Cum se pastreaza florile este o intrebare importanta, deoarece o floare nu este intotdeauna doar o floare, ea este adesea legata de amintiri pe care nu vrei sa le uiti.
Ai primit o floare sau un buchet de flori de ziua ta? Poate ai avut ocazia fericita de a te casatori si vrei sa-ti pastrezi buchetul de mireasa; Sau poate doar ai o multime de trandafiri in gradina ta si ai vrea sa previi uscarea si ofilirea lor la sosirea sezonului de iarna.
In acest articol, voi descrie mai multe modalitati de a va pastra florile, astfel incat sa reziste pentru totdeauna.
Procesul de conservare a florilor depinde foarte mult de starea de inflorire: Au cazut petalele? Trandafirul a devenit maro? Floarea si tulpina arata putin libere? Cel mai bun moment pentru conservarea florilor este atunci cand acestea sunt in plina floare.
Toate acestea sunt lucruri importante de luat in considerare inainte de a incepe procesul de conservare.
Sfaturi pentru conservarea florilor
Iata cateva sfaturi utile pentru conservarea florilor. Aceste sfaturi va vor ajuta in incercarea de a va pastra florile frumoase in starea lor de conservare.
- Gandeste-te ce vrei sa faci cu ele: nu pastra florile doar pentru a le lasa in dulap pentru totdeauna. Gandeste-te la ce vrei sa faci cu florile tale. Vor fi un cadou pentru cineva? Ai de gand sa le incadrati si sa le agatati de perete? Decideti ce utilizare veti da florilor inainte de a incepe procesul de conservare.
- Gasiti o locatie buna pentru a le pune: faceti loc in casa pentru flori si gasiti un loc unde acestea sa poata locui permanent. Din nou, aceasta depinde de metoda de conservare, dar ar trebui sa incercati sa gasiti o locatie potrivita inainte de a incepe.
- Aveti la indemana o multime de materiale de conservare: veti avea nevoie de cleme, benzi de cauciuc, foarfece, gel de silice, nisip si hartie, in functie de metoda pe care doriti sa o utilizati.
- Pastrati florile departe de lumina directa a soarelui – lumina soarelui va estompa culoarea florilor, asa ca incercati sa evitati acest lucru. Asigurati-va ca aveti un loc unde sa puneti florile acolo unde vor fi vizibile, dar departe de usile sau ferestrele mari de sticla. Ultimul lucru pe care il doriti este ca florile voastre frumoase si colorate sa se estompeze dupa cateva luni.
- Fii pregatit sa pierzi cateva flori in acest proces: intelegeti ca exista sansa ca unele dintre flori sa fie deteriorate sau distruse in timp ce incercati sa le pastrati. Poti fi foarte atent sa te asiguri ca nu se intampla nimic, dar uneori florile ajung sa fie prea fragile si sa crape pe neasteptate.
6 moduri de a conserva florile
Iata opt metode pentru a pastra aceste flori pretioase. Va trebui sa determinati care dintre ele va functiona cel mai bine pentru situatia dvs. situatia dvs. depinde de tipul de flori pe care incercati sa le pastrati si de unde doriti sa expuneti florile.
Glicerina : Inmuiati florile in glicerina si lasati-le sa absoarba substanta. Acest lucru va inlocui apa din flori cu glicerina si le va pastra proaspete.
Liofilizare: Du-ti florile la o companie profesionala de liofilizare si rasfatati-le.
Uscarea la aer : Infasurati florile cu benzi de cauciuc si agatati-le cu capul in jos pe un carlig intr-o zona bine ventilata.
Presare : Folositi o carte grea si niste hartie absorbanta si apasati florile. Infasurati hartia in jurul florii si puneti-o in mijlocul cartii si inchideti-o. Asigurati-va ca cartea este suficient de grea pentru a apasa pe floare.
Rasina epoxidica : Luati o matrita si umpleti-o pe jumatate cu rasina, apoi puneti florile in interiorul rasinii in aranjamentul dorit. Umpleti restul formei cu rasina si lasati-o sa se intareasca.
Silicagel: Puneti 3 sau 6 cm de silicagel intr-un recipient, apoi asezati florile deasupra si acoperiti-le cu inca un centimetru de silicagel. Asezati gelul in recipient si lasati-l sa stea pana cand toata apa a fost extrasa din flori.
1. Conservarea florilor cu glicerina
Folosind glicerina, floarea ta nu se va usca, pastrandu-si forma eleganta si vie. Acest lucru se datoreaza faptului ca glicerina inlocuieste apa din planta, rezultand o planta care nu se usuca niciodata. Tulpina, frunzele si florile isi vor mentine textura si nu se vor sifona. Senzatia florii dupa utilizarea glicerinei va fi cauciucoasa si flexibila.
Dezavantajul utilizarii glicerinei este ca, desi pastreaza intacta textura supla a frunzelor si florilor, culoarea se va estompa in timp. De aceea, atunci cand glicerina este folosita profesional pentru conservarea florilor, se adauga adesea coloranti naturali pentru ca culoarea florii sa nu se piarda.
Un alt dezavantaj este ca glicerina este scumpa si dureaza doua pana la sase saptamani pentru a se stabili.
In acest link va recomand o florarie conservata daca doriti sa cumparati flori eterne pentru a decora un colt deosebit sau pentru a face un cadou foarte frumos.
Avantaje :
- Petalele isi pastreaza textura
Dezavantaje :
- Cost
- Daca nu este facuta corect, culoarea se va estompa in timp
- Este nevoie de multe saptamani pentru a finaliza procesul
2. Conservarea florilor cu liofilizat
Liofilizarea florilor este un proces complicat si costisitor, dar rezultatul este minunat. Prin inghetarea florilor, acestea pastreaza acelasi aspect si culoare ca inainte, ceea ce este foarte pozitiv.
