Spatii confortabile si luminoase, mult lemn, culori albe si mobilier deschis … Aceasta este baza decorarii nordice, cunoscuta si sub numele de stil scandinav.
Prin urmare, in acest post va vom invata cum sa va decorati casa in stilul nordic.
In ultimele decenii, designul nordic a inceput sa se raspandeasca si sa paseasca dincolo de granitele Scandinaviei. A aparut intre cele doua razboaie mondiale, asa ca in originile sale a cautat sa creeze medii confortabile, vesele si luminoase in interiorul casei. De-a lungul anilor, modernitatea in design a luat locul central si a adaugat confort si caldura functionalitatii mobilierului folosit pana atunci.
Stil nordic: sfaturi pentru decorarea casei in stil scandinav
Mana in mana cu noile tendinte in decorarea interiorului, Hygge a trecut granitele nordice pentru a se stabili in casa si in viata de zi cu zi a iubitorilor de acest stil, combinand eleganta Scandinaviei cu simplitatea miscarilor artistice precum Constructivismul si Bauhaus. Obiectivul este de a crea medii primitoare, motivate de conditiile climatice prezente in Scandinavia: foarte frig, vant si ploi, insotite de cateva ore de lumina intre octombrie si martie. Datorita acestei realitati, fiecare spatiu decorat de acasa, baruri sau serviciu creeaza aceeasi senzatie: o dorinta irefutabila de a dori sa ramana acolo mult timp si sa se refugieze departe de ceea ce se intampla afara.
Cum sa ai un spatiu cald, simplu si functional in acelasi timp? In aceasta postare, va impartasim cateva sfaturi, astfel incat sa va puteti insusi acest stil si sa va faceti casa un loc ideal.
Mobila
Mobilierul din lemn este esential. Intotdeauna in culori deschise, linii drepte si fara prea multe ornamente, pentru a oferi casei acea senzatie de confort pe care o cautam. Este o parte esentiala a acestui stil sa decorati fara sa aglomerati casa cu obiecte pentru a crea spatii senine libere de aglomeratie.
Mobilierul este functional si confortabil, atemporal. Versatilitatea se regaseste in combinatia dintre rustic si clasic, in acceptarea minimalistului si industrialului. O emblema a acestui stil este arhitectul Arne Jacobsen, care a introdus conceptul de Casa Viitorului in anii 1930, aducand modernitatea functionalitatii fiecarui element.
Culori
Pentru a genera spatii luminoase si spatioase, culorile sunt cele mai importante. Peretii si tavanele albe sunt ideale, astfel incat lumina naturala care patrunde sa ofere luminozitatea necesara si sa reuseasca sa extinda mediul pe care urmeaza sa il decoram. Contrastul pe care il genereaza cu elemente si obiecte din lemn in tonuri gri, maro si nud sunt combinatia ideala in acest scop.
In ultimii ani, culorile pastelate au inceput sa ocupe un loc central in decorarea nordica. Rozul, verde si albastru sunt identificate si se imbina perfect, dand viata si caldura mai mare fiecarui spatiu.
Imprimeuri si texturi
Exista elemente care sunt cireasa de pe tort: cearsafuri, lampi si materiale textile din materiale naturale precum in, lana sau bumbac. Modelele pot fi insotite de motive geometrice.
Natura ca protagonist
Majoritatea elementelor, texturilor si motivelor stilului nordic provin din natura, ceea ce sporeste si genereaza confort. Desi culorile neutre sunt esentiale, folosirea de verde pentru a evidentia spatiul este o necesitate, precum si decorarea mediilor cu plante, flori si elemente care invoca diferite spatii ale naturii.
Iluminare
Maximizarea spatiilor si intrarea luminii naturale este cel mai important lucru pentru a genera mediul cald pe care il cautam. In plus, putem insoti decorarea cu lampi in stil industrial (culoarea metalica confera o stralucire ideala) fie pe tavan, fie in picioare. Pentru a obtine o atmosfera magica: lumanari, covoare si perne nu pot lipsi acasa!