Incalzirea in pardoseala este un sistem de incalzire care consta dintr-o retea de tuburi care sunt instalate sub podea. Recomandat in principal in locuinte noi sau in renovare. Se potriveste perfect cu diferite variante si materiale si ofera multiple beneficii in casa. Fiind una dintre cele mai eficiente optiuni si cu performante mai mari. Vrei sa afli mai multe? In acest articol va oferim toate cheile.
Ce este incalzirea prin pardoseala si cum functioneaza?
Un sistem de incalzire bazat pe incalzire in pardoseala este practic o retea de conducte care se instaleaza sub stratul de mortar sau pardoseala locuintei. Prin aceste conducte circulam atat apa calda cat si apa rece, astfel incat putem realiza atat incalzirea cat si racirea prin incalzire in pardoseala. Desi exista si o incalzire electrica prin pardoseala, care consta dintr-un fir electric distribuit sub podea, si care la trecerea unui curent electric se incalzeste si obtine acelasi efect ca si incalzirea prin pardoseala cu apa .
Apa calda sau rece este distribuita pe toata lungimea conductei care a fost instalata. In acest fel, caldura si frigul care sunt radiate provin din sol, realizand incalzirea si racirea cu un confort mai mare decat alte sisteme de incalzire. Acest lucru este ideal in perioadele foarte reci, deoarece putem obtine o senzatie mai mare de confort atunci cand temperaturile sunt reglate de la sol.
Instalarea incalzirii prin pardoseala este inca putin folosita in tara noastra , partial pentru ca pretul incalzirii prin pardoseala este mai mare decat alte variante. Cu toate acestea, in alte tari, acest sistem a fost instalat ca optiune principala de multi ani . Acest lucru se datoreaza numeroaselor beneficii pe care le aduce sanatatii, aplicand conceptul: „ Picioare calde, cap rece ”.
Incalzirea in pardoseala functioneaza datorita debitului de apa, fie calda sau rece, fie energiei electrice, in functie de tipul de incalzire prin pardoseala. In cazul apei, pe masura ce trece prin intregul sol, isi pierde temperatura, fie ca este calda sau rece , care este absorbita de cimentul solului si de acolo se difuzeaza in mediul inconjurator.
In cazul incalzirii electrice in pardoseala, functionarea este aceeasi, cu exceptia faptului ca este util doar iarna, deoarece firul electric functioneaza ca o rezistenta care se incalzeste la trecerea curentului electric . Acesta este motivul pentru care incalzirea prin pardoseala este considerata cel mai bun sistem de incalzire, deoarece caldura se raspandeste foarte treptat si egal in toata casa.
Tipuri de incalzire prin pardoseala
Incalzire prin pardoseala cu apa calda
Instalatia de incalzire in pardoseala este formata dintr-un circuit de conducte ce se racordeaza la un cazan pe gaz sau o pompa de caldura, prin care circula apa calda , incalzind astfel zonele in care este instalata reteaua de conducte. Unul dintre principalele beneficii ale incalzirii prin pardoseala cu apa calda este ca necesita putina energie pentru a transmite caldura in comparatie cu caloriferele traditionale. Si in timp ce la calorifere este necesar ca apa sa atinga o temperatura de aproximativ 80°C pentru a genera caldura necesara intr-o camera, la incalzirea prin pardoseala centrala sau pompa de caldura trebuie sa genereze doar o temperatura de aproximativ 35°C. – 40 °C .
Incalzire prin pardoseala cu apa rece
Instalarea incalzirii prin pardoseala cu apa rece este practic aceeasi ca la incalzire. Dar pentru a asigura racirea, de obicei sunt instalate tevi cu diametru mai mic. Atunci cand tevile din polietilena reticulata de inalta densitate, cu diametrul de 12 mm, sunt de obicei utilizate pentru instalarea incalzirii prin pardoseala cu apa calda, pentru racire sunt de obicei de 10 mm . Insa atunci cand este combinata cu o pompa de caldura aerotermala, pentru a putea folosi pe tot parcursul anului instalatia de incalzire in pardoseala, se monteaza conducte potrivite ambelor utilizari.
Incalzire in pardoseala prin cablu electric
In cadrul incalzirii electrice in pardoseala putem face si o alta distinctie. Pe de o parte, gasim instalatia care foloseste un cablu de incalzire sau o plasa de incalzire . Acestea vor fi, de asemenea, incorporate in lipici ciment sau beton. Prin utilizarea acestor materiale se va realiza o disipare adecvata a caldurii, de la mantaua cablului propriu-zis pana la pavajul pe care va fi calcat.
Folie radianta electrica
In ultimii ani, a fost dezvoltat asa-numitul film radiant electric. Ca si sistemele anterioare de incalzire in pardoseala, folie de incalzire in pardoseala se instaleaza direct sub pardoseala pe care am ales-o , fie ca este vorba de gresie, terrazzo, parchet, parchet laminat sau pardoseala flotanta.
Un mare avantaj pe care il are acest sistem este ca montarea se poate face cu ciment sau direct sub pavajul pe care vom merge. In aceste cazuri, avantajul renuntarii la ciment, mortar sau alte tipuri de fixare reprezinta economii semnificative la instalarea incalzirii prin pardoseala.
Materiale de incalzire in pardoseala
In ceea ce priveste materialele folosite in instalatie, gasim patru straturi caracteristice . In primul rand, pornind de la cel mai adanc strat gasim o foaie de plastic, deasupra careia se afla izolatia termica . Deasupra acestora este locul unde vor fi amplasate conductele de incalzire prin pardoseala cu apa sau incalzirea electrica prin pardoseala .
Amplasarea incalzirii in pardoseala , in special a conductelor, se face sub forma de spirala, serpentina sau serpentina dubla . Urmeaza stratul de mortar de ciment si, in final, pavajul .
Elemente de incalzire prin pardoseala electrica si apa
Pana acum am vazut ce este sub picioarele noastre. Dar incalzirea prin pardoseala este mult mai mult. Pe langa instalarea incalzirii in pardoseala, sunt necesare si alte elemente pentru ca intreaga unitate sa functioneze corect.
▶ Colectori
Cutiile colectoare ale unei instalatii de incalzire in pardoseala sunt amplasate pe perete sau in interiorul unui dulap. Conductele pentru toate circuitele provin din aceste colectoare . Acestea sunt incorporate in perete, astfel incat sa nu ocupe spatiu suplimentar.
▶ Plinta sau banda perimetrala
Tot pe pereti, incepand de la pardoseala, se fixeaza plinta sau banda perimetrala a incalzirii electrice in pardoseala sau a incalzirii prin pardoseala cu apa . Fie ca este vorba de incalzire in pardoseala cu gaz sau alt sistem. Aceasta absoarbe expansiunile care apar in mortarul de ciment care trece peste tuburile emitatoare si functioneaza ca izolatie laterala.
▶ Bariera anti-umezeala
Intre podeaua de baza si partea care emite caldura este instalata o bariera anti-umezeala cu folie de polietilena. In acest fel , se evita umiditatea datorata capilaritatii , motiv pentru care este esentiala in instalatia de incalzire electrica in pardoseala, si in incalzirea prin pardoseala cu apa, in toate variantele acesteia, precum incalzirea in pardoseala pe gaz.
▶ Izolatie termica
Pe partea superioara a foliei de plastic care actioneaza ca o bariera de vapori, se instaleaza izolatie termica. Din moment ce ne intereseaza ca caldura se raspandeste in sus, nu la etajul inferior. Aceste panouri au o forma turnata, iar pe langa tinerea circuitelor, faciliteaza asezarea prin separarea tuburilor.
▶ Pozarea tuburilor radiante
Conductele sunt conductoarele de apa pentru incalzire si au o bariera pentru difuzia oxigenului. In cazul incalzirii electrice in pardoseala, in loc de conducte, se distribuie o plasa cu fir electric, sau filmul de incalzire electrica in pardoseala.
▶ Mortar de inertie
Cand circuitele au fost amplasate, suprafata intregii case este acoperita cu mortar de ciment. Acest beton este cel care va incalzi si va distribui uniform caldura in toata casa, comportandu-se ca o baterie care elibereaza treptat caldura.
Grosimea acestui strat de mortar este de obicei de aproximativ 4 cm, de la varful tevii, desi poate fi putin mai mare. Un aditiv de apa trebuie inclus in amestec pentru a creste fluiditatea cimentului in timpul turnarii . Acest lucru asigura ca nu raman bule de aer si ca exista un contact adecvat cu conductele emitatoare. Acest lucru previne bulele de aer sa ramana si asigura o eficienta energetica mai mare, deoarece bulele de aer actioneaza ca un izolator.
Beneficiile de a avea incalzire prin pardoseala
Instalarea incalzirii in pardoseala ne ofera mai multe beneficii, care il fac unul dintre cele mai bune sisteme de incalzire. Si de aceea in tarile cu ierni mai reci si mai lungi, este cel mai ales sistem de incalzire.
Performanta ridicata
Conductele prin care circula apa sunt foarte subtiri, cu diametrul cuprins intre 10 si 14 mm. Dar debitul care trebuie mutat este mare, deoarece temperatura apei care circula prin ele este de abia 45 ºC. In timp ce in calorifere trebuie sa circule la 85-90°C . Acest lucru face ca incalzirea prin pardoseala cu apa sa fie un sistem foarte eficient, deoarece performanta este mentinuta in incalzirea prin pardoseala cu gaz si este imbunatatita atunci cand folosim energie regenerabila.
Consum redus
Intrucat o instalatie de incalzire in pardoseala cu apa functioneaza la temperaturi relativ scazute, consumul pe care il vom face este redus considerabil. Sistemele traditionale de incalzire functioneaza la temperaturi in jur de 85°C, crescand consumul si facturile. Daca folosim incalzire in pardoseala cu gaz natural sau chiar energie regenerabila, consumul va fi si mai mic.
Posibilitatea de a lucra cu energii regenerabile
Instalarea incalzirii prin pardoseala cu apa, pe langa faptul ca este incalzire prin pardoseala pe gaz, poate folosi si pompe de caldura geotermale sau aerotermale sau energie solara pentru a functiona. In acest fel, pe langa faptul ca este eficient, devine un sistem de incalzire ecologic. Desi o instalatie electrica de incalzire prin pardoseala este mai putin eficienta .
Nu ocupa spatiu
Spre deosebire de alte sisteme de incalzire, incalzirea prin pardoseala pe baza de apa nu ocupa spatiu. Deoarece circuitele sunt incastrate sub pardoseala, acestea nu afecteaza distributia mobilierului.
Confort
La incalzirea in pardoseala cu apa, si chiar si la incalzirea in pardoseala pe gaz, caldura este distribuita uniform in loc sa ramana in puncte specifice precum caloriferele, ceea ce creste senzatia de confort. De asemenea, nu exista uscaciune a aerului sau umiditate.
Optiune de racire
O instalatie de incalzire prin pardoseala cu apa poate fi utilizata ca sistem de incalzire prin pardoseala de racire. Aceasta inseamna ca nu serveste doar la furnizarea de caldura, dar este si posibila racirea mediului. Cu toate acestea, podeaua de racire functioneaza corect atunci cand in mediu nu exista aproape umiditate, deoarece poate provoca scaderi de umiditate pe podea. Acest lucru este evitat cu un sistem de dezumidificare, putandu-se folosi ventiloconvectoare suport.
Pentru ce case este recomandata incalzirea in pardoseala?
In ceea ce priveste instalarea incalzirii in pardoseala, de preferat se va instala incalzirea in pardoseala cu racire in zonele in care nu este prea multa umiditate . In caz contrar, ar putea provoca condens, atunci cand sistemul trebuie sa atinga temperaturi suficient de scazute pentru a disipa cantitatea de caldura necesara locuintei.
In ceea ce priveste incalzirea, se recomanda in zonele in care nu au loc schimbari foarte bruste ale temperaturii exterioare. Pe langa locuinte, incalzirea prin pardoseala pe baza de apa functioneaza foarte bine in centre educationale, crese, spitale, piscine interioare sau locuri de munca .
Intrebari frecvente despre incalzirea in pardoseala
1. Cat costa incalzirea in pardoseala?
Consumul de incalzire in pardoseala depinde de multi factori, precum combustibilul pe care il folosim, numarul de saptamani in care este aprins, a avea o buna reglare automata sau automatizata, zona in care se afla locuinta etc.
Este foarte dificil sa oferi date specifice, deoarece in fiecare caz acestea pot varia in functie de diferitii factori care afecteaza consumul. De aceea va sfatuim sa consultati un profesionist autorizat pentru a pregati un studiu si un buget adecvat pentru instalatia dumneavoastra.
2. Care este cea mai buna pardoseala pentru incalzirea in pardoseala?
Incalzirea in pardoseala poate fi instalata pe orice podea. Este adevarat ca lemnul si derivatele lui, fie parchet, parchet laminat, sau altele, sunt in sine materiale izolante, asa ca vor retine caldura si nu va fi difuzata adecvat in toata casa. Prin urmare, pentru a obtine o eficienta mai buna, pardoselile ceramice de tip gresie sunt intotdeauna recomandate .
3. Cum se instaleaza incalzirea in pardoseala?
Dupa cum am mentionat deja pe parcursul articolului, incalzirea prin pardoseala este instalata sub pardoseala noastra. Printr-o retea de conducte care va distribui uniform caldura . Aceste conducte sunt conectate la colectoarele la care ajunge apa calda de la cazan sau pompa de caldura.
4. Care sunt mai bune caloriferele sau incalzirea in pardoseala?
Din punct de vedere al eficientei si confortului, instalarea incalzirii in pardoseala este in mod clar cea mai buna optiune. Dar daca ceea ce ne preocupa este problema economica, este clar ca pretul incalzirii in pardoseala este mult mai mare decat caloriferele.
5. Cat costa instalarea incalzirii in pardoseala?
Pretul incalzirii in pardoseala depinde de mai multi factori, precum marimea locuintei sau a zonei in care va fi instalata instalatia de incalzire in pardoseala, si sistemul de insotire, adica daca alegem un cazan pe gaz sau peleti, sau o pompa de caldura, etc Dar, concentrandu-ne pe ce este incalzirea in pardoseala, pretul poate varia intre 40 si 50 EUR pentru fiecare metru patrat de instalatie de incalzire prin pardoseala .
6. Este scumpa intretinerea incalzirii prin pardoseala?
Intretinerea unei podele radiante nu trebuie sa fie costisitoare, daca o folosim corect. Si va fi suficient ca un tehnician calificat sa revizuiasca debitele si reglementarile o data pe an si sa verifice daca totul este corect. Cu toate acestea, la fiecare 5 ani este recomandabil sa variati intregul circuit de instalare a incalzirii in pardoseala . In aceasta lucrare, conductele sunt curatate de impuritati, namol sau alte deseuri care au fost generate. In acest fel functioneaza din nou corect, fara a afecta circulatia apei prin conducte.