A intelege cum sa curatati cel mai bine blatul bucatariei este o nevoie zilnica fundamentala nu doar pentru igiena acestei suprafete, ci si pentru mentinerea in perfecta stare a ceea ce este unul dintre protagonistii mobilierului de bucatarie. Exista cateva sfaturi care sunt valabile pentru toate blaturile de bucatarie:
- Este o buna practica sa folositi intotdeauna suporturi pentru tigai pentru a evita petele de caldura: tigaile fierbinti, alte recipiente de gatit sau oale de cafea asezate direct pe plite le pot deteriora iremediabil.
- Evitati greutatile excesive si concentrate deoarece acestea pot provoca spargeri si crapaturi in material si este indicat sa nu va catarati sau sa va asezati niciodata pe varfuri.
- De asemenea, incercati sa retineti ca oalele si tigaile nu trebuie sa iasa din plita , pentru a nu o deteriora cu caldura.
- De asemenea, evitati sa trageti pe blat obiecte care l-ar putea zgaria si, daca folositi cutite sau obiecte ascutite, folositi intotdeauna o placa de taiat pentru a evita deteriorarea permanenta a blatului.
Desigur, metoda de curatare si produsele de curatare care trebuie folosite depind de materialul cu care este realizat blatul : alegerea gresita, de fapt, ar putea strica iremediabil suprafata sau denaturarea acesteia.
In acest ghid, vedem cum sa curatam cel mai bine blatul bucatariei in functie de material.
Cum sa curatati blatul de bucatarie laminat
Pentru a curata cel mai bine blatul de bucatarie laminat, utilizati un amestec din doua parti apa si o parte alcool, apa si sapun sau detergenti normali care nu nu contin abrazivi si nu contin acizi. Acestea ar putea afecta stralucirea laminatului.
Amintiti-va sa nu utilizati niciodata perete de curatat, produse abrazive sau detergenti “anticalcar” pe baza de acid sau caustici, cum ar fi produse pentru cuptoare, podele, masini de spalat vase, corpuri de baie. Ar deteriora finisajul.
Atentie ca nu exista stagnare a apei , asa ca va trebui sa uscati suprafata pe unde ar fi cazut si sa va asigurati ca nu exista picaturi de apa de-a lungul marginilor. Pentru intretinerea corecta, urmati aceste sfaturi:
- Nu asezati pe suprafata de lucru tigaile care tocmai au fost scoase de pe caldura , in special oalele sub presiune si aparatele de cafea care ating temperaturi foarte ridicate . Mai bine sa folosesti trivets.
- Nu taiati direct pe suprafata de lucru , ar putea cauza zgarieturi. Mai bine folositi o placa de taiat.
- Nu folositi suprafata de lucru ca suport pentru calcat fara a o izola cu materiale speciale impotriva trecerii caldurii si umiditatii.
- Nu lasati produsele anticalcar in contact cu suprafata pentru o perioada lunga de timp : pot forma si urme. Curatati orice profil din aluminiu sau lemn (prezent in unele blaturi laminate) folosind exclusiv detergenti lichizi neutri sau un amestec din doua parti apa si o parte alcool.
In apropierea chiuvetei, in prezenta apei foarte dure, se poate forma calcar. Pentru a-l indeparta, este util sa treci din cand in cand cu un burete inmuiat in otet sau un produs anticalcar (de exemplu Viakal) si apoi clatiti si uscati.
Cum sa curatati blatul Fenix
Blocul Fenix® are caracteristici de inalta performanta in ceea ce priveste auto-vindecarea de la zgarieturi superficiale. Nu necesita intretinere speciala, dar curatarea suprafetelor trebuie efectuata in mod regulat.
De aceea, indepartati imediat lichidele sau reziduurile de alimente si condimente: in special, daca apa cu un continut mare de calcar se evapora pe partea de sus poate crea dungi, care pot fi eliminate cu curatenia zilnica.
Pentru intretinerea obisnuita recomandam folosirea unui burete din spuma melamina (cunoscut si sub denumirea de sters magic): folositi buretele uscat prin frecarea partii afectate dupa uscarea blatului. Daca ramane murdarie, se recomanda o carpa umeda din microfibra cu apa fierbinte si detergenti (in special se recomanda un detartrant precum Chanteclair). Toti detergentii sau dezinfectantii de uz casnic sunt, de asemenea, bine tolerati.
Pentru intretinere extraordinara , in prezenta urmelor de murdarie care nu pot fi indepartate cu detergenti normali, va recomandam sa folositi solventi aromatici neagresivi precum acetona. Daca exista micro zgarieturi, trebuie sa urmati instructiunile pentru repararea suprafetei indicate nelle schede specifiche.
Intretinere pentru blaturi HPL
Suprafetele Hpl au o rezistenta buna la substantele chimice de uz casnic. Pentru intretinere, este o practica buna sa pastrati intotdeauna suprafata curata si uscata .
In caz de murdarie persistenta sau neglijenta, indepartati mai intai orice depuneri de material uscat cu o carpa moale si umeda , fara a freca, pentru a nu zgaria suprafata. Folositi apoi un burete moale, neabraziv si un detergent de uz casnic (detergent Chanteclair din nou), spalati suprafata cu detergent si clatiti cu multa apa calda, apoi uscati bine. Pentru curatarea blatului HPL poti folosi si acetona, fiind extrem de atent sa nu-l lasi in contact cu vreo margine de plastic.
Cum sa curatati blatul de bucatarie din cuart
Avand in vedere ca cuartul absoarbe mult mai putin decat pietrele naturale, curatarea in timp ce pata este proaspata este totusi recomandabila. Cuartul trebuie pur si simplu curatat cu o pasta facuta cu detergent de vase si bicarbonat prin frecarea suprafetei, apoi clatirea. In acest fel degresati, curatati si evitati (sau indepartati) orice formare de calcar de pe suprafata de lucru.
Desi cuartul este rezistent, nu poate rezista la contactul cu detergenti agresivi pe baza de clor sau amoniac si produse anticalcar.
Pentru o curatare anticalcar mai profunda va recomandam, cel putin o data pe luna, sa folositi un pahