Bucataria este cu adevarat inima casei – si atunci cand inima este oprita, nimic altceva nu poate prospera. Designerii de interior stiu acest lucru mai bine decat oricine altcineva, deoarece este, literalmente, treaba lor sa creeze spatii care echilibreaza forma si functionarea intr-un mod care sa aiba cel mai mult sens pentru oamenii care le folosesc.
Indiferent daca sunteti pe cale sa va distrugeti bucataria sau pur si simplu sperati sa-i reimprospatati, tineti cont de aceste elemente, deoarece acestea sunt cele pe care designerii le observa mai intai.
Iluminat
Iluminarea influenteaza modul in care privesti totul, asa ca nu este surprinzator ca acesta a fost unul dintre cele mai populare raspunsuri. „Iluminatul bucatariei nu ar trebui sa fie dur”, spune Liz Williams, fondatorul companiei de design interior omonim din Atlanta, Georgia. In schimb, Laura Williams, fondatorul ATX Interior Design din Austin, Texas, va recomanda sa utilizati un amestec de pandantive supradimensionate, aplice, iluminat incastrat si lampi de blat.
Un sfat de la Bailey Ward, fondatoarea companiei de design interior omonim din Atlanta, Georgia: „Puneti toate iluminatul din bucatarie pe variatoare, astfel incat sa puteti regla iluminarea pe tot parcursul zilei pe masura ce lumina naturala vine si dispare”.
Finisaje
Designerii de interior nu ar face ceea ce fac daca nu ar observa finisajele din bucataria ta. Williams observa ca este mai putin despre gustul personal si mai mult despre modul in care elementele se completeaza reciproc. De exemplu, „Culorile dulapului perimetrului si insulei functioneaza cu blaturile, spatarul si culorile peretilor?”
Dezordine
Cu totii am cazut victime ale dezordinei blatului la un moment dat. Fie ca este vorba de electrocasnice mici, de gramezi de corespondenta sau (cel mai probabil) de un amestec dintre cele doua si mai multe, aproape fiecare designer a numit acest stres vizual si subconstient.
Aparatele mici sunt adesea un rau necesar pentru blaturi, iar daca acesta este cazul pentru dvs., Williams va recomanda sa „luati in considerare culoarea si stilul lor, astfel incat sa se integreze frumos in bucataria dvs.”. Bethany Adams, fondatoarea companiei de design interior omonim din Louisville, Kentucky, incurajeaza o abordare europeana a cumparaturilor alimentare (mai mult piata de colt decat Costco) pentru a reduce nevoile de depozitare.
Daca toate celelalte nu reusesc, este timpul sa angajati un organizator, pentru ca asa cum spune Ward: „Bajele clare permit sa se faca cel mai bun tip de mizerie, cum ar fi coacerea prajiturii cu copiii tai.”
Cabinetism
Dulapurile reprezinta majoritatea oricarei bucatarii, ceea ce inseamna ca trebuie sa atraga atentia oricui, iar designerii cu atat mai mult. Lauren Sullivan, fondatorul Well x Design din Kingsport, Tennessee „observa intotdeauna cand dulapurile de bucatarie nu se extind pana la tavan”. Acest lucru risipeste spatiu valoros si ii face magneti de praf.
In mijlocul unui reno? Katharine Rhudy, fondatoarea companiei Reed & Acanthus din New Orleans, Louisiana, recomanda sa lucreze cu designeri de dulapuri de bucatarie pentru a gasi modalitati creative si convenabile de a maximiza depozitarea si aparatele electrocasnice.
Hote de aerisire
Shelby Van Daley, co-fondatorul Daley Home din Austin, Texas, are un ochi de vultur pentru hotele de ventilatie subdimensionate. „Hota ta de ventilatie este un punct focal excelent, dar atunci cand hota este subdimensionata, poate fi intr-adevar o oportunitate ratata”, spune ea. Regula ei de baza este ca hota ar trebui sa se extinda dincolo de aragaz sau plita cu 4-6 inchi sau 2-3 inci pe fiecare parte.
Functionalitate
„Ochiul meu se indreapta imediat catre usurinta navigarii intr-un spatiu”, spune Amber Guyton, fondatoarea Blessed Little Bungalow din Atlanta, Georgia. Intrebarile care ii trec automat prin minte includ: Unde sunt pozitionate frigiderul, chiuveta si aragazul? Are sens fiecare locatie? Ce schimbari pot face spatiul sa se simta mai functional, curat si organizat, atat pentru ocupantii zilnici, cat si pentru oaspeti?
Personalitate
Indiferent daca bucataria ta este draguta si stralucitoare sau daca are ceva uzura, designerii spun ca nu este menita sa ramana o piesa goala. „Sunt pentru o bucatarie alba clasica, dar fiecare spatiu ar trebui sa aiba propriul sau caracter”, explica Ward. Modalitatile ei preferate de a imbraca o bucatarie includ arta, carti de bucate distractive, o lingura draguta, boluri unice cu fructe si prosoape decorative.