir sa germineze. Daca cultivati ghimbir intr-un ghiveci, alegeti unul care are cel putin 12 inci adancime.

Va recomand sa folositi un ghiveci de plastic in loc de un ghiveci de teracota, atata timp cat va asigurati ca in fund exista gauri pentru scurgere.

Cel mai bun moment pentru plantare este sfarsitul iernii/inceputul primaverii (sezonul uscat tarziu/sezonul umed timpuriu in adevaratele tropice).

Este timpul sa plantezi ghimbirul

Ati putea fi interesat sa vizionati acest videoclip inainte de a continua

  1. Daca doriti sa profitati la maximum de radacina, taiati degetele rizomului, asigurandu-va ca fiecare bucata de rizom are o lungime de minim 5 cm, cu cel putin trei muguri pe deget.
  2. Lasati bucatile sa se vindece timp de 24 pana la 48 de ore inainte de plantare, deoarece acest lucru ajuta la controlul posibilului putrezire a radacinilor.
  3. Plantati sectiunile taiate la cel putin 30 cm una de cealalta, la o adancime care nu depaseste 3 cm. Pentru cultivarea comerciala, ghimbirul este de obicei plantat in randuri duble, la 30 cm intre randuri.
  4. Asigurati-va ca cele mai bune galbenusuri sunt cu fata in sus
  5. Uda bine dupa plantare.
  6. Frunzele vor aparea dupa aproximativ 1 saptamana.
  7. Uda usor, dar adanc dupa ce ai vazut incoltirea din pamant.
  8. ghimbirul tau va creste pana la 1 metru inaltime si multe dintre radacini vor aparea deasupra solului, ceea ce este natural pentru acest tip de planta.

Importanta irigarii corecte

Dupa plantarea ghimbirului, este important sa pastrati solul umed, verificandu-va frecvent ghimbirul si udand atunci cand solul pare sa inceapa sa se usuce, dar inainte de a fi complet uscat. Daca observati un drenaj slab, va trebui sa udati mai mult pentru a evita solul umed, deoarece acest lucru poate provoca putrezire.

Cum sa plantezi ghimbir in climatul temperat si rece

Ati incercat vreodata sa plantezi ghimbir in gradina pe tot parcursul anului?

Daca raspunsul este „da” si locuiesti intr-o zona temperata sau rece, probabil ai fost frustrat sa descoperi ca ghimbirul nu a mai incoltit cand l-ai verificat primavara.

Realitatea este ca ghimbirul se usuca oriunde sub 15°C. Adica, frunzele supraterane ingalbenesc, se ofilesc, se usuca si se varseaza pana nu mai ramane nimic. Adica cu mult inainte de primul inghet

Daca aceasta este cea mai scazuta temperatura, in cele mai multe cazuri, aceasta inseamna ca planta tocmai a inactiv sau „doarme” pana cand se intorc vremurile mai calde. Daca atingeti rizomul cu degetele, veti simti ca de fapt este inca dur, dar fraged si viu.

Daca vrei sa stii cum sa plantezi ghimbir, astfel incat sa fie frumos si vibrant pe tot parcursul anului, va trebui sa te asiguri ca este mentinut la temperaturi peste 15°C in orice moment, optim intre 15-20°F la cea mai rece timp. . . Daca se raceste, acest lucru semnaleaza rizomului ca este timpul pentru o hibernare lunga pana la primavara! Si, din pacate, s-ar putea sa nu supravietuiesti.

Daca temperaturile scad sub punctul de inghet, incepand de la 3°C cu inghet, va puteti astepta nu numai ca frunzisul sa moara, ci si rizomul sa se increteze si sa devina lipsit de viata. Inghetul nu poate fi tolerat deloc, chiar daca este expus in mod repetat la temperaturi de 5C, pur si simplu nu se dezvolta in mod natural.

