13 idei si sfaturi pentru a va lumina artificial gradina

Odata cu venirea vremii bune, stim cu totii ca cinele de sambata tind sa dureze pana in noapte. Desi primavara aduce si zile ploioase, este intotdeauna bine sa anticipezi si sa te gandesti la un iluminat adecvat pentru a te bucura de gradina ta in cele mai calduroase nopti. Nu stii ce sa alegi sau ce se va potrivi cel mai bine?

Am compilat 13 idei pentru a ilumina gradina care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere intr-un mod practic si decorativ.

1. Generati medii diferite

Tonul becurilor pe care le alegeti este un aspect fundamental pentru a crea un mediu calm, confortabil si bine luminat in acelasi timp. Stiati ca lumina se adapteaza mai bine unor camere decat altora? Temperatura indica tonul luminii si este de obicei masurata in grade Kelvin.

Tonuri calde pentru a ilumina gradina

Becurile cu tonuri calde – au peste 4500k – va permit sa creati spatii exterioare mai primitoare. Temperatura acestui tip de lumini este mai potrivita pentru a crea medii relaxate si confortabile.

lumini-calzi-pentru-gradina

Tonuri reci pentru a ilumina gradina

Pe de alta parte, becurile cu tonuri reci – sunt sub 3500k – sunt de obicei mai potrivite pentru spatiile de lucru. Desi, acestea pot fi amplasate in spatii exterioare. Cele mai potrivite locuri pentru lumini cu tonuri reci sunt in zonele de trecere ale gradinii.

lumini instalate pe sol pentru a ilumina zonele de trecere ale gradinii

2. Ilumineaza gradina cu lampi gigantice din fibre naturale

Cand auzi o lampa gigantica, probabil te gandesti la un hulk. Sunt insa un element perfect de plasat pe tavanul verandei, atunci cand vine vorba de iluminarea meselor mari. Designul sau ofera gradinii un aspect foarte modern, atat ziua, cat si noaptea. Exista unele realizate din materiale foarte usoare precum hartie sau fibre naturale. Asa ca nu va faceti griji pentru greutate!

Lampa din fibra naturala pentru a ilumina zona veranda

3. Lampe de podea de exterior

Lampile de podea sunt o optiune buna de plasat in zonele de gradina unde exista scaune sau canapele in si afara . Astfel poti crea o camera de zi in aer liber bine luminata!

Lampa de exterior care lumineaza zona canapelei

4. Evidentiati elemente pentru a lumina gradina!

O alta modalitate de a da lumina acelor zone de tranzit este sa evidentiezi prin lumina elementele gradinii. Instalati lumini la sol de-a lungul unei cai sau inconjurati copacii pentru a crea un efect mai decorativ.

O solutie care abia ocupa spatiu cu o putere de lumina buna pentru gradina sunt reflectoarele. Ideal este sa le asezi in locuri cu putina lumina, intrucat iluminarea pe care o proiecteaza este directionala si poate fi deranjanta pentru spatiul destinat intalnirilor. In plus, le poti gasi in diferite culori pentru a crea o atmosfera mai indrazneata.

reflectoare pentru a genera efecte in gradina

5. Corzi lumini de exterior

Luminile de exterior sunt un alt element esential pentru iluminarea si decorarea gradinii. Le poti aseza pe pergole sau unind un colt si altul al gradinii. Sau chiar pe copaci.

Ghirlande atarnau de copaci si arcade pentru a ilumina gradina

6. Alege energie eficienta pentru a ilumina gradina!

Energia eficienta este un alt aspect important pentru reducerea consumului de lumina. Becurile cu senzori de miscare sau cele care se incarca cu lumina soarelui sunt o alegere excelenta. Astfel poti economisi la factura de energie electrica!

lampa cu senzor de miscare pentru a valorifica energie eficienta

7. Lampi portabile

Lampile portabile sunt o resursa excelenta deoarece le poti aseza pe mese mari sau masute de cafea, sau in orice colt al gradinii. Si fara a fi nevoiti sa le conectati, deoarece de obicei au baterii reincarcabile.

lampa portabila pentru a ilumina gradina intr-un mod simplu

8. Distribuie lumina, in functie de zonele gradinii tale

Iluminatul gradinii va fi mai eficient daca il distribui in diferite puncte, cu scopul de a armoniza spatiul. Evita sa concentrezi tot iluminatul intr-o singura zona si incearca sa combine intensitatile, de exemplu, plaseaza lumanari in centrul meselor si insoteste-l cu un iluminat mai puternic precum plafonierele sau aplicele de perete.

iluminare concentrata in zona de odihna din gradina

9. Balizele pentru intrare

Un alt tip de lumini care sunt grozave de instalat in gradina sunt balizele. Exista mai multe formate si le poti aseza la intrarea in veranda gradinii sau langa tufe si plante pe care le-ai asezat. Misiunea sa principala este sa marcheze zonele cel mai putin iluminate!

Far pentru iluminarea colturilor sau a intrarii in gradina

10. Lumini stradale pentru a ilumina puternic gradina

Daca gradina ta este foarte mare si ai nevoie de iluminare buna, luminile stradale sunt cele mai bune. Este varianta cu cea mai mare proiectie a luminii!

lampa stradala alba pentru a ilumina gradina

11. Lumanarile ajuta la crearea unor spatii confortabile

Lumanarile sunt o alegere foarte potrivita pentru a ilumina anumite zone ale gradinii si pentru a completa lampile cu mai multa putere. Poate fi amplasat pe mese mari, mese centrale, mese auxiliare sau pe felinare suspendate.

lumanari pe masa de gradina

13. Pariaza pe iluminarea inteligenta

Incercati sa creati un iluminat care nu necesita cablaj electric. In acest fel gradina va prezenta un aspect mult mai estetic si decorativ. Pentru a face acest lucru, va recomandam ca luminile sa fie conectate la dispozitivul dvs. mobil. Adica poti controla luminile de oriunde in casa ta, fara a fi nevoie de intrerupatoare sau cablaj! Am vazut acest model Philips pe Amazon.

Lampa Phillips portabila cu conexiune wireless