Imaginati-va ca aveti toti peretii casei la dispozitie pentru a-i decora cu o canapea sau o piesa de mobilier. Este cel mai estetic avantaj al incalzirii in pardoseala. Fara calorifere. Peretii sunt clari pentru ca in acest tip de incalzire caldura vine de la sol, unde este instalat sistemul de incalzire.
Dar dincolo de ceea ce vezi, cel mai important lucru este ceea ce simti (si ce salvezi). Confortul pe care il ofera se bazeaza pe faptul ca intreaga suprafata a podelei preia temperatura pentru ca apoi sa fie incalzit aerul din intreaga casa. Aerul cald cantareste mai putin decat aerul rece, asa ca tinde sa creasca. Cu sistemul de incalzire prin pardoseala, caldura este distribuita de jos in sus, uniform. Prin urmare, nu exista niciun sistem care sa te bata in confort.
Si il puteti instala pe podeaua veche, desi va insemna ca trebuie sa taiati sau sa coborati usile deoarece intreaga podea castiga in inaltime. Dar vei evita lucrarile majore.
Avantajele instalarii incalzirii in pardoseala
Doua avantaje principale sunt intotdeauna evidentiate: confortul si economia de energie. Desi exista si altele, care merita cunoscute.
1. Confort. Senzatia de caldura care se obtine este uniforma si omogena (in toate colturile in mod egal) si mediul nu se usuca.
2. Economie de energie. Economisirea se datoreaza faptului ca realizeaza o senzatie optima de caldura la temperatura scazuta, ceea ce reduce consumul de energie. In raport cu alte sisteme de incalzire, incalzirea prin pardoseala poate duce la economii intre 10 si 20% tocmai pentru ca temperatura apei utilizate de incalzirea prin pardoseala este foarte scazuta (30-45º ) in comparatie cu caloriferele (70-80º ) . Incalzirea electrica in pardoseala consuma intre 120 si 150 W pe metru patrat.
Eficienta sa energetica este ridicata, deoarece sursa de caldura este situata sub podea si este distribuita uniform. Dispunand de un termostat, temperatura este controlata in orice moment pentru a controla cheltuielile si este posibil sa programam incalzirea pentru a-si adapta pornirea si oprirea sau varfurile de temperatura la orele in care vom fi acasa.
3. Mediu sanatos. Nu exista circulatie a aerului (cum se intampla cu caloriferele) si, prin urmare, nu se ridica praf. Umiditatea este scazuta, ceea ce previne aparitia acarienilor. Impreuna, imbunatateste calitatea aerului. Mediul sanatos favorizeaza persoanele cu alergii.
4. Spatii libere. La nivel decorativ este foarte pozitiv, deoarece caloriferele dispar. Trebuie sa va faceti griji doar pentru decorul dorit. Ai la dispozitie toti peretii.
5. Este sigur si previne arsurile. Deoarece sistemul este invizibil si nu exista surse de caldura vizibile, nu exista riscul de arsuri. Acest lucru este foarte linistitor cand sunt copii mici si animale de companie acasa.
Care pardoseala este mai buna cu incalzirea prin pardoseala?
Se poate folosi orice tip de pardoseala, dar transmisia de caldura variaza in functie de pardoseala si de coeficientul sau de conductivitate termica sau de transmitere a caldurii (acesti termeni sunt cei pe care trebuie sa-i cauti printre caracteristicile pardoselii care iti plac).
De asemenea, trebuie avut in vedere ca podeaua pe care o alegeti va fi folosita cu incalzire pentru o parte a anului, dar trebuie sa fie si confortabila pentru a merge atunci cand nu folositi incalzirea. In cazul utilizarii pardoselilor din lemn, acestea ar trebui sa fie speciale pentru incalzirea prin pardoseala, deoarece majoritatea laminatelor izoleaza si fac sistemul de incalzire sa piarda din eficienta.
Este important ca producatorul sa garanteze ca modelul de podea ales este potrivit pentru acest sistem. Vei evita consumul excesiv, deformarile sau imbatranirea proasta.
Tipuri de incalzire prin pardoseala
Incalzirea in pardoseala este elementul de distribuire a caldurii (cum ar fi caloriferele) si este asociata cu diferite tipuri de incalzire. Cele doua cele mai instalate sunt:
Incalzire in pardoseala cu apa. Cel mai comun. Utilizeaza o retea de conducte sub pamant prin care circula apa.
Incalzire electrica in pardoseala. Sub podea sunt cabluri prin care circula electricitatea pentru a distribui caldura.
Diferitele sisteme de incalzire a apei pot fi cazane, pompe de caldura si energie solara.
In orice caz, este convenabil sa aveti sistemul pornit continuu pe vreme rece pentru a atinge temperatura, dar acest lucru nu inseamna ca va consuma mai mult deoarece termostatul de camera va regla pornirile si opririle sistemului atunci cand temperatura dorita este atins.
Consumul si eficienta energetica a incalzirii prin pardoseala
Consumul nu depinde de pardoseala radianta in sine, despre care am vazut ca este un element de distributie, precum un calorifer, ci de sistemul de generare a temperaturii (apa sau lumina).
Unul dintre cele mai importante puncte ale incalzirii prin pardoseala este ca functioneaza cu apa calda la o temperatura scazuta ( 35 ° C). Radiatoarele conventionale functioneaza cu apa la temperatura ridicata ( 70 ° C).
De exemplu, cazanele pe gaz in condensare pot fi folosite cu calorifere si incalzire prin pardoseala. Si ating o eficienta energetica mai buna cu incalzirea prin pardoseala, deoarece performanta cazanului se imbunatateste atunci cand este utilizat la o temperatura scazuta. Acest lucru profita de sistemul de condensare.
In acest fel, investitia initiala ceruta de incalzirea in pardoseala (oarecum mai mare decat caloriferele, daca nu alegeti elemente de design) este profitabila pe termen scurt.