10 sfaturi pentru a construi o piscina

 Piscinele, precum scarile sau ferestrele, sunt un element arhitectural care nu se demodeaza niciodata. Avantajele sale sunt evidente: sunt folosite pentru a face o baie cand vremea este caniculara, pentru a face sport, pentru a umidifica un mediu uscat, ca element de decor sau ca spatiu in jurul caruia sa organizati o intalnire cu prietenii. Dezavantajele lor sunt de asemenea bine cunoscute: ocupa spatiu, sunt scumpe si necesita o intretinere buna.

Ceea ce s-a schimbat de-a lungul timpului sunt tendintele in ceea ce priveste designul, constructia si performanta acestuia. Daca sunteti pe cale sa incorporati unul dintre aceste volume anacronice de apa in casa dvs., in acest articol veti gasi toti factorii si sfaturile practice de care ar trebui sa tineti cont. In plus, vei face cunostinta cu unele dintre cele mai frumoase piscine din tara noastra care vor servi drept inspiratie pentru ideile de decorare a gradinii tale ! 

 1. Unde ai de gand sa amplasezi piscina? 

Desi nu este de neconceput sa proiectezi o piscina terasata, cel mai obisnuit si recomandat lucru este sa o construiesti pe o suprafata ferma si orizontala . Este recomandabil sa evitati terenul umed, slab compactat sau stancos. Daca nu sunteti sigur de tipul de sol din gradina dvs. , consultati intotdeauna un profesionist. De asemenea, retineti ca o piscina nu trebuie sa fie sapata in pamant; se poate construi si deasupra solului.

Una dintre cele mai necunoscute date privind realizarea unei piscine subterane este aceea ca, din cauza tasarii diferentiale si pentru a evita aparitia fisurilor, este necesar sa asteptati un an intreg inainte de a pune finisajul final pe toata suprafata adiacenta piscinei. . De aceea este important sa anticipati un finisaj provizoriu, precum iarba sau parchetul din lemn.

2. Care este cel mai bun loc pentru o piscina?  

Apropo, nu o vei putea muta, decizia locatiei piscinei tale este de o importanta extraordinara. Daca il orientezi spre sud intr-o zona de expunere maxima la soare (nu doar vara), ii vei creste confortul si orele de utilizare. Asigurati-va ca nu este expus, pe de alta parte, privirilor indiscrete ale vecinilor sau trecatorilor; piscina ar trebui sa fie o zona intima.

Din motive de integrare, accesibilitate si supraveghere a animalelor de companie, copiilor sau batranilor, iti doresti ca piscina sa nu fie departe de casa, dar nici prea aproape: mirosurile chimice sau zgomotul derivat din activitatea acesteia pot deveni enervant. De asemenea, tine-l departe de zonele cu foioase sau copaci cu radacini in pamant si vei economisi la intretinere.

Evita zonele cu vant, atat pentru confortul termic, cat si pentru ca vantul transporta multe resturi. Daca nu aveti niciun colt adapostit, puteti oricand sa luati in considerare posibilitatea de a construi un zid jos sau de a planta strategic niste garduri vii.

3. La ce ai de gand sa o folosesti?  

Daca doriti sa aveti o gradina cu piscina si nu o piscina cu gradina, dimensiunile acesteia trebuie sa fie intotdeauna proportionale cu spatiul din jur, precum si cu numarul de utilizatori si cu destinatia principala (agrement, relaxare sau sport). De asemenea, retineti ca cu cat dimensiunile sunt mai mari, cu atat costul este mai mare.

Adancimea medie a unei piscine a fost actualizata de-a lungul timpului. Daca nu vrei sa faci scuba diving, cei 2,5 metri de acum cativa ani nu mai sunt populari. Tendinta acum este sa maximizezi suprafata in care stai (adancime intre 1,2 si 1,6 m) pentru a avea mai mult spatiu pentru joaca si socializare. Adancimea mai mica inseamna, de asemenea, costuri mai mici, deoarece sunt necesari mai putini litri pentru a umple piscina, mai putine substante chimice pentru intretinerea acesteia si mai putin timp pentru filtrarea si recircularea apei. Din acelasi motiv, platformele intermediare de mai putina adancime, in care sa se inmoaie doar picioarele, sunt si ele un trend in crestere.

