Primavara si vara sunt momentele in care consumatorii sunt mai incurajati sa faca schimbari de design privind bucataria. Este una dintre cele mai mari investitii ale locuintei, atat din punct de vedere economic cat si din timpul si resursele folosite, iar din acest motiv este important sa planificam de la inceput pentru a nu face greseli greu de corectat ulterior.
O planificare corecta a bucatariei nu numai ca va evita durerile de cap, dar pe termen lung va avea repercusiuni si asupra sanatatii, evitand problemele comune de spate; si starea de spirit, cu bucuria unei bucatarii personalizate adaptata fiecarui camin si nevoilor acesteia. Ajutorul profesionistilor de la inceputul proiectului pana la montarea finala a bucatariei este esential pentru a evita greselile si pentru a realiza integrarea corecta a noilor propuneri si electrocasnice care apar pe piata. O investitie care va face orice bucatarie profitabila pe termen lung.
Inaltimea mobilierului, materialele si chiar tinand cont daca esti stangaci sau dreptaci, vor fi cheie pentru realizarea unui spatiu perfect si ergonomic.
Iata cinci sfaturi practice pentru a evita greselile intr-o decizie atat de importanta precum alegerea.
1. SPUNE-MI CUM GATESTI SI ITI SPUN DE CE ARAGAZ AI NEVOIE. Primul lucru este sa ne gandim ce avem nevoie pentru a organiza spatiul si a face bucataria functionala si ergonomica, tinand cont de modul nostru de a gati, de spatiul disponibil si de functionalitatea pe care dorim sa o oferim bucatariei. Odata ce aceste criterii au fost definite, puteti alege dintre patru tipuri de bucatarii:
· Bucataria pe un singur rand: este solutia de baza pentru spatii mici, ideal cu minim 3,60 metri pentru a fi functionala.
· Bucataria pe doua randuri: este perfecta pentru cei care merg de obicei in graba si au nevoie sa economiseasca timp in bucatarie, cu trasee mai scurte de gatit.
· Bucatarii in forma de L sau in forma de U: ideale pentru a transforma fereastra in centrul atentiei, precum si pentru cei care doresc sa petreaca mai mult timp in bucatarie, deoarece permite amenajarea unei zone de luat masa in centru.
· Bucataria cu insula: cea mai dorita, perfecta pentru spatii mari in care bucataria este centrul activitatilor cu familia si prietenii. Este recomandat sa duceti instalatiile de apa si electricitate pe insula centrala.
2. ATENTIE LA INALTIMI, POT FI UN RISC ERGONOMIC. Este important sa adaptati mobilierul la inaltimea persoanei care va petrece mai mult timp in bucatarie. Pentru a preveni disconfortul si deteriorarea coloanei vertebrale, blatul ar trebui sa fie cu 10 pana la 15 centimetri sub inaltimea cotului.
3. MUSTUL IN MATERIALE SI COMPLEMENTE. Desi estetica este importanta, este esential ca materialele sa fie igienice (nu elibereaza substante nocive, potrivite pentru contactul cu alimentele), usor de curatat, impermeabile si usoare. In plus, rezistent la temperaturi ridicate si razele UV, precum si la zgarieturi si abraziune.
Electrocasnicele potrivite iti vor face si bucataria profitabila, atata timp cat sunt eficiente energetic si ecologic. Pe langa economisirea apei si a energiei, calmul este de asemenea important. Esential este sa pariezi pe electrocasnicele silentioase, facand sederea in bucatarie mai confortabila, mai ales daca este un spatiu deschis.
4. UN ATELIER ORGANIZAT. Este timpul sa ne luam ramas bun de la usile dulapurilor de sub tejghea. Expertii recomanda sertare cu sertare, ceea ce stim ca si sertare cu compartimente de depozitare. O optiune perfecta pentru a folosi toata adancimea dulapului, cu alimente si vesela la o inaltime confortabila care evita indoirea inutile. Lasa alte elemente precum cuptorul sau cuptorul cu microunde pe mobilierul inalt si ca bucataria sa nu se termine cu spatele tau.
5. DREPTACI SAU STANGACI? Un detaliu pe care nimeni nu-l observa atunci cand iti organizezi bucataria este orientarea acestuia, in ciuda faptului ca este cheia pentru a facilita munca in spatiu si pentru a evita alergarea dintr-un loc in altul in timp ce gatesti. Pentru dreptaci, aragazul trebuie asezat in dreapta, suprafata de lucru in centru si chiuveta in stanga (lucrand de la dreapta la stanga). Stangacii, dimpotriva. De asemenea, sursa de lumina trebuie adaptata nu numai pentru a crea un mediu potrivit, ci si pentru a facilita munca culinara. Iluminatul trebuie planificat atat in exterior cat si in interiorul dulapurilor si, pentru ca umbra sa nu ne deranjeze la gatit, trebuie orientat dinspre stanga sus pentru dreptaci si invers pentru stangaci.