5 sfaturi pentru a economisi apa in gradina fara a-ti pune plantele in pericol

Da, desigur ca este posibil sa economisesti apa in gradina ta si te vom invata cum sa o faci cu aceste sfaturi incredibile. Gradinaritul este o activitate de care multi dintre noi ne bucura, dar trebuie sa fim sinceri, consumul de apa este de obicei mare, cu atat mai mult daca vorbim de o gradina mare.

Daca esti preocupat si de bunastarea mediului inconjurator, precum si de plantele tale, te invitam sa citesti in continuare acest articol. Va fi foarte util si interesant pentru tine!

Cele mai bune sfaturi pentru economisirea apei in gradina ta

Apa este una dintre cele mai importante resurse naturale, fiind esentiala pentru viata pe planeta Pamant . Cu toate acestea, cheltuielile nediscriminatorii si contaminarea surselor de apa, printre alte probleme, au dus la deficitul acesteia.

In plus, costul acestuia a devenit mai scump, reprezentand o cheltuiala din ce in ce mai mare pentru familii. Daca aveti o gradina si va place intretinerea acesteia, vrem sa va oferim cateva sfaturi pentru economisirea apei in aceasta practica care va vor fi de mare folos.

Cititi mai departe si incepeti sa puneti in practica aceste sfaturi. Plantele tale vor fi sanatoase, vei avea grija de casa noastra comuna si vei economisi la fiecare factura. Sa-i vedem!

Cu aceste sfaturi vei invata cum sa economisesti apa in gradina ta.

1. Nu abuzati de udare

Desi nu este vorba despre reducerea cantitatii de apa de care plantele dvs. au nevoie, va recomandam sa fiti precis cu resursa. De multe ori lasam sistemul automat de irigare mai mult decat este necesar sau folosim dusul fara discernamant, crescand cheltuielile si afectand specia noastra .

Pe langa economisirea resursei, veti preveni inecul plantelor si putrezirea radacinilor. O buna practica este sa plasati vaze plate umplute cu apa sub vaze . Plantele tale vor lua lichidul atunci cand au nevoie, trebuie doar sa te asiguri ca vasele sunt mereu pline.

2. Apa de ploaie va fi un mare aliat

Apa care cade cand ploua este perfect functionala pentru udarea plantelor tale, este gratuita si nu genereaza niciun cost in factura lunara. Colectarea lui este foarte simpla, trebuie doar sa asezi cateva galeti afara si sa le lasi sa se umple.

Cel mai bine este sa le plasati langa burlane care transporta apa. Acesta poate fi depozitat si utilizat in functie de nevoile specifice ale gradinii.

3. Reutilizati apa din alte activitati

Gandeste-te bine, care sunt acele activitati in care risipesti cea mai mare apa? Cu siguranta vor fi mai multe. Aici sunt cateva exemple:

  • Acesta colecteaza apa rece pe care o dati afara din dus , regland temperatura. Nu-l lasati irosit, folositi-l udand plantele dupa aceea.
  • Cand fierbeti legumele sau ouale fierte tari, lasati apa sa se raceasca si folositi-o pentru a uda plantele . Veti adauga, de asemenea, cativa nutrienti suplimentari, cum ar fi calciul.
  • Daca aveti un aparat de aer conditionat care curge apa, puneti o sticla goala la capatul acelui furtun. Acea apa este potrivita pentru udarea plantelor.
  • De asemenea, puteti colecta apa din ultimul ciclu de spalare al masinii dvs. de spalat . Aceasta apa iese practic curata si poate fi refolosita in udarea gradinii tale.

4. Instalati un sistem inteligent de irigare

Sistemele de irigare inteligente sau bine programate sunt unul dintre cele mai bune sfaturi pentru economisirea apei in gradina ta. Cele mai bune sunt cele cu picurare, deoarece va vor permite sa reglati cantitatea de apa necesara plantelor dvs. , precum si momentul la care ar trebui sa inceapa udarea.

Cu toate acestea, costul sistemelor de irigare poate fi destul de mare, ceea ce nu permite ca acesta sa fie accesibil pentru toata lumea.

Cu un sistem inteligent de udare puteti programa timpul de udare.

5. Alege plante locale si ingrijeste gradina pentru a economisi apa

Incheiem aceste sfaturi pentru economisirea apei in gradina dvs. sfatuindu-va sa plantati specii locale, deoarece acestea se vor adapta mai bine conditiilor climatice , impiedicandu-va sa fie nevoiti sa le udati mai mult decat este necesar pentru a le mentine sanatoase.

Asezati baze sau captuseala pe plante, astfel veti preveni evaporarea mult mai rapida a apei pe care ati udat. Puteti folosi paie, frunze sau pietris. Pe de alta parte, este necesar sa se elimine buruienile, deoarece acestea preiau resurse , cum ar fi apa, care sunt pentru plantele in sine.

Ce alte trucuri de economisire a apei cunoasteti?

Retineti ca mai multe plante mor din cauza udarii excesive decat din cauza udarii sub udare. Asadar, evita sa risipesti cea mai pretioasa resursa pentru fiinte vii: apa, ori de cate ori poti. Identificati ce alte practici va determina sa risipiti lichid si faceti un punct.

S-ar putea sa te intereseze…