4. Ce maieriale trebuie sa folosesti pentru a construi o piscina? 

Exista mai multe materiale si tehnici din care sa alegeti pentru a construi o piscina , adaptate oricarui buzunar si agenda. Retineti ca, ca regula generala, cele mai ieftine si rapide solutii sunt de obicei si cele mai putin durabile.

– Fibra de sticla / poliester : Piscina traditionala prefabricata. Sunt cele mai ieftine si mai rapide de instalat, dar si cele mai susceptibile la uzura si crapare. Datorita starii sale prefabricate, catalogul din care sa alegi este si el mai restrans.

– Otel inoxidabil: O solutie prefabricata care nu este atat de ieftina, ci la fel de rapida. Sunt mult mai rezistente decat cele din plastic si sunt mai bine adaptate terenurilor dificile.

– Beton: Piscinele din beton (fie ca sunt armate, bloc, cofraj sau beton aruncat) sunt cele mai durabile si ofera o adaptabilitate mai mare la teren si mai multe posibilitati de forma si design, desi sunt si cele mai scumpe si mai lente de construit. .

– S overflowing : Fara indoiala cel mai spectaculos si, evident, cel mai scump (in ceea ce priveste sistemul de colectare si pompare perimetral). Oportunitatea sa este conditionata de mediu, atat de necesitatea unei diferente de nivel, cat si de prezenta unei vederi panoramice. Sunt unul dintre tipurile de bazine de tendinte in aceasta vara . 

– Ridicat: Piscinele ridicate nu necesita excavare si sunt construite direct pe sol. Desi sunt voluminoase, sunt detasabile si se instaleaza rapid. Ele pot fi din lemn sau otel.

– Transparent: Daca doriti o piscina cu revista si bugetul nu este o problema, atat in cazul piscinelor supraterane, cat si in cazul piscinelor infinite, este posibil ca una sau mai multe laturi ale piscinei sa fie realizate dintr-un material transparent precum ca metacrilat sau plexiglas. Nu uita ca necesita o curatare suplimentara .

5. Cum tip de finisaj vei alege?

Asa cum se intampla cu constructia sa, posibilitatile de finisare a unei piscine sunt foarte variate in ceea ce priveste materialele si texturile.

– Tigla: captuseala traditionala a piscinelor, alcatuita din placi mici. Se adapteaza oricarui tip de suprafata si costul de instalare al acestuia este mic, insa, deoarece are atatea rosturi, intretinerea lui este mai costisitoare (se recomanda reabilitarea ei la doi ani).

– Gresie portelanata: O solutie foarte eleganta si din ce in ce mai la moda, mai ales la piese mari. Prin reducerea numarului de imbinari, costurile de intretinere sunt mult mai ieftine si, in plus, multi producatori ofera deja piese speciale pentru a evita marginile drepte periculoase.

– Microciment: Un strat continuu, spectaculos prin absenta rosturilor. Cu toate acestea, instalarea acestuia este foarte traditionala si costisitoare: este esential sa lucrati cu operatori inalt specializati pentru a evita aparitia ulterioara a fisurilor. Ideal pentru piscine mici.

– Tabla armata: Aceasta solutie, formata dintr-o tabla atat hidroizolatoare cat si de finisare, formata din 2 straturi de PVC si o plasa de poliester intre ele, este una dintre cele mai moderne si cu cele mai bune caracteristici. La fel ca microcimentul, permite un finisaj fara sudura si adaptabilitate maxima la perimetru. Ofera o etansare excelenta, intretinere si rezistenta la bacterii si, de asemenea, are o mare varietate de culori si finisaje.

6. Ce culoare vei alege?

Culoarea pe care o alegeti pentru acoperirea dumneavoastra va fi, in timpul zilei, culoarea apei si, prin extensie, cea a piscinei . De aceea este important sa tii cont de implicatiile sale. La fel ca multe alte lucruri, preferintele pentru culoarea piscinei s-au schimbat de-a lungul timpului si a modei, albastrul traditional devenind din ce in ce mai putin obisnuit.

