Ce este designul interior holistic? Expertii explica ce poate oferi

Ati auzit termenul, dar va intrebati ce este designul interior holistic si cum ar putea oferi mai mult decat o fac deja interioarele grozave?

La urma urmei, designul interior acorda atentie atat formei, cat si functiei spatiilor si creeaza interioare care sunt utilizabile, placute din punct de vedere estetic si care au o atmosfera buna. Asadar, cum s-ar putea adauga la aceste beneficii preocuparea holismului pentru intregi, mai degraba decat parti?

Pentru a raspunde la intrebare, am vorbit cu designeri care considera interioarele in mod holistic si asta ne-au spus despre utilizarea teoriei pentru a crea camere mai sanatoase si mai fericite in casa ta.

Ce este designul interior holistic? Principii si beneficii

Designul interior holistic nu scade niciunul dintre elementele la care te-ai astepta atunci cand te gandesti la decorul casei, dar are o intentie pe care poate nu ai fi luat-o in considerare. „Depaseste atractivitatea estetica, concentrandu-se pe dezvoltarea spatiilor care reflecta sanatatea generala si valorile locuitorilor lor”, explica designerul de interior Artem Kropovinsky.

Persoanele care ocupa un spatiu sunt cruciale in designul interior holistic. „Designul holistic intruchipeaza o abordare centrata pe utilizator, asigurand spatiile sa raspunda bunastarii totale a ocupantilor”, spune Jakecia Durham, proprietar, fondator si designer principal la Desired Designs. Fie comercial sau rezidential, accentul este pus pe crearea de medii in care indivizii pot prospera emotional, fizic, mental si social.”

Aici, examinam de ce ati putea dori sa luati in considerare designul interior holistic si cum ar trebui sa il abordati pentru a va asigura ca sunteti mai fericit acasa.

Beneficiile designului interior holistic

living cu canapea alba tavan boltit si usi din sticla cu bolta dubla inaltime

Un design interior holistic promite beneficii dincolo de cele pe care le-ati putea astepta de obicei de la interioare. 

„Poate aduce liniste si echilibru utilizatorului final in timp ce se afla in spatiu – o bunastare mentala”, spune Bynn Esmond, proprietar si designer principal al Bynn Esmond Designs. „Este o conexiune psihologica. La nivel fizic, daca utilizatorul final sufera de probleme de sanatate, selectia materialelor si plasarea lor este considerata a promova o sanatate mai buna.

„Imbunatateste starea de bine si emotiile prin spatii senine si hranitoare”, este de acord Artem Kropovinsky.

Elemente de design interior holistic

sufragerie cu peretii albi si masa din lemn cu scaune albe

Designul interior holistic nu omite niciunul dintre considerentele la care te-ai astepta de la designul interior. „Toate diferitele elemente de design – culorile camerei, lumina, materialele, aspectul, conexiunea cu natura si altele – pot contribui la designul interior holistic”, explica designerul de interior Laura Stein.

„Ceea ce conteaza este modul in care sunt transportati prin casa. Multi oameni cred ca designul holistic necesita un aspect deschis, aerisit, cu multa lumina, dar intr-adevar este vorba despre modul in care toate elementele de design functioneaza impreuna si functioneaza in ansamblu.

Si atat aspectele naturale, cat si cele sociale sunt cruciale, potrivit Jakeciei Durham. „Incorporarea elementelor din lumea naturala, cum ar fi principiile biomimetice si modelele care amintesc de natura, imbunatateste bunastarea mentala si fizica”, explica ea. „Acest lucru se extinde la alegerile de mobilier si decor, promovand un sentiment de conexiune cu mediul inconjurator.

„Conexiunile vizuale si fizice cu lumea naturala, fie prin vederi directe, fie prin reprezentari artistice, joaca un rol vital in designul holistic, contribuind la bunastarea generala”, continua ea.

Living alb cu un amestec de mobilier vechi si nou

Dar nevoile celor care folosesc un interior sunt si ele vitale. „Echilibrarea spatiilor pentru interactiunea sociala si alinare personala este cheia”, spune Jakecia. „Dispozitiile de design radial creeaza spatii de adunare incluzive, favorizand conexiunile sociale, permitand in acelasi timp retrageri individuale.”

Calitatea aerului conteaza si in designul interior holistic. „Prioritizarea materialelor care reduc la minimum degajarea de gaze este cruciala pentru bunastarea holistica”, spune Jakecia. „Compozitia mediului de acasa influenteaza direct sanatatea generala. Selectarea mobilierului si accesoriilor care contribuie pozitiv la calitatea aerului din interior se aliniaza cu filozofia holistica, creand spatii care promoveaza un stil de viata mai sanatos.’

Design holistic si feng shui

West Sussex constructie noua.  Dormitor gri neutru, obloane coloniale

S-ar putea sa va intrebati daca interioarele holistice au o legatura cu feng shui, deoarece aceasta practica straveche incearca sa creeze armonie si echilibru.

„Feng shui este despre flux si energie, iar designul holistic este, de asemenea,” explica Laura Stein. „Desi designul holistic nu trebuie sa urmeze principiile feng shui, obiectivele sunt adesea aceleasi.”

Exista insa diferente. „Feng Shui dicteaza practici culturale si reguli specifice pentru contracararea dezechilibrului energetic”, noteaza Artem Kropovinsky.

Design holistic si tendinte

Bucataria restaurant privind spre fereastra

Adoptarea unei abordari holistice va poate face sa credeti ca nu puteti lua in considerare cele mai recente tendinte de design interior. Nu este cazul, totusi. 

„Designul holistic nu urmeaza niciun stil sau tendinta anume de design interior”, explica Laura Stein. „Poate fi orice vrei tu, atata timp cat exista flux, functie si un sentiment de armonie.”

Fiti atent, totusi, la alte elemente fundamentale ale designului holistic atunci cand luati in considerare tendintele de design interior. „Cand proiectati in mod holistic, este vorba de longevitate si de efectele generale pe termen lung asupra utilizatorului final”, spune Bynn Esmond. „Urmand cele mai recente tendinte in mediul construit poate infrange scopul designului holistic”.

Crearea de designuri interioare holistice

vopsea de perete de alabastru cu tonuri de lemn in intrarea mica

Lucrul cu un designer de interior poate avea ca rezultat o locuinta functionala, placuta din punct de vedere estetic si care contribuie la bunastarea in sensul sau cel mai deplin, dar este esentiala indrumarea profesionala sau aceste obiective pe care le poti atinge singur?

„Colaborarea cu un designer de interior va va oferi cele mai bune rezultate daca incercati sa creati o casa holistica, mai ales daca construiti o casa noua sau planuiti o renovare majora”, ne sfatuieste Laura Stein. 

Artem Kropovinsky este de acord ca profesionistii isi aduc cunostintele detaliate intr-un proiect, dar observa ca indivizii pot avea in vedere principiile de design holistic. „Oamenii pot practica ei insisi principiile holistice incercand sa atinga echilibrul si armonia in mediul lor”, spune el.

Cand luati in considerare designul holistic, tineti cont de toate elementele acestuia. „Selectarea materialelor, locatiile de plasare, amenajarea spatiului, iluminarea (atat naturala, cat si artificiala), conexiunea cu natura si culoarea, toate afecteaza modul in care se simte utilizatorul final in spatiu”, spune Bynn Esmond. „Ne afecteaza simturile, starea de spirit, functionarea cognitiva, comportamentul si chiar sanatatea mintala”.