Potrivit pentru cei care iubesc casele linistite. Elegant, dar nu prea luxos. Acesta este stilul de deign interior traditional.
Clasic, primitor, elegant, fara a fi prea luxos. Stilul interior traditional favorizeaza confortul. Si desi este inspirat predominant din stilurile europene din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, este atemporal. Potrivit pentru cei carora le place sa gaseasca un mediu confortabil si linistit in casa.
Ceea ce se preteaza la reinterpretari personale, mai mult sau mai putin contemporane, dar caracterizate totusi de o anumita sobrietate. Nuante neutre, finisaje din lemn usor inchis la culoare, amenajare armonioasa a spatiului, elemente arhitecturale traditionale. Sa aflam care este acest stil si cui este (cu adevarat) potrivit.
Un stil inspirat din trecut
Stilul traditional este inspirat in special de stilurile de design europene din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Mai ales din Franta si Anglia. Dar a castigat popularitate in secolul al XX-lea, cand entuziastii sai au inceput sa exploateze metode de productie inovatoare pentru a se inconjura cu reproduceri de mobilier antic, mai degraba decat sa se concentreze pe noutati cu forme avangardiste.
Dar stilului traditional, in comparatie cu trecutul, nu-i plac prea multe detaliile decorative. Pentru ca favorizeaza o anumita sobrietate, evitand excesele de orice fel. Reproducerile se preteaza perfect scopului, chiar daca nimic nu te impiedica sa adaugi niste antichitati si chiar cateva elemente cu un stil mai modern.
Important este sa nu exagerezi. Acelasi sfat este valabil si pentru candelabre, reproducerile de calitate sunt binevenite. In ceea ce priveste mobilierul din lemn, el prefera tonurile calde precum cele de nuc, tonuri mai inchise pentru pardoseli.
Elementele decorative si accesoriile vintage sunt la ele acasa. Chiar si covoarele antice (chiar exotice), care dau o nota de personalitate fara a deranja intregul. Tablourile (nu prea multe) cu peisaje clasice ofera un plus de eleganta.
Elegant, sobru, nu prea luxos
Luxul nu face parte din acest stil care, elegant este, dar fara exces. Casa in stil traditional favorizeaza mobilierul rafinat si important, dar vrea sa fie linistitoare si, ca atare, nu aproba exagerarile. Acesta este motivul pentru care mobilierul, desi este inspirat din trecut, tinde sa fie mai putin bogat in detalii ornamentale. Si de aceea nuantele predominante sunt neutre. Culorile prea stralucitoare, prea inchise sau prea riscante, ar destabiliza atmosfera marcata de armonie.
Singura exceptie de la regula, pe pereti, este tapetul, atata timp cat motivele sunt intotdeauna traditionale. De la flori la motive de damasc la dungi clasice care fac fiecare camera rafinata si inconfundabila. La fel de neutre trebuie sa fie si tesaturile, de la bumbac la lana. Armonia si sobrietatea, atat in amenajarea mobilierului, cat si in alegerea nuantelor, sunt cuvintele cheie ale acestui stil care, pana la urma, ramane clasic.
Un stil armonios si functional
Armonia, spuneam noi, este foarte importanta intr-o casa in stil traditional. Iar pentru a o impaca, este esential sa distribui spatiile intr-un mod clasic si sa aranjezi mobilierul favorizand simetria. Opteaza pentru piese de mobilier care seamana intre ele sau in orice caz perfect asortate, evitand in acelasi timp efectul de catalog, care ia personalitatea. Infrumusetati camerele cu decoratiuni si tesaturi vintage, portelan antic, sfesnice vechi, pastrand mereu echilibrul. Casa in stil traditional nu permite haosul. Nu este extravaganta, nu-i place sa uimeasca.
Pe de alta parte, nu uita de functionalitate. Fiind o locuinta intim traita, primitoare si calduroasa, totul trebuie sa contribuie la asigurarea confortului locuitorilor si oricaror oaspeti. Canapelele vor fi asadar mari si confortabile, scaunele si paturile la fel de practice.
Potrivit pentru cei care iubesc mediile confortabile si relaxante
Este locul ideal pentru relaxare: o casa primitoare, calda, generoasa. Un mediu familial, care linisteste si nu destabilizeaza. Fiecare element, de la culorile predominante la mobilier, de la tesaturi la decoratiuni, contribuie la echilibrul general. Iar distributia spatiilor si a mobilierului, marcata de armonie, nu face exceptie. In plus, canapele, pufuri, scaune, paturi sunt in primul rand confortabile. Estetica lor este foarte importanta, atata timp cat nu intra in conflict cu functionalitatea. Aici trebuie sa te simti cu adevarat „ca acasa”.
Potrivit pentru cei carora nu le plac excesele si nu urmeaza prea mult tendintele
Daca esti o persoana excentrica, stilul traditional de interior probabil nu este pentru tine. Si nici macar daca iti place luxul nestapanit sau esti fan al modernitatii futuriste. Casa in stil traditional nu vrea sa surprinda si, desi poate fi foarte personala, daca este mobilata corect, ramane totusi clasica.
Nu este loc pentru culori stralucitoare, imprimeuri atragatoare, mobilier prea dramatic. Trecutul, care il inspira, este revazut cu sobrietate.
Linistitor, spuneam noi, chiar daca risti oarecum, mobilandu-ti locuinta in acest stil. Cand nu exista o viziune de ansamblu, stilul interior traditional tinde sa fie prea calm si aproape plictisitor.
Prin urmare, este important sa planifici totul din timp, adaugand sau eliminand elemente in timp, pornind de la o baza solida. Si moda? Vine si pleaca. Stilul traditional nu este prea influentat de ea. Dar nu exclude posibilitatea introducerii de mobilier la moda si elemente decorative, fie vintage sau contemporane, atata timp cat acestea sunt reglate pe aceeasi „lungime de unda”.