Ce mobilier sa alegi pentru o bucatarie functionala si ergonomica?

O amenajare adecvata a bucatariei, aleasa in functie de stilul nostru de viata, ne poate ajuta sa desfasuram activitatile zilnice. Spatiul ergonomic nu numai ca ne imbunatateste confortul in timpul pregatirii meselor, dar faciliteaza si mentine totul in ordine si garanteaza siguranta maxima.

Bucatarie ergonomica – triunghi de lucru si zone functionale

Bucataria poate fi impartita in diferite zone in functie de functii:

  • zona de depozitare – asezand frigiderul langa usa, vei putea despacheta mai usor cumparaturile. Mai mult, in aceasta zona ar trebui sa existe o camara care sa iti permita sa depozitezi produse uscate precum orez, faina, zahar.
  • zona de depozitare – daca este posibil, merita sa pastrezi toate electrocasnicele mici, vasele sau oalele pe rafturile interne pentru a evita dezordinea in bucatarie.
  • zona de spalare – in aceasta zona, folosita pentru spalarea vaselor si activitatile preliminare de gatit (curatare, prespalare sau taiere), asezam chiuveta, masina de spalat vase si cosul de gunoi.
  • zona de preparare – aici pregatim mancarea pentru gatirea ulterioara. Din acest motiv avem nevoie de blatul suficient de mare si usor de curatat. Pentru a face acest spatiu mai functional, tinem la indemana accesoriile de bucatarie si condimentele pe care le folosim adesea atunci cand pregatim mesele.
  • zona de gatit – cu cuptor, cuptor cu microunde, plita si dulap cu tigai. In acest spatiu este esential si raftul pentru placarea preparatelor gata.

Cand proiectati bucataria, trebuie sa incepeti de la triunghiul de lucru, minimizand distanta dintre zona de spalat, frigider si zona de gatit, acest lucru va avea un impact pozitiv asupra confortului si eficientei muncii.

6 tipuri de amenajari de mobilier in bucatarie – care dintre ele este potrivit pentru tine?

Bucatarie liniara

In acest tip de bucatarie toate mobilierul si electrocasnicele sunt dispuse de-a lungul unui singur perete. Din punctul de vedere al triunghiului de lucru nu este foarte convenabil. Acest aspect va fi potrivit doar pentru o bucatarie mica si ingusta, altfel va fi destul de dificil sa va deplasati intre diferitele zone functionale. Pentru a optimiza spatiul, chiuveta trebuie asezata in centrul raftului, in timp ce frigiderul si cuptorul la capete. Inlocuind plitele traditionale cu o plita cu inductie, veti obtine mai mult spatiu de utilizat ca punct de sprijin.

Bucatarie dubla liniara

In bucataria paralela, doua zone de lucru sunt situate de-a lungul peretilor opusi. Aceasta solutie garanteaza o comunicare perfecta intre diferitele zone functionale – doar intoarceti-va pentru a va gasi in zona potrivita a bucatariei. Merita sa pastrati o distanta de 120 cm intre dulapuri, acest lucru va permite deschiderea simultana a usilor mobilierului opus. Cu toate acestea, in acest tip de bucatarie nu exista spatiu pentru a petrece timp cu membrii familiei. In plus, munca a doua persoane in acelasi timp este destul de obositoare.

Bucatarie in forma de L

Datorita bucatariei in forma de L avem acces usor in intreaga incapere – acest aspect ne permite sa ne miscam usor intre diferitele zone functionale. In plus, in acest tip de bucatarie putem monta rafturi de colt pentru a profita la maximum de spatiu. Aceasta solutie este ideala pentru mediile in care bucataria este combinata cu zona de luat masa. Pentru a facilita fluxul de lucru, merita sa pozitionati frigiderul pe un perete mai lung si suprafata cuptorului pe cel mai scurt. Acest aranjament nu va fi potrivit pentru spatii lungi si inguste!

Bucatarie in forma de U

O bucatarie in forma de U va permite sa aranjati toate zonele functionale intr-o maniera optima, datorita careia ne putem deplasa in triunghiul de lucru cu agilitate. Dulapurile de colt si sertarele ne ofera spatiu suplimentar de exploatat. Cu toate acestea, acest aspect va fi potrivit doar pentru camere mari sau bucatarii deschise unde va separa vizual zona de luat masa de camera de zi. Din pacate, acest aspect nu ofera spatiu pentru masa de bucatarie.

Bucatarie in forma de G

Acest tip de amenajare nu este foarte popular deoarece necesita mult spatiu. Cu toate acestea, ofera multe posibilitati de amenajare si va permite sa faceti spatiul bucatariei ergonomic. Acest aspect este potrivit pentru un mediu de tip spatiu deschis, deoarece are limite bine definite. Dezavantajul acestui aranjament poate fi un numar mare de elemente de colt. Prin deschiderea unui sertar sau a usilor blocam adesea accesul la alte mobilier. Cel mai bine este sa asezati chiuveta pe cel mai lung perete, plita pe peretele opus si frigiderul in fata zonei de preparare.

Bucatarie cu insula

Dispunerea insulei apare foarte des in bucataria deschisa, deschisa. Desi ocupa un spatiu considerabil, devine de obicei zona de pregatire si gatit, uneori chiar si zona de spalare – motiv pentru care aceasta amenajare este perfecta in ceea ce priveste triunghiul de lucru. Insula poate juca rolul zonei de luat masa unde putem lua masa sau bea aperitive impreuna cu cei dragi.