Iti doresti o casa pasiva? Descopera avantajele si criteriile pentru o astfel de casa

Atenuarea efectelor schimbarilor climatice a devenit o prioritate pentru activisti, naturalisti si politicieni. Arhitectura si designul interior participa si ele la acest front comun in favoarea planetei, iar dovada in acest sens sunt proiectele de casa pasiva sau pasivhaus. Sectorul casnic este responsabil pentru 20,4% din totalul emisiilor de CO2, iar economia de energie este principala solutie de reducere a acestei cifre.

O casa pasiva este o constructie eficienta care urmareste sa reduca cat mai mult posibil necesarul de energie. Cum il obtii? Aplicarea principiilor de baza Passivhaus , care sunt rezumate in casele cu nevoi foarte scazute de incalzire si racire. Adica, casele pasive incearca sa obtina caldura maxima si sa minimizeze pierderile de energie iarna , in timp ce vara reduc caldura cat mai mult posibil si imbunatatesc ventilatia si racirea.

Avantajele caselor pasive

Calitate superioara a aerului: Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura asigura ca agentii nocivi din interior (CO2, VOC, radon etc.) sunt expulzati in mod continuu in exterior.

Mai putina poluare a aerului: poluantii din aerul exterior sunt filtrati (particule din trafic, industrie etc.), care sunt responsabili de prevalenta ridicata a bolilor pulmonare cronice.

Impact ecologic mai redus: Utilizarea de materiale sanatoase si naturale cu un impact ecologic redus are un efect pozitiv asupra sanatatii planetei.

Confort termic ridicat: Atat vara cat si iarna, casele pasive ofera temperatura ridicata si confort acustic (foarte necesar, mai ales in orase)

Economii de energie: Reducerea consumului si a cererii de incalzire si racire cu peste 80%.

Schimbarile climatice sunt oprite: Constructia de case pasive este strans legata de constructia ecologica, care prioritizeaza optimizarea materialelor si a resurselor energetice in timpul constructiei si pe toata durata de viata a casei.

7 chei pentru a avea o casa pasiva

1.FERESTRE DE INALTA CALITATE

Standardul Passivhaus stabileste o serie de criterii foarte riguroase in ceea ce priveste ferestrele, deoarece este cel mai slab element constructiv din punct de vedere energetic al fatadei cladirii. Se folosesc ferestre cu sticla dubla sau tripla umplute cu gaz nobil , in functie de clima, combinate cu tamplarie de inalta performanta termica.

2. VENTILARE CONTROLATA

Ventilatia mecanica controlata ne asigura o calitate mai buna a aerului din interior deoarece este o ventilatie constanta si filtreaza 90% din polenul si particulele nocive care se gasesc in aer, in special in orasele mari cu niveluri ridicate de umiditate.

3. PROFITA DE EFECTUL DE SERA

Efectul de sera consta in aranjarea suprafetelor de sticla care permit caldurii soarelui sa patrunda si sa nu revina in exterior . In acest fel putem genera supraincalzire a aerului de care putem profita, de exemplu, in noptile de iarna.

Acesta este un efect care nu ne intereseaza in lunile cele mai calduroase si de vara, motiv pentru care, la randul nostru, trebuie sa avem mecanisme de protectie solara.

4. PROTECTIE SOARE

Radiatia solara este sursa pasiva de incalzire iarna, dar vara devine un dezavantaj. Cu protectie solara, deschiderile cladirii sunt optimizate pentru a maximiza castigurile solare iarna si a le minimiza vara. In scopuri practice, este important sa existe o buna instalare a jaluzelelor si copertinelor.

5. IZOLARE TERMICA BUNA

O buna izolare imbunatateste performanta termica a casei pasive, mai ales iarna, cand diferenta de temperatura dintre interior si exterior este mai mare, impiedicand transmiterea caldurii catre exterior.

In comparatie cu o casa traditionala, casa pasiva trebuie sa aiba o cantitate mai mare de izolatie. In mod normal, izolatia este intre 5 si 12 cm, in timp ce in casele pasive se recomanda sa fie de 15 sau 20 cm grosime .

6.MATERIALE NATURALE

Materialele sunt un alt aspect cheie in construirea unei case pasive. Lemnul este cel  mai traditional si cunoscut material . Are  cel mai mic impact asupra mediului  in extractia si productia sa. Dupa cum au explicat in Inarquia , experti in constructia de case pasive, daca este necesar ca material pentru constructie, acesta trebuie sa fie  certificat , adica atunci cand il taiati, trebuie sa fie plantat un alt copac in locul lui.

Exista si alte materiale precum blocurile de pamant stabilizat, teracota, termoizolatoarele din fibra de lemn sau polipropilena care sunt ecologice si perfecte pentru realizarea unei case pasive.

7. EVITATI PODTELE TERMICE

Puntile termice sunt puncte de contact cu exteriorul care nu au fost izolate corespunzator. Trebuie sa le evitam pentru ca sunt cel mai nefavorabil punct pentru a garanta eficienta unei case pasive.

Cladirile fara punti termice garanteaza un confort sporit , atat vara, cat si iarna.