Cat de mult ne influenteaza culorile din decor starea de spirit?

Din antichitate ne-am dat seama de impactul culorilor asupra bunastarii umane. Influenta lor asupra vietii umane a fost subiectul de studiu al filozofiei Feng Shui chinezesti, legata si de arta decoratiunii si arhitecturii. Culorile au propria lor semnificatie simbolica, ne stimuleaza imaginatia si ne influenteaza starea de spirit.

Cum sa alegem si sa asortam culorile cu temperamentul nostru? Afla alaturi de noi!

Alb

Albul este o culoare pura, proaspata si simpla, te duce cu gandul la inocenta. Ofera un sentiment de libertate si calmeaza emotiile, odihneste ochii dar folosit in exces poate provoca sentimentul de singuratate si tristete. Culoarea alba reflecta lumina datorita careia mareste vizual spatiul. Tavanul vopsit in alb mareste inaltimea incaperii. Actioneaza ca un fundal neutru pentru alte culori. Este ideala pentru interioare in stil modern si minimal, se imbina bine cu materiale precum lemnul sau sticla.

Negru

Negrul nu reflecta lumina, ci o absoarbe. Este o culoare a noptii, a misterului si a doliu. Folosit in exces poate avea un impact negativ asupra bunastarii noastre si, de asemenea, diminueaza vizual spatiul. Cu toate acestea, accesoriile de mobilier in aceasta culoare fac ambientul mai elegant. Combinat cu albul creeaza efecte vizuale interesante.

Gri

Griul este cea mai neutra dintre toate culorile si din acest motiv face fundalul ideal pentru alte nuante. Va arata grozav in interioare in stil minimal, dar si in bai unde se va potrivi bine cu mobilierul cu elemente cromate sau albe.

Rosu

Rosul este una dintre cele mai stralucitoare culori, ne duce cu gandul la foc, pasiune, energie sau putere. Tocmai pentru ca este de culoarea sangelui. Rosul atrage atentia, stimuleaza simturile si incurajeaza actiunea. Datorita intensitatii sale, este mai bine sa folositi aceasta culoare sub forma de pete si accente de culoare. Folosit cu moderatie, ne trezeste energia, previne oboseala si proasta dispozitie. Cu toate acestea, nu trebuie folosit in medii folosite pentru lucru sau studiu, deoarece culoarea intensa ne perturba concentrarea si poate provoca agresivitate sau furie.

Rosul creste pofta de mancare si, prin urmare, va arata perfect in sufragerie sau bucatarie. Rosul va fi potrivit si pentru intrarea in care nu petrecem mult timp si prin urmare nu ne vom simti coplesiti de intensitatea acestei culori. Nuantele de roz de rosu pot fi folosite in dormitor, deoarece te duc cu gandul la dragoste. Cu toate acestea, evitati nuantele prea intense, deoarece pot ingreuna adormirea.

Galben

Galbenul ne duce cu gandul la soare, caldura si energie pozitiva. Este culoarea care te umple de buna dispozitie si dezvolta creativitatea. Va fi potrivit pentru interioare destinate studiului sau muncii, deoarece limpezeste mintea si promoveaza concentrarea. Este a doua cea mai buna culoare, dupa alb, la reflectarea luminii si, prin urmare, ar trebui folosita in incaperi mici, reci, slab iluminate, orientate spre nord-est. Galbenul nu este recomandat in dormitor deoarece ne incarca cu energie in loc sa ne lase sa intram intr-o stare de relaxare. Galbenul se potriveste foarte bine cu rosu sau portocaliu dar si cu negru contrastant. Galbenul combinat cu alte culori precum albastru inchis, albastru deschis sau gri intensifica tonul.

