Ierburile din gradina dvs. sunt cele mai bune atunci cand sunt folosite proaspete, dar exista intotdeauna mai multe decat puteti folosi intr-un sezon. Ierburile uscate din gradina dvs. sunt la fel de bune ca si cele proaspete. Uscarea la aer nu este doar cea mai usoara si mai putin costisitoare modalitate de a usca ierburile proaspete, dar acest proces de uscare lent poate ajuta si la retinerea uleiurilor esentiale ale ierburilor, ceea ce ajuta la mentinerea aromei acestora.
Inainte de a incepe
Uscarea cu aer functioneaza cel mai bine cu ierburi care nu au un continut ridicat de umiditate, cum ar fi dafinul, mararul, angelica, maghiranul, oregano, rozmarinul, cimbru si cimbru. Pentru a pastra cea mai buna aroma a acestor ierburi, fie va trebui sa le lasati sa se usuce in mod natural, fie sa folositi un deshidratator de alimente. Un cuptor cu microunde sau un cuptor reglat la foc mic poate parea o comanda rapida convenabila, dar de fapt gatesc ierburile intr-o anumita masura, diminuand continutul de ulei si aroma. Folositi aceste aparate doar ca ultima solutie.
Daca doriti sa pastrati ierburile cu frunze suculente sau cu un continut ridicat de umiditate, cum ar fi busuiocul, arpagicul, menta si tarhonul, puteti incerca sa le uscati cu un deshidratator, dar pentru cea mai buna pastrare a aromei, luati in considerare congelarea lor. Este usor de facut si chiar mai rapid decat uscarea.
Cand sunteti gata sa faceti o tunsoare finala a ierburilor pentru sezon:
- Recoltati ierburile inainte ca acestea sa infloreasca pentru cea mai deplina aroma. Daca ai recoltat ramuri tot sezonul, probabil ca plantele tale nu au ocazia sa infloreasca. Cu toate acestea, pana la sfarsitul verii, chiar si ierburile care nu au inflorit inca vor incepe sa scada pe masura ce vremea se raceste. Acesta este un moment bun pentru a incepe recoltarea si uscarea ierburilor.
- Taiati ramurile la mijlocul diminetii. Lasati roua diminetii sa se usuce de pe frunze, dar culegeti inainte ca plantele sa se ofileasca in soarele de dupa-amiaza.
- Nu taiati intreaga planta, decat daca intentionati sa o inlocuiti. Nu ar trebui sa taiati niciodata cu mai mult de 2/3 sau sa indepartati mai mult de aproximativ 1/3 din ramurile unei plante la un moment dat.
Odata uscate si depozitate in recipiente etanse, ierburile isi vor pastra aroma buna pana la un an.
Ce vei avea nevoie
Materiale
- Punga de hartie
- Etichete pentru containere
- Servetele de hartie
Instructiuni
Cum sa usuci ierburile proaspete
-
Adunati decupaje
Adunati taieturile pe care doriti sa le uscati.
-
Scuturati Ramurile
Agitati usor ramurile pentru a indeparta orice insecte. Intotdeauna exista autostopisti si, din moment ce nu vei spala temeinic tulpinile, scapa de cat mai multe poti chiar acum.
-
Asigurati-va ca ierburile sunt uscate
Daca v-ati cules ierburile in timp ce plantele sunt uscate, ar trebui sa puteti pur si simplu sa scuturati excesul de sol. Clatiti cu apa rece numai daca este necesar si uscati cu prosoape de hartie. Agatati sau asezati ramurile de plante acolo unde vor primi multa circulatie a aerului, astfel incat sa se poata usca rapid. Ierburile umede se vor mucegai si putrezesc.
-
Indepartati frunzele inferioare
Indepartati frunzele inferioare de-a lungul centimetrii de jos sau cam asa ceva a tulpinii. Puteti folosi aceste frunze proaspete sau le puteti usca separat. Indepartati orice frunze uscate sau bolnave din ierburile taiate in acest timp. Frunzele ingalbenite si frunzele pete de boala nu merita sa fie uscate. Savoarea lor a fost deja diminuata de stresul sezonului.
-
Impreuna tulpinile
Strangeti patru pana la sase tulpini impreuna si legati-le ca o gramada. Puteti folosi fie o sfoara, fie o banda de cauciuc. Legaturile se vor micsora pe masura ce se usuca, iar banda de cauciuc se va slabi, asa ca verificati periodic pentru a va asigura ca pachetul nu aluneca. Daca incercati sa uscati ierburi care au un continut ridicat de apa, faceti manunchiuri mici, astfel incat aerul sa curga intre ramuri si sa nu putrezeasca.
-
Adaugati ierburile in pungi de hartie (optional)
Desi acest pas nu este complet necesar, unii considera ca pungile de hartie ajuta la uscarea ierburilor mai rapid si mai bine. Perforati sau taiati gauri intr-o punga de hartie si puneti inauntru ierburile cu capul in jos. Asigurati punga adunand capatul in jurul pachetului si legandu-l. Asigurati-va ca ierburile nu sunt aglomerate in punga. Etichetati punga cu numele plantei pe care o uscati.
-
Agatati ierburile cu susul in jos
Cea mai veche modalitate de a usca ierburile este sa luati o gramada, sa o atarnati cu capul in jos intr-o camera calda si aerisit si sa lasati natura sa faca treaba.
Cum sa pastrati ierburile
Dupa ce ati finalizat procesul de uscare:
-
Aruncati orice ierburi mucegaite
Aruncati orice ierburi uscate care prezinta cel mai mic semn de mucegai. Se va raspandi doar.
-
Depozitati ierburile in recipiente ermetice
Pastrati ierburile uscate in recipiente ermetice. Borcanele mici de conserve functioneaza bine. Pungile de plastic cu fermoar vor functiona, de asemenea. Ierburile tale isi vor pastra mai multa aroma daca pastrezi frunzele intregi si le zdrobiti cand sunteti gata sa le folositi.
-
Etichetati si datati containerele
Etichetati si datati containerele dvs.
-
Asezati recipientele intr-un loc racoros si uscat
Asezati recipientele intr-un loc racoros si uscat, ferit de lumina directa a soarelui. Puteti alege borcane de conserve de culoarea chihlimbarului care sunt concepute pentru a bloca lumina soarelui.
Sfaturi pentru utilizarea ierburilor uscate
Puteti incepe sa va folositi ierburile dupa finalizarea procesului de uscare si depozitare:
- Cand doriti sa va folositi ierburile la gatit, pur si simplu trageti o tulpina si sfaramati frunzele in oala. Ar trebui sa puteti slabi frunzele trecand mana pe tulpina.
- Utilizati aproximativ 1 lingurita de frunze uscate maruntite in loc de 1 lingura de ierburi proaspete.
- Ierburile uscate sunt folosite cel mai bine intr-un an. Pe masura ce ierburile tale isi pierd culoarea, isi pierd si aroma.