Ce sa faci pentru a reduce alergiile si sa va faceti casa mai rezistenta?

Aerul pe care il respiram acasa poate fi mai poluat decat aerul pe care il respiram cand suntem in aer liber. Praful, parul de animale, acarienii, mucegaiul sunt toti alergeni care se gasesc in casa si in birouri, magazine si in toate mediile inchise. Toate acestea sunt o mare problema pentru cei care sufera de alergii. Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca aproximativ douazeci la suta din populatia lumii sufera de rinita alergica sau astm. Aceasta tendinta este in crestere. Cele mai frecvente simptome de alergie sunt nasul iritat si infundat, stranutul, respiratia suieratoare, tusea, gatul umflat si iritat, urticaria, ochii rosii sau arsi.

Pentru a reduce posibilitatea aparitiei alergiilor in casa dvs., ar trebui sa curatati in mod regulat; In acest fel praful nu se va acumula pentru ca il vei elimina din cand in cand. Pentru a reduce umiditatea prezenta in aer si a mentine un nivel ideal de umiditate in casa, folositi un dezumidificator, acesta va reduce si posibila prezenta a mucegaiului. Pe piata vei gasi si modele care folosesc produse naturale fara agenti chimici.

Care sunt cauzele alergiilor la domiciliu?

In toate casele noastre exista alergeni care sunt practic imposibil de evitat. Praful din casa este una dintre cauzele majore ale alergiilor de mediu. Acarienii, impreuna cu parul de animale si mucegaiul, sunt principalele cauze ale alergiilor.

Oamenii de toate varstele pot dezvolta alergii la interior. Acest tip de alergie este mai putin frecventa la copiii sub cinci ani. Persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta alergii sunt adultii si copiii de varsta scolara. Sa ne uitam in detaliu la principalele surse de alergii:

  • Acarienii pot fi gasiti in saltele, paturi si accesorii de mobilier precum covoare si draperii. Alergiile nu sunt cauzate de acarienii in sine, ci de substantele chimice continute in fecalele lor. Acarienii sunt mereu prezenti, pe tot parcursul anului.
  • Animalele de companie pot provoca alergii la interior.Cainii si pisicile sunt animalele care provoaca cele mai multe alergii, dar unele persoane sunt alergice si la iepuri, pasari si hamsteri. Responsabili pentru alergii nu sunt parul sau penele animalelor, ci saliva, urina si celulele pielii.
  • Sporii de mucegai si ciuperci nu provoaca alergie in sine, dar pot elibera particule in aer care, daca sunt inhalati sau ingerati, provoaca alergie.

Unii alergeni prezenti la locul de munca pot provoca si alergii, precum: chimicale, latex, praf de faina, praf de lemn.

Planul de actiune pentru reducerea impactului alergenilor

Pentru a reduce impactul alergenilor in interiorul casei dvs. ar trebui sa urmati cateva reguli generale care va vor garanta curatenia si igiena in acelasi timp. In primul rand, mentine ordinea si elimina tot ce este de prisos si care poate aduna praful, precum ornamentele, elimina pe cele in exces, inutile, care ingreuneaza mobila. Practic, cuvantul cheie este sa faci totul pentru a avea cat mai putin praf.

Schimbati lenjeria de pat in mod regulat si curatati regulat draperiile, covoarele si canapele. Daca este posibil, alege perne, saltele si cearsafuri hipoalergenice. Evita covoarele, prefera podele usor lavabile, poti folosi abur pentru dezinfectare.

Pentru a reduce alergenii cat mai mult posibil, aspirati, praf si spalati toate suprafetele zilnic. Va recomandam sa folositi un aspirator cu filtru.Cand trebuie sa schimbati sacul, faceti-o in aer liber si nu in interior. Folositi vaporizatorul pentru a igieniza accesoriile de mobilier. Cand curatati, folositi intotdeauna o masca pentru a va proteja si o carpa umeda din microfibra care nu va provoca zburarea prafului.

Pastrati aerul curat, daca locuiti in mediul rural si nu suferiti de alergii la polen, lasati aer curat, eventual la primele ore ale diminetii, cel putin douazeci de minute; Daca totusi locuiesti in locuri care nu sunt potrivite pentru ventilatie regulata, deoarece sunt pline de smog, foloseste purificatoare de aer pentru a curata aerul din interiorul casei tale.

Pentru a reduce alergiile la domiciliu prin eliminarea posibilelor surse de mucegai, poti folosi dezumidificatoare care sa mentina nivelul optim de umiditate. Daca umiditatea este prea scazuta poate provoca simptome alergice mai severe, inclusiv unele simptome care apar din aerul uscat in general, acelasi lucru se poate intampla cu umiditatea interioara prea mare.

Daca esti alergic la animalul tau de companie, incearca sa faci curat mai des si sa iti schimbi hainele de mai multe ori pe zi, impiedicandu-l de asemenea sa intre in anumite incaperi precum dormitorul. Pentru a va spala hainele, optati pentru o spalare la cald care elimina fecalele de acarieni si acarienii insisi. Jucariile, cearsafurile si pernele pentru copii trebuie spalate la cel putin saizeci de grade. Jucariile moi si papusile trebuie depozitate in recipiente speciale pentru a preveni acumularea din ce in ce mai mult praf.

Am subliniat importanta aerisirii casei, dar tinem ferestrele inchise in perioadele in care este mult polen. Curatarea geamurilor este, de asemenea, foarte importanta, in special a pervazului si a tocului unde se poate produce mucegai si umiditate. In fine, daca esti in cautarea unei case, evita sa o cumperi langa rauri sau zone umede, sunt de preferat umiditatea scazuta si zonele mai racoroase.

Daca sunteti alergic, primul lucru de facut este sa mentineti o igiena buna si curatenia zilnica in interiorul casei dvs. Datorita ghidului nostru, ati putut invata cateva trucuri pentru curatarea locuintei pentru a combate alergiile la praf, mucegai si animale de companie.

Amintiti-va ca, pe langa importanta unei bune igiene zilnice in mediile interne ale locuintei dvs., este la fel de important sa mentineti ordinea si sa aerisiti des, sa eliminati tot ce este de prisos si sa pastrati covoarele, draperiile si toate accesoriile de mobilier igienizate. Spalati frecvent toate lenjeriile de pat in apa fierbinte. Nu uita sa-ti igienizezi si saltelele.

Daca casa ta este umeda, foloseste un dezumidificator si purificatoare de aer, deoarece aerul din interiorul casei tale poate fi mai poluat decat aerul din exterior.