Aluminiu reciclat, un nou pas catre o casa mai verde

Separati gunoiul in diferite containere, folositi programe eco pentru electrocasnice, utilizati energia rational, evitati plasticul de unica folosinta… Poate ca v-ati schimbat deja multe obiceiuri acasa pentru a utiliza resursele in mod mai responsabil si pentru a adauga graunte modeste de nisip impotriva schimbarilor climatice. Micile gesturi zilnice conteaza, dar uneori nu acordam importanta pe care o merita si alte elemente ale casei noastre, precum materialele de constructie ale locuintei noastre sau sursa principala de energie pe care o folosim.

Pentru ca, desi poate parea un sector prietenos cu mediul, sectorul constructiilor reprezinta sectorul care consuma 40% din energia Europei, producand pana la 35% din emisiile care provoaca efectul de sera si generand pana la o treime din deseurile din Europa. planeta. O treime!

Ce putem face pentru a opri aceste prostii? Pe langa faptul ca punem in practica toate sfaturile de eficienta energetica pe care vi le explicam in Interioare, optam, in constructii sau renovari, pentru materiale sustenabile si reciclate cu un impact mult mai mic asupra mediului.

Poate ca nu sunt inca majoritatea, dar exista si alternative ecologice sau mai prietenoase cu mediul si pot fi gasite si pe piata. Si daca vrem sa respectam legislatia europeana care va cere, ca toate cladirile nou construite sa aiba aproape zero energie, adica ca majoritatea energiei utilizate de cladire sa provina din surse regenerabile, am avut mai bine incepem sa ne actionam impreuna.

Obiectivul pentru anul 2030 este de fapt reducerea gazelor responsabile de efectul de sera cu 40%, iar pana in anul 2050, cu 80%. Si, pentru ca acest lucru sa fie posibil, sectorul constructiilor are un rol fundamental, dar si consumatorii atunci cand vine vorba de alegerea celei mai bune solutii pentru locuinta noastra.

Ajutati la reducerea amprentei de carbon cu aluminiu reciclat

Dupa cum am spus, avem multe optiuni pentru a face tranzitia de la casa noastra la o casa mai verde si mai durabila. Ne-a surprins si noul aluminiu care tocmai s-a lansat, care se remarca prin faptul ca este primul reciclat si certificat post-consum si pe care il puteti folosi ca material pentru deschidere. si ferestre glisante, usi, fatade, verande, obloane, protectie solara, balustrade sau oricare dintre celelalte utilizari care sunt date aluminiului conventional.

La fel de functional ca materialul original, prin utilizarea aluminiului reciclat putem reduce considerabil amprenta de carbon generata de acest material de constructie: daca amprenta de carbon in Europa este de 8,6 kg de CO2 pentru fiecare kg de aluminiu, prin reciclare putem reduce amprenta la sol. la 2,0 kg de CO2 per kg de aluminiu, ceea ce reprezinta cele mai scazute emisii de pe piata, ceea ce o face o solutie durabila care contribuie in mod clar la economia circulara si de care orice bun ecologist ar trebui sa o tina cont atunci cand se confrunta cu o noua constructie sau o reforma.

De fapt, brevetul apartine unui grupu norvegian care promoveaza utilizarea aluminiului certificat cu emisii scazute de carbon. Acest angajament se reflecta si in controlul sistemului de fabricatie a produsului, in reutilizarea materialelor utilizate si in procesul de extrudare care valorifica la maximum energiile regenerabile.

Cum se obtine aluminiul reciclat?

Ferestrele din aluminiu ajunse la finalul duratei de viata ca produs sunt materialul original cu care este realizat noul aluminiu, care foloseste cea mai avansata tehnologie de pe piata in reciclarea deseurilor de aluminiu. Datorita unei metode inovatoare, se obtine un nou material adecvat pentru constructie, cu 75% din totalul sau provenind din aluminiu post-consum (restul de 25% provine din aluminiu primar), si certificat de organismul DNV-GL .

Pe langa faptul ca profita de deseuri, acesta se remarca prin faptul ca are un proces de fabricatie de pana la 10 ori mai pur decat sistemele conventionale, generand un nivel mult mai scazut de emisii de C02 decat de obicei (cu aproape 40% mai mic decat emisiile din proces). din aluminiu conventional).