Amenajarea locuințelor poate însemna în unele situații o nouă compartimentare a locuinței și nu neapărat lucrări care să transforme casa într-un adevărat șantier. Implementarea unor pereți de compartimentare se poate face cu ușurință cu ajutorul plăcilor de rigips, fără să rezulte cantități mari de deșeuri de construcții și mai ales fără timp și bani pierduți. Află cum poți realiza compartimentarea locuinței și care sunt materialele de care ai nevoie.
Plăci de rigips
Pentru a putea realiza o compartimentare corectă, primul lucru la care trebuie să fii atent sunt plăcile de rigips. Acestea pot fi de mai multe feluri, iar tipul lor este de cele mai multe ori exprimat prin culoare. Spre exemplu, există plăci de rigips rezistente la umiditate, de culoare albastră, plăci roz, anti-incendiu sau plăci portocalii, complet impermeabile. Este important să fii atent la codurile de culoare, pentru a fi sigur că alegerea făcută este cea mai bună.
Profile de aluminiu
Pentru a putea realiza structura pe care vor fi dispuse plăcile este nevoie să cumperi profile de aluminiu speciale. Acestea se vor prinde cu dibluri și șuruburi de structura de rezistență a clădirii, pentru a crea o ancorare foarte bună a peretelui. Chiar dacă pereții de compartimentare din rigips sunt structuri ușoare, acest lucru nu înseamnă că ei nu trebuie să fie stabilizați. Profilele folosite sunt de tip UW și CD, și pot fi debitate la dimensiunea dorită.
Izolație fonică
Dacă vrei ca pereții interiori ai locuinței să fie izolați poți opta pentru un miez pe care să îl dispui între cele două panouri de gips carton. Poți folosi spumă poliuretanică cu celulă deschisă, deoarece este o structură aersată care umple spațiile în mod corect, sau poți opta pentru vată bazaltică, material cu rezistențe foarte bune la transfer termic.
Izolația nu este neapărat necesară, deoarece materialul în sine, plăcile de rigips, reprezintă un bun material izolator. Acesta are proprietăți de păstrare a confortului termic și în plus este foarte eficient și în ceea ce privește izolarea fonică a locuințelor, drept pentru care de multe ori este folosit pentru capitonarea pereților.
Benzi de armare
La joncțiunea dintre plăci există riscul cedării sau al pierderilor de temperatură, astfel că poate fi necesar să dispui benzi de armare. Aceste accesorii pentru gips carton sunt deosebit de utile și practice, deoarece pot asigura rezistența și durabilitatea sistemului de compartimentare.
Material de acoperire
După ce ai montat panourile din gips carton următorul pas este acela de a acoperi întreaga structură cu un material de finisare. Acesta ar trebui aplicat și în zonele de joncțiune, dar și la nivelul intersecției cu tavanul și pereții existenți, iar mai apoi pe întreaga suprafață a peretelui. Ulterior poate fi aplicat materialul de finisare, care poate fi vopseaua lavabilă sau tencuiala decorativă. Poate fi nevoie să ai la îndemână o spatulă pentru aplicarea adezivului și un trafalet cu grătar pentru aplicarea vopselei.
Pereții realizați din gips carton sunt structuri neportante, care nu preiau solicitări și implicit nu transmit încărcări fundației. Pentru că sunt structuri ușoare pereții de compartimentare pot fi desființați cu ușurință, astfel că atunci când vrei din nou să compartimentezi locuința o poți lua de la capăt folosind profile, șuruburi și alte plăci de gips carton.