Tavan izolat cu plăci de rigips. Avantaje și dezavantaje pentru această soluție

Sursa foto: pexels.com

Izolarea tavanului este o soluție potrivită pentru case, indiferent că există un pod locuibil sau unul nefolosit. Căldura se pierde într-o cantitate semnificativă prin această zonă, iar izolarea cu un buget redus și minimum de efort presupune și costuri reduse la factura de energie.

Proiectele de acest tip sunt importante indiferent de vremurile pe are le trăiești, dar atunci când viitorul implică prețuri ridicate la majoritatea facilităților, merită să faci o investiție care îți va aduce avantaje serioase în timp.

Iată care sunt avantajele și dezavantajele izolării tavanului cu plăci de rigips:

Avantajele tavanului de rigips

Rigipsul, cunoscut și ca gips carton, reprezintă o soluție viabilă pentru lucrările mici, care nu implică nevoie de construcții foarte rezistente, ci de cele cu rol decorativ. În cazul tavanelor, cu ajutorul acestui material pui bazele unui tavan fals, în cazul de față folosit pentru a izola această suprafață. 

Nu doar la casă, cât și în cazul în care locuiești la ultimul etaj al unui bloc, merită să încerci această opțiune. Iată care sunt avantajele:

Materialul este ecologic

Dacă vrei să optezi pentru soluții prietenoase cu mediul și care protejează sănătatea familiei tale, alege rigipsul. Materialele sunt considerate sigure și sunt 100% reciclabile, așa că, dacă îți rămân câteva plăci în plus după construirea tavanului, contactează o firmă specializată care se ocupă de reciclare. 

Se instalează cu ușurință

În comparație cu zidăria, rigipsul se instalează foarte ușor și nu vei avea nevoie de o echipă specializată, dacă ai câteva abilități de bază în ceea ce privește proiectele de amenajare. Alege rigips pentru tavane în funcție de dimensiunile suprafeței pe care vrei să instalezi tavanul fals.  

Fixarea plăcilor se poate face cu ajutorul adezivului pe bază de ipsos, dar altă metodă foarte des folosită este fixarea pe structură de oțel.

Este versatil

Plăcile de rigips îți oferă avantajul de a fi ușor de vopsit în urma instalării, dar și să le alegi după tipul lor. Există următoarele tipuri de plăci de gips carton:

  • Plăci gri;

  • Plăci verzi;

  • Plăci albastre;

  • Plăci roz;

  • Plăci portocali;

  • Plăci rezistente la impact.

În cazul izolării se recomandă plăcile albastre, în combinație cu un material de izolare precum vata minerală. Dacă vrei să instalezi un tavan fals în baie sau bucătărie, unde nivelul de umezeală este ridicat, alege plăci verzi.

Acestea sunt doar câteva dintre avantajele principale ale rigipsului. Printre acestea se mai numără și calitățile de rezistență la foc (producătorii de rigips oferă siguranța că plăcile pot rezista la foc între câteva zeci de minute și câteva ore) și evitarea pereților reci.

Dezavantajele tavanului de rigips

Ca orice material, rigipsul prezintă și dezavantaje atunci când este folosit ca soluție de izolare. Iată câteva dintre acestea:

Are rezistență scăzută la impact

Plăcile care se găsesc mai ușor pe piață prezintă și o rezistență scăzută, motiv pentru care este recomandat să nu atârni corpuri de iluminat foarte grele de tavanul fals din rigips. Datorită fragilității, chiar și transportul plăcilor de rigips trebuie făcut cu un plus de atenție.

Absoarbe ușor umezeala

Dacă vrei să instalezi un tavan de rigips, asigură-te că lași plăcile să se usuce cât mai bine înainte de a le folosi, mai ales dacă acestea au fost depozitate într-un spațiu umed.

Izolează fonic mai slab

Dacă vrei să izolezi tavanul cu ajutorul rigipsului este important să iei în considerare folosirea vatei minerale sau a altui material, deoarece altfel spațiul nu va fi izolat fonic prea bine. În special dacă ai o mansardă locuită în care se joacă cei mici, aceste zgomote pot deveni deranjante.

Dezavantajele există, dar poți să profiți de avantajele pe care le oferă folosirea acestui material, în special dacă ții cont de tipul de încăpere în care îl alegi.

Cumpără plăci de rigips de calitate și informează-te cu privire la calitățile celor care îți satisfac bugetul.