Fie ca va aflati in proces de decorare a casei de la zero, fie ca doriti sa-i dati un nou aspect si sa-i renovati interioarele, va veti confrunta cu sarcina de a cauta inspiratie pentru a va ajuta sa decideti ce stil decorativ sa alegeti.
Desi nu este necesar sa ramai doar cu unul si sa te limitezi la aplicarea regulilor unei anumite estetici, adevarul este ca cunoasterea caracteristicilor si particularitatilor fiecarui stil decorativ te va ajuta sa gasesti tendintele, mobilierul si obiectele care se potrivesc cel mai bine si, de asemenea, pentru a defini propriul stil decorativ.
La urma urmei, ceea ce ne dorim cu totii este ca spatiul in care traim sa fie o reflectare a personalitatii noastre . Gandeste-te bine, culoarea pe care o alegi pentru pereti, prezenta sau absenta covoarelor, pana si cele mai mici detalii ale bucatariei si baii sunt o declaratie de intentie si dezvaluie ceva despre cei care locuiesc in ea.
Asa ca acum ca suntem constienti de importanta de a nu lasa la intamplare alegerea stilului decorativ al casei noastre, sa trecem cu urmatoarea sarcina: sa diferentiem fiecare dintre stiluri si, cel mai bine, sa te ajutam sa definesti care ti se potriveste cel mai bine. . si, desigur, acasa.
Pentru aceasta trecem in revista cele mai populare stiluri de design interior.
1. Stilul nordic
A fost cel mai aplaudat si mai ajutat stilul decorativ de mai multe sezoane. Adevarul este ca este si cel care este cel mai familiar pentru majoritatea dintre noi si, in mare masura, ii datoram lui IKEA. Gigantul suedez a pus bazele unui decor care se bazeaza pe spatii de obiecte usoare –fara a ajunge la minimalism–, culorile moi –albul, gri si bej sunt cheia– si materiale naturale –lemnul si fibrele in frunte–.
In plus, oricine doreste sa aplice stilul nordic in locuinta sa trebuie sa tina cont de doua premise: in primul rand, functionalitatea trebuie sa fie intotdeauna pe primul loc ; In al doilea rand, iluminatul natural nu poate lipsi . Adauga la designul tau interior cateva plante, lumanari si note strategice de culoare sub forma de perna, patura sau orice alt material textil si vei avea stilul nordic perfect pentru casa ta.
2. Stilul clasic
Nu confunda clasicul cu plictisitor. Nici cu un stil decorativ vechi. Stilul clasic a fost reinnoit de-a lungul anilor pentru a deveni o referinta pentru multi designeri de interior si designeri de interior. Este alegerea ideala pentru cei care doresc sa-si renoveze locuinta, dand proeminenta elementelor traditionale precum muluri pe pereti si tavane si bazate pe mobilier cu linii traditionale si simple.
Da, stilul clasic a lasat in urma tesaturile grele si lemnele nobile pentru a primi medii contemporane in care isi au loc si piesele decorative moderne si de designer .
Daca vrei ca casa ta sa dea un stil clasic, cauta contrastul dintre peretii albi si mobilierul inchis la culoare . Include si imprimeuri in motive subtile si culori moi, nu vrem ca acestea sa atraga toata atentia.
3. Stil de la mijlocul secolului
Este probabil, dintre toate stilurile despre care vorbim astazi, cel cu caracteristicile cele mai definite. Stilul Mid-Century isi are originile in miscari precum Bauhausul german si a evoluat sub influenta stilului scandinav mai minimalist. Cu siguranta, aceasta materie prima solida este cea care a permis stilului Mid-Century sa ramana unul dintre cele mai apreciate in decoratiunile interioare. In plus, acestui stil ii datoram multe piese care sunt icoane de decor.
Elementele sale caracteristice? Mobilier fin si usor, cu linii foarte simple ce transmit o eleganta subtila. In ceea ce priveste culorile, domina si neutre (alb, maro, bej sau gri). Doar la accesorii se incalca regula si atunci intra in scena culori frapante precum galben, portocaliu, albastru sau verde sticla.
4. Stilul boho
Culorile stralucitoare, plantele si florile si – bine inteles – excesul sunt cheia acestui stil decorativ. Ar fi opusul stilului nordic, iar in orice casa boho principala caracteristica este supraincarcarea si amestecul . Sunt combinate diferite modele, texturi, materiale si culori. Galbenul, mustarul, verdele si albastrul merg deosebit de bine, desi, evident, nu poate lipsi albul, acoperind peretii in (aproape) 100% din cazuri.
Mobilierul tinde sa fie de linii mai simple – aproape intotdeauna din lemn–. Astfel tot protagonismul cade pe perne, paturi si covoare. Ca accesorii sunt incluse de obicei piese de ceramica si rachita asezate pe mobilier sau chiar atarnate pe perete.
Nu confunda amestecul cu haosul. Stilul boho este organizat si orice detaliu care include decorul unei locuinte boho are un motiv de a fi.
5. Decor eclectic
Este cel mai riscant stil decorativ si, in acelasi timp, cel mai personal , deoarece este imposibil ca o alta casa sa-l reproduca la fel. Desi suna ca un cliseu, in decorarea eclectica singura regula este ca nu exista reguli. Orice merge, atata timp cat fiecare obiect pe care il alegi are sens pentru tine.
Chiar si asa, merita sa tinem cont de cateva recomandari care ne vor usura putin atunci cand vine vorba de a ne preda eclectismului si de a realiza un spatiu in armonie . De exemplu, alegeti o piesa centrala in fiecare camera – de preferinta intr-o culoare neutra, va va fi usor de jucat – si amestecati, inovati si creati din ea. De asemenea, puteti alege sa mergeti selectand un obiect din fiecare stil, dar cu o limita. Mai mult de trei in aceeasi camera ar putea fi excesiv . Un exemplu practic: plaseaza un tablou modern chiar in spatele unei canapele clasice si adauga un accesoriu vintage.