Albastru

Albastrul este una dintre cele mai iubite culori deoarece te duce cu gandul la cer sau ocean, da nastere unui sentiment de stabilitate si liniste. Este o culoare calmanta si reechilibratoare – scade ritmul cardiac, favorizeaza relaxarea, adormit mai usor si din acest motiv este perfecta pentru dormitor. Folosit pe suprafete prea mari poate avea un efect deprimant si din acest motiv merita sa spargeti aceasta monotonie cu o culoare mai stralucitoare. Se asorteaza perfect cu alb, bej sau gri, pentru a obtine un efect mai puternic asorteaza-l cu verde sau maro. Albastrul inchis denota profesionalism, combinarea cu culoarea argintiu metalic iti va oferi un rezultat foarte rafinat. Nuantele mai deschise vor creste vizual spatiul.

Verde

Armonie, liniste, natura – asta ne vine in minte cand ne gandim la culoarea verde obtinuta prin amestecarea galbenului cu albastrul. Exista o mie de nuante ale acestuia, in functie de saturatie, verdele poate fi o culoare calda sau rece. Verdele creeaza o atmosfera relaxanta in mediul inconjurator, in timp ce verdele menta combinat cu albul confera prospetime spatiului. Verdele relaxeaza mintea, calmeaza, are un efect calmant. Se asorteaza bine cu alb si cu toate nuantele de maro. Va fi perfect in birou, biblioteca, baie dar si in mediile medicale deoarece regleaza functiile inimii si faciliteaza respiratia.

Portocale

Portocaliul este rezultatul amestecului de rosu si galben si, in consecinta, trezeste in noi senzatia de caldura si ne incarca cu energie noua. Este o culoare foarte pozitiva care ne trezeste mintea. De asemenea, stimuleaza secretia de sucuri gastrice si din acest motiv este potrivit pentru mediile in care pregatim si consumam alimente. Deoarece galbenul lumineaza spatiul si, prin urmare, merita sa il folositi in medii cu predominanta luminii artificiale, de exemplu la intrare. Se asorteaza bine cu accesoriile de mobilier gri, alb sau bej.

Maro

Maroul este culoarea pamantului sau a lemnului si din acest motiv este strans legat de natura. In apartament creeaza o aura de intimitate si caldura, este potrivit pentru persoanele care cauta stabilitate. Se combina foarte bine cu alte culori naturale, deci cu nuante de verde si galben, dar in acelasi timp poate actiona ca fundal pentru alte culori.

Viola

Violetul este o culoare mistica si misterioasa. Vine din combinatia de albastru si rosu. Este considerata o culoare eleganta, stimuleaza creativitatea si dezvolta intuitia si are efecte benefice asupra sistemului nervos. Receptia acestei culori depinde de saturatia si claritatea acesteia. Tonul mai inchis sugereaza bogatie, in timp ce unul pastel – romantism si finete. Violet creeaza combinatii interesante cu rosu, verde sau galben, va fi si o culoare perfecta pentru amenajarea accesoriilor.

Trucuri pe care sa le incerci

  • Nu folositi prea multe culori in aceeasi camera. Alegeti maximum trei culori in urmatoarea proportie: 70% (culoarea de baza); 20% (culoare complementara); 10% (culoare contrastanta). Daca optezi pentru o singura culoare, repeta-o in camera de cel putin trei ori – nu trebuie sa fie intotdeauna aceeasi, te poti juca cu diverse nuante.
  • Atunci cand alegeti nuante tineti cont de iluminatul interior. Culoarea va aparea diferit pe peretele opus ferestrei si diferit daca este aplicata in cel mai intunecat colt al camerei.
  • Daca esti in cautarea inspiratiei, alege obiectul tau preferat si potriveste cu acesta gama de culori a interiorului.
  • Pentru a evita monotonia folositi diverse materiale si manopera in aceeasi nuanta. Combinati facturi netede, ornamentate, mate sau lucioase.
  • Daca nu puteti defini nuante complementare, utilizati o roata de culori. Cele mai bune combinatii sunt cele dintre culorile vecine sau cele puse in opozitie pe roata.