Stilul boem, cunoscut si sub denumirea de „boho” pe scurt, este una dintre cele mai populare tendinte de design interior ale vremurilor noastre. Nu e de mirare, deoarece intruchipeaza un stil de viata minunat de imperfect, care este intotdeauna confortabil si primitor, in ciuda intregii sale individualitati.
Originea si evolutia stilului interior boho
Termenul „boem” a aparut in Franta secolului al XIX-lea ca o miscare a unor grupuri intelectuale si artistice marginale impotriva stilului de viata auster al burgheziei conservatoare. Tinerii boemi au gasit normele burgheze ale caselor lor parintesti restrictive si sufocante si tanjeau dupa o viata neconventionala, cu toata libertatea creativa si posibilitatea dezvoltarii personale.
S-au inspirat din stilul de viata al tiganilor boemi, care cutreierau in voie prin tara in carutele lor colorate. Prin analogie, a fost inventat termenul „boem”, care inseamna „neconventional” si, in acelasi timp, se traduce prin „din Boemia”.
Caracteristicile interioarelor boeme
Aspectul boem este destinat sa corespunda spiritului iubitor de libertate al artistilor, scriitorilor si filosofilor. Prin urmare, nu exista specificatii care sa creeze un standard uniform. Individualitatea este principalul atu in acest stil, care admite tot ce ti-ar putea placea.
In consecinta, boho este prezentat ca ceva neconventional si casual. Miscarea hippie a anilor 60 si 70 intruchipeaza perfect aceasta tendinta. Un apartament in stil boho traieste din personalitatea si experientele si aventurile proprietarului sau. Pe langa mobilier, suvenirurile de calatorie si alte suveniruri pretuite isi gasesc locul si in interiorul boho. Asta il face atat de distinctiv.
Scurt ghid pentru stilul boho
Sa dai cu unghiul pe cap cu decorarea casei tale intr-un stil boem in ciuda lipsei de conventionalism, desi nu exista reguli, exista un fir comun. Materialele naturale precum lemnul, pluta sau ratanul asigura structura. De asemenea, ofera ca baza paleta de culori naturale.
Farmecul deosebit al stilului boem este dat de o combinatie armonioasa de mobilier deosebit, fiecare dintre acestea fiind, de asemenea, eficient si impresionant in sine. Poate fi mobilier la mana a doua, descoperiri din pietele de vechituri din diferite epoci sau un antic magnific precum o canapea de catifea rosie din epoca Grunderzeit.
Iubitorul de boho are toata libertatea de a-si renova mobilierul si de a-l picta in culorile pe care doresc sa-i dea o nota foarte personala. Un amestec colorat si multi-ere, care se imbina armonios intr-un intreg mare: acesta este cel mai apropiat lucru de un sentiment boem.
Accesorii boho populare
Atmosfera relaxata a stilului boho este creata, printre altele, datorita accesoriilor sale informale, care in ciuda extravagantei lor garanteaza confort. Unele lucruri sunt imprumutate din viata in aer liber si de pe plaja, pentru ca unde mai bine sa te relaxezi si sa scapi de toate?
Intr-un living boem, poti alege intre un sezlong cu picioare mici din lemn curbat si un hamac. Poate ca exista niste felinare agatate pentru a oferi o lumina confortabila sau un candelabru stralucitor pentru o doza suplimentara de glamour. Nici lumanarile nu pot lipsi (cu cat mai multe, cu atat mai bine) pentru un trend confortabil sau uneori festiv.
Multe paradisuri boho seamana si cu o gradina fermecata din interiorul casei. A numi plante ornamente sau accesorii cu greu face dreptate spiritului boem. Ei sunt pur si simplu o parte din ea. Gradinile verticale pot fi o dezvoltare recenta, dar sunt facute pentru interioare boeme. Plantele suspendate si macrameul completeaza armonios stilul.
Culori, modele si textile care va vor face boemul sa arate perfect
Culorile de baza pamantesti si naturale sunt combinate cu culori contrastante, cum ar fi rosu visiniu, violet si turcoaz, si chiar galben soare. Amestecul de culori se doreste a fi vesel si relaxant. Nuantele intunecate si apasatoare sunt evitate.
Boho ii plac textilele imprimate. Imprimeurile orientale sau etnice sunt la fel de populare ca si clasicul mozaic in carouri sau o tapiserie cu imprimeu batik. Flower Power nu se refera doar la dragostea pentru plante, textilele de casa cu imprimeuri florale sau broderii sunt si ele boeme. Fara franjuri nu exista boho? Cel putin sunt foarte populare, ca tot felul de paturi, perne si covoare. Casa de vis in stil boem este expresia unui spirit liber devenit realitate. Intotdeauna individual si primitor, cu un strop de glamour si doar cantitatea potrivita de confort.