Culorile inchise precum verdele jad sau gri carbune transmit o senzatie mai mare de frig si sunt mai elegante, dar imbatranesc mult mai repede deoarece soarele si clorul le deterioreaza mai repede. Dimpotriva, culorile deschise precum albul sau maro nisip transmit mai multa caldura, insa trebuie avuta grija la curatare deoarece murdaria de pe fundal este mult mai vizibila pe ele. Daca preferi aceasta optiune, ia in considerare posibilitatea achizitionarii unui aparat electric de curatat piscina.

7. Cum se va face accesul in piscina?  

In ceea ce priveste accesul la piscina, constructia de scari incorporate integrate in piscina devine din ce in ce mai frecventa: acestea sunt mai confortabile si mai sigure (mai ales daca printre utilizatorii lor sunt copii sau varstnici), si ofera un mult joc in relatia lor cu platformele de adancime intermediara. Pentru piscinele mai modeste, scara traditionala din otel este inca varianta ideala, datorita pretului redus si economiei de spatiu.

Odata cu schimbarea tendintelor de adancime , dispare si una dintre cele mai caracteristice intrari la piscina: scufunda. Cu toate acestea, daca sunteti unul dintre cei care prefera sa aiba acasa un mic parc acvatic, nu uitati ca puteti instala totul, de la tobogane pana la un aparat cu valuri artificiale.

8. Cat costa construirea si intretinerea unei piscine? 

Cu atatea variabile in joc, este foarte dificil sa determinati pretul mediu al unui bazin fara a cunoaste detaliile proiectului. Cu toate acestea, este deja o barca in curand, ar putea fi in jur de 10.000 de euro pentru o piscina de dimensiuni medii fara adaugiri mari. Intretinerea, desi depinde si de caracteristicile sale, este in jur de 600 de euro pe an.

In ceea ce priveste acest ultim punct, marea decizie este intre clorurarea traditionala si cea salina. Primul necesita o investitie initiala mai mica, dar are un efect iritant cunoscut asupra pielii si ochilor, in timp ce cel din urma, desi mai scump la inceput, se plateste pe termen lung. Nu uitati sa asigurati un spatiu pentru statia de epurare si pompa suficient de departe de piscina si casa, deoarece acest utilaj face mult zgomot.

Pentru cei mai ecologisti, exista varianta construirii unei piscine naturale, a carei filtrare fara substante chimice este produsa prin plante si alge. In orice caz, trebuie sa fii foarte atent cu designul sau pentru a evita proliferarea insectelor si sa tii cont ca intretinerea sa corecta necesita cel putin o curatare profunda pe an.

9. Cum sursa de iluminat alegi pentru piscina?  

Desi este o decizie care se lasa de obicei pe ultimul minut, iluminarea unei piscine este foarte importanta, atat pentru ca amplasarea corecta a acesteia prelungeste orele de scaldat, cat si pentru ca ofera varianta deloc nesemnificativa de a colora apa pe timp de noapte, de asemenea. subliniind oricare dintre elementele sau liniile directoare ale acestuia.

Optiunea traditionala consta in instalarea spoturilor cu halogen intr-o locatie si un interval proportional cu forma si dimensiunile piscinei, desi luminile LED devin din ce in ce mai populare: nu numai ca sunt mai ieftine si permit schimbarea culorii lor in voie, dar De asemenea, ofera posibilitatea de iluminare eleganta prin benzi luminoase. Exista si optiunea, de obicei complementara, a elementelor de iluminat plutitoare.

In ceea ce priveste amplasarea luminilor, este indicat sa nu le asezati prea adanc, pentru a nu fi nevoit sa goliti intreaga piscina atunci cand urmeaza sa se efectueze intretinere, precum si sa nu le indreptati in sus sau spre casa, pentru evita stralucirea.

10. Este legal sa construiesti o piscina? 

Pentru a construi o piscina este esentiala realizarea proiectului si obtinerea licentei, de aceea este indicat sa angajezi un arhitect. In general, este o licenta usor de obtinut, care depinde de reglementarile municipale, si care tine cont de factori precum daca terenul este construibil, distantele pana la parcelele invecinate (sau pana la drum, daca exista), sau legaturile de scurgerile cu reteaua municipala.

In fine, subliniaza ca, in functie de viteza administratiei fiecarei municipalitati, obtinerea acestei licente poate dura timp. Asa ca daca te gandesti sa te bucuri de noua ta piscina vara, nu uita sa incepi cu actele cel putin iarna precedenta.