Daca plantati in zone de cultura unde temperaturile minime nu scad sub 10C, ghimbirul va ramane inactiv in lunile de iarna, din cauza efectului luminii mai scazute si a temperaturilor mai reci. Dar apoi va reveni primavara, fara griji, ba chiar iti va oferi flori pretioase parfumate.

Din fericire, exista cateva trucuri usoare pentru a cultiva ghimbir in zone mai temperate si chiar pentru a-l putea recolta si consuma, chiar si in anotimpurile mai reci! In continuare vom vorbi despre cultivarea ghimbirului in ghivece si transplantul sezonier.

Cum sa plantezi ghimbir intr-un ghiveci

Daca locuiti intr-un climat rece sau daca nu aveti suficient spatiu, puteti avea si propriul ghimbir de gatit delicios si picant, care este gata de recoltat atunci cand aveti nevoie.

Daca locuiti in climat temperat sau rece, orice avertisment sau suspiciune de temperaturi amenintatoare din toamna sau primavara va trebui adusa rapid in interior, asa ca cresteti ghimbir in ghivece.

Cand vine iarna, daca nu ai facut-o deja, este timpul sa-ti aduci planta in ghiveci in interior, unde poate fi totusi vesela si verde!

Dimensiunea si tipul ghiveciului

In mod ideal, vasul ar trebui sa aiba o adancime de 30 cm si o latime de minim 30 cm. Asigurati-va ca ghiveciul are orificii bune de drenaj si ca substratul ales este un soi bogat, fertil si absorbant, nu uscat sau nisipos. 50% compost si 50% substrat universal pentru ghivece fac un amestec ideal.

Daca oala este foarte mare, este o idee buna sa ai acele baze cu roti pentru a-l putea muta prin casa in cautarea locului ideal

Daca nu va puteti asigura plantei dvs. de iluminare si temperatura buna in interior, cel putin important este sa o protejati de temperaturile de inghet. Planta isi va pierde frunzele si tulpinile, dar rizomii vor ramane latenti pana cand temperaturile exterioare se vor imbunatati.

Odata ce temperaturile se imbunatatesc, o poti scoate din nou afara si planta va incolti din nou.

Transplant sezonier

Aceasta tehnica necesita mai multa experienta si putin curaj. Le poti transplanta in si din gradina in fiecare an, in loc sa le tii in ghivece.

Cand este suficient de cald, este timpul sa va plantati rizomii, iar cand se apropie vremea rece, pur si simplu scoateti-le si depozitati-le intr-un loc cald sau plantati si ingrijiti-i in interior, in ghivece.

Sapand-o usor, nu va rani rizomul. Dar daca vrei sa-ti vezi ghimbirul incoltind din nou afara in sezonul viitor, va trebui, de asemenea, sa fii atent la fluctuatiile vremii pentru a le asigura siguranta.

Odata ce zilele reci s-au terminat, planteaza-l inapoi in pamant, da-i putina apa si, speram, il vei vedea readuce la viata, chiar si dupa ce a stat latent pe un raft timp de cateva luni.

 Cum sa aveti grija de planta de ghimbir?

Cresterea temperaturii suficient pentru ca planta sa prospere cu adevarat este doar inceputul. Odata ce le obtineti caldura si confortul, mai sunt cateva lucruri de luat in considerare:

Atentie la tipul de sol

Veti dori sa cultivati cat mai aproape posibil de tipul sau de sol nativ, care este un sol umed, fertil, bogat, asemanator humusului, care absoarbe apa, dar nu se uda.

Irigare

Tipul de sol este deosebit de important in ceea ce priveste hidratarea, deoarece va trebui sa udati in fiecare zi, pastrand intotdeauna solul umed, asa cum ar gasi ghimbirul in mediul sau ploios nativ.

Pentru a proteja radacinile de putrezire, apa trebuie sa poata, de asemenea, sa se scurga; pamantul noroios si radacina constant sub apa va vor ucide planta si va vor distruge toata munca.

Umbra partiala sau soare bland

Clima nativa a ghimbirului este tropicala, ploioasa si impadurita. Pastrati plantele ferite de soare; luati in considerare plasarea lor la umbra unui copac care filtreaza soarele sau la umbra partiala. Oricat de mult traiesti intr-un climat tropical, vei avea nevoie de ceva care sa-ti umbreasca planta si sa retina umiditatea, astfel incat sa prospere mai bine.

Cum sa recoltezi planta de ghimbir?

Magia cresterii propriului ghimbir este ca il poti avea disponibil si proaspat oricand ai nevoie.

Lucrul minunat despre cultivarea acestuia in zonele temperate este ca puteti recolta o parte din rizom direct din ghiveci in bucatarie, fara a provoca nicio daune plantei.

Asa este: este foarte util sa cresti ghimbir in ghivece usor de manevrat, chiar si in interior, si poti chiar sa iei ceea ce ai nevoie si sa-l lasi pe restul sa creasca!

Cea mai obisnuita modalitate: dezgropa-l. Clatiti toata murdaria sub jet de apa rece si folositi-o. Cu aceasta metoda, va trebui sa cresteti mai multe plante sau sa incepeti de la capat cu un portaltoi nou daca doriti recolte continue. Dar nu va faceti griji prea mult pentru ca, dupa cum vom vedea mai tarziu, daca aceasta planta se dezvolta, se va inmulti.

Pentru a mentine rizomul in viata: simtiti cu degetele pana la rizomul de sub pamant. Masurand la cel putin 5 cm de locul unde tulpina se intalneste cu rizomul, taiati restul radacinii care creste departe de planta.

In esenta, trebuie sa lasati doar 5 cm din rizom cu tulpina intacta si va continua sa creasca.

Si veti putea folosi aceste portii taiate in gatit, pastrand in acelasi timp planta in viata pentru recoltele viitoare!

Retineti, totusi, ca, dupa ce taiati cat mai mult ghimbir de pe o planta, va trebui sa-i acordati timp sa-si revina. Un minim de o saptamana libera este destul de tipic.

Cum se reproduce ghimbirul?

Lucrul minunat pe care il vei realiza cand iti pasa de acest deliciu gustos este ca ii place sa se inmulteasca.

Odata ce prima recolta devine mai mare si lipeste mai multe tulpini in sus, uneori chiar pana la punctul de a rupe recipientul, veti sti ca este timpul sa o impartiti. Cu timpul, ai putea avea destule oale din acest condiment exotic!

Pur si simplu taiati portiunile de radacina care au propria lor tulpina sau „nod”, lasand cel putin o tulpina sa ramana in oala. Asigurati-va ca fiecare portiune pe care o taiati are cel putin 5 cm lungime, altfel planta nu se va dezvolta atunci cand o transplantati.

In acest moment, puteti manca ceea ce ati taiat. Dar puteti lua si fiecare tulpina noua de ghimbir pe care ati taiat-o si o puteti replanta intr-un alt ghiveci sau in gradina dvs.

 Daunatori si boli ale ghimbirului.

Ghimbirul este considerat relativ lipsit de daunatori si boli.

Unele boli care pot afecta ghimbirul sunt deteriorarea frunzelor de catre daunatori, ofilirea bacteriana, ciupercile fusarium si nematozii care afecteaza radacinile.

Puterea radacinilor este posibila si daca udati prea mult.

Insectele care ar putea fi atrase de ghimbir includ furnici, afidele, coligari, viermi tai si acarieni. Limacii si melcii au, de asemenea, o pasiune pentru planta.

Concluzie 

Pe scurt, da, puteti planta ghimbir aproape oriunde. Este nevoie doar de putina finete, o mana verde, diligenta si un ochi atent asupra schimbarilor meteo pentru clima locala.

Si mai bine, este posibil sa ai un numar mare de plante care cresc dintr-o singura radacina, astfel incat sa poti manca ghimbir pe tot parcursul anului sau sa impartasesti dragostea dand cateva cadou prietenilor tai.