Pentru a ingheta florile uscate, va trebui sa cautati online un serviciu de liofilizare sau sa consultati florarul local, care poate lucra cu o companie de liofilizare sau poate recomanda unul. Liofilizarea elimina umezeala din petale. Rezultatul sunt flori frumoase, stralucitoare si atemporale. Un alt avantaj este ca florile liofilizate isi pastreaza aroma.
Tine cont de faptul ca florile vor fi extrem de fragile in aceasta stare, asa ca trebuie avuta o atentie deosebita la manipularea lor.
Avantaje :
- Acelasi aspect si culoare ca inainte
- Florile isi pastreaza parfumul
Dezavantaje :
- Scump
- Florile sunt extrem de fragile
3. Uscarea florilor la aer
Uscarea florilor la aer este poate cea mai usoara si cea mai comuna metoda de conservare a florilor.
Scoateti frunzele de pe tulpina florii. (Acest lucru permite florii sa se usuce mai repede.)
Legati florile in manunchiuri mici de trei sau patru cu o banda de cauciuc.
Agatati-le cu capul in jos intr-o zona bine ventilata. Fereste-le de lumina soarelui si tine capetele departate daca floarea are petale groase si umede.
Uscarea cu aer poate dura de la o saptamana la cateva luni, in functie de floarea pe care o uscati. Florile uscate la aer vor fi casante, asa ca manipulati-le cu grija cand le indepartati.
Avantaje :
- Controlul intregului proces
- Florile isi pastreaza forma si mirosul.
Dezavantaje :
- Este nevoie de mult timp
- Florile sunt casante si pot fi sparte usor.
4. Conservarea florilor prin presare
Este posibil sa fi mai vazut flori sau plante presate inainte. Cand eram copil, aveam ferigi presate expuse intr-o cutie cu umbra atarnata pe perete, ceea ce m-a fascinat profund. Pareau atat de vechi si de elegante.
Desigur, atunci cand apasati florile, acestea devin plate. Aceasta este o metoda buna pentru florile mai putin „carnoase” sau pentru cele care sunt deja in mare parte plate, cum ar fi panselutele.
Procesul stravechi de presare a florilor folosea ca provizii ziare sau o carte de telefon veche. Daca doriti sa faceti acest lucru in mod veche:
Aranjati florile pe o foaie de hartie sau in interiorul unei agende de telefon, asigurandu-va ca nu se suprapun.
Pune o alta foaie de hartie deasupra florilor sau, daca folosesti o carte de telefon, inchide-o.
Asezati o placa sau o bucata grea de carton deasupra.
Deasupra bucatii de carton sau carton, asezati ceva foarte greu, cum ar fi un teanc de carti de masa, o gantera sau o piatra mare.
Lasati greutatea sa puna presiune pe floare timp de doua pana la patru saptamani, in functie de umiditatea florii.
Dupa cateva saptamani, indepartati greutatea, cartonul si hartia. florile tale vor fi presate si gata de afisare.
Va recomand sa va incadrati florile atunci cand sunt in aceasta forma, mai ales daca aveti un buchet dragut. Pastrarea lor intr-un cadru va asigura deteriorarea minima a florilor, pastrandu-le in acelasi timp frumos.
Avantaje :
- Florile isi pastreaza culoarea si textura.
- Simplu si ieftin de facut
Dezavantaje :
- Limiteaza modul in care puteti afisa florile.
- Usor de zdrobit sau deteriorat florile cartii.
5. Conservarea florilor cu rasina epoxidica
Daca vrei sa-ti pastrezi florile si sa le transformi in ornamente sau gramaje de hartie, suspendarea lor in rasina epoxidica este o optiune grozava. Daca alegeti sa utilizati aceasta metoda, ar trebui sa petreceti ceva timp pentru a decide ce tip de tigaie doriti sa utilizati. Florile tale vor fi sigilate in rasina si vor lua forma matritei, asa ca alege una care crezi ca va arata cel mai bine. Majoritatea oamenilor opteaza pentru o matrita sferica simpla.
Umpleti forma pana la jumatate cu rasina epoxidica.
Asezati florile in forma si aranjati-le.
Umpleti restul formei cu rasina.
Asteptati pana cand rasina se usuca.
Scoateti din matrita si expuneti!
Avantaje :
- Poti face forme misto in functie de matrita.
- Rasina se intareste relativ repede.
Dezavantaje :
- Floarea este blocata in pozitia in care ati lasat-o.
6. Conservarea florilor cu silicagel
Silicagelul nu este cea mai ieftina metoda, dar poate fi folosit de mai multe ori. Granulele sale servesc la extragerea umiditatii din plante si flori.
Unele marci de silicagel contin cristale albastre care isi schimba culoarea pentru a indica cat de multa umiditate a fost absorbita. Aceste cristale albastre devin roz pe masura ce absorb umezeala din flori, astfel incat veti sti cand capacitatile de uscare ale gelului au fost epuizate. Pentru a reutiliza gelul, trebuie sa-l coaceti, indepartand toata umezeala.
Daca decideti sa va pastrati floarea cu silicagel, va trebui sa o puneti intr-un recipient care este etans pentru a preveni uscarea prea mare a florii.
Avantajul acestei metode este ca poti continua sa refolosesti gelul pentru a usca florile si ai mai mult control asupra cat de uscate sunt florile. Daca sunteti cineva care va pastra multe flori, va recomand sa luati silicagel deoarece functioneaza destul de bine.
Avantaje :
- Usor de controlat procesul de uscare.
- Puteti controla cat de uscate doriti sa devina florile
- Puteti reutiliza gelul de mai multe ori.
Dezavantaje :
- gelul este scump
- Florile pot dura ceva timp sa se usuce complet.