1. Nu favorizati trecerea luminii naturale
Observati ca camera este prea intunecata? Luminozitatea decoreaza de la sine. Este una dintre acele intrebari fundamentale de baza in decorare. Cu cat exista mai multa lumina naturala in camera, cu atat va aparea mai spatioasa. Uita-te la a ta. Se poate intampla ca draperiile sa fie prea opace sau sa fi plasat o canapea cu spatar inalt care impiedica circulatia luminii. In mod ideal, nimic nu interfereaza cu fereastra. Prin urmare, este de preferat sa alegeti perdele luminoase sau perdele sau perdele centrale cu caderi pe laterale (daca fereastra este mare si camera este luminoasa). Nu asezati canapele in fata ferestrei. Trebuie sa gasesti o alta distributie.
2. Amplasarea canapelelor prea mari pentru camera de zi
Sau chiar mai mult de unul cand nu exista spatiu. Exista sute, mii de modele de canapele si chiar optiunea de a le face pe masura. Canapea trebuie sa se potriveasca in sufragerie, sa se adapteze la aceasta. O greseala frecventa este asezarea canapelelor prea inalte in spatar, care sunt grele vizual atunci cand camera de zi nu este mare. Sau asezati-le intr-un loc care decupeaza camera (cand canapeaua nu este sustinuta de niciun perete). Acelasi lucru se intampla si in livingurile in care sunt amplasate doua canapele in forma de L. Sunt doua piese cu spatarele si cotierele respective, care se umplu vizual si ar putea fi inlocuite cu o singura canapea lunga si un coltar sau sezlong fara a pierde locuri.
3. Decorati tot mobilierul in acelasi finisaj sau stil
Greseala! Un living decorat cu tot mobilierul din aceeasi colectie, de acelasi stil si finisaj este plictisitor. Nu exista dinamism. Desi majoritatea pieselor de mobilier trebuie sa fie consistente, intotdeauna trebuie sa introduci ceva diferit, care sa ofere personalitate. De asemenea, este suficient sa folosesti mobilier cu finisaje diferite in sufragerie si in sufragerie. Este cazul tau? Gandeste-te ca daca ti se intampla acest lucru, schimband masa de sufragerie si masuta de cafea, l-ai putea repara. Mesele auxiliare sunt, de asemenea, un element ideal pentru a rupe cu stilul predominant. In plus, odata ce ai baza neutra a incaperii, trebuie sa te joci cu textilele si cu decorul peretilor pentru ca camera ta sa aiba farmec.
4. Prea multe tonuri neutre
Este adevarat ca majoritatea decoratorilor si designerilor de interior recomanda crearea unei baze neutre in toate incaperile pentru ca rezista mai bine trecerii timpului si pentru ca se poate personaliza pe ea. Problema este ca daca ai urmat acest sfat la litera, dar nu ai introdus notele de diferentiere, vei avea o camera nedescriptiva. Solutie: trebuie sa te joci cu textile si culori. Alege pana la maximum trei culori si combina-le in perne si covoare. De asemenea, plantele dau multa viata incaperii si, bineinteles, iluminatului. Lampile pe care le asezi nu sunt importante doar pentru a realiza o atmosfera potrivita si placuta, ci si pentru ca sunt un element decorativ in sine. Sa vedem care este greseala care se face in materie de iluminare!
5. Lumina artificiala alba si generala
O alta dintre cele mai frecvente greseli la decorarea sufrageriei (care are legatura si cu distributia) sunt punctele de lumina. Cati ai in camera? Este important sa planificati unde sa amplasati lampile si nu doar sa va ganditi la cele care dau lumina generala (cele de pe tavan). Aveti un singur punct de lumina in living? Nu trebuie sa asezati o singura lampa de tavan, sa combinati mai multe sau sa optati pentru un model cu spoturi sau brate reglabile.
De asemenea, lumina ar trebui sa fie calda sau neutra. Dar niciodata alb, mult mai rece si mai putin primitor. Si, desigur, este necesar sa incorporati lampi de podea, de podea, de perete sau de masa. Trebuie sa existe un punct de lumina de acest tip in cel putin 3 din cele 4 colturi ale camerei.
6. Locatia ideala a canapelei si a televizorului
Poate ca este unul dintre cele mai importante cupluri de care trebuie sa tineti cont atunci cand distribuiti camera. Trebuie sa respectati o distanta de 1,5m (minim) intre canapea si televizor. Televizoarele actuale ofera o calitate buna a imaginii, dar nu este confortabil pentru ochi daca punem scaunele prea aproape. In plus, ar trebui sa evitati sa asezati televizorul paralel cu fereastra, dar daca nu exista alta optiune, reflexiile se rezolva cu o jaluza tip ecran.
7. Adaugam un covor mic
Asezarea unui covor nu are prea mult mister dar trebuie facuta corect din punct de vedere al masuratorilor daca nu vrem sa simtim ca este prea mic. Este o greseala comuna sa o lasi „scurta”. Si asta reduce vizual dimensiunile camerei. Covorul ar trebui sa acopere bine. Amplasate in zona de living, picioarele din fata ale scaunelor trebuie sa fie deasupra covorului sau la nivel cu cea mai mare canapea si sa gazduiasca masa si restul scaunelor. Uita de covorul pe care il are doar masuta de cafea.
8. Distanta pana la masuta de cafea si dimensiunea acesteia
Aproape ca nu am ajuns la masuta de cafea de pe canapea. Asta se intampla. Este posibil sa nu reusiti sa ajungeti la el pentru ca este prea departe sau pentru ca este prea mic. Greseala! O masuta de cafea de dimensiuni nepotrivite va strica intreaga decor a incaperii. Are foarte multa greutate datorita locului central pe care il ocupa in camera. Ar trebui sa poti ajunge la masuta de cafea doar intinzandu-ti bratul, stand de pe canapea. Trebuie respectat un decalaj de 50-60cm intre canapea si masuta de cafea. Nici nu o poti lipi prea mult pentru ca accesul sau trecerea nu vor fi confortabile. In incaperile mari, alegeti o masa izbitoare si de dimensiuni generoase. In camerele mini, masuta de cafea poate fi chiar inlocuita cu cateva mese laterale cu rezultate mai bune.
9. O camera foarte patrata
Cautarea mereu a simetriei are un risc: ca camera sa devina patrata sau statica. Si asta se intampla si pentru ca majoritatea mobilierului care decoreaza un living are linii drepte. Greseala este sa nu te gandesti la linii curbe sau conturate. Cu ele este posibil sa se rupa acel efect de liniaritate, simetrie si paralelism.
10. Decoram pana la refuz peretii
Poze, rafturi, rafturi, tapet, oglinzi… Cate obiecte decoreaza peretii sufrageriei? Daca simti ca ei vin literalmente spre tine, s-ar putea sa ai prea multe. Sunt permise si gauri goale. Poate cel mai complicat lucru este sa atinga echilibrul pentru a sti cand este suficient. Gandeste-te ca daca peretele are tapet nu ai nevoie de mult mai mult pentru a-l decora. Daca este vopsit, tablourile si obiectele de deco se potrivesc. Puteti incarca inca un front, dar apoi va trebui sa stergeti altele pentru a compensa. Un perete este, de asemenea, „umplut” cu o masa mare sau o lampa de podea in fata lui, de exemplu. Asezarea unui tablou mare sau mai multor sau a unei oglinzi o umple mult si intr-un mod mai curat si mai ordonat decat o compozitie cu multe tablouri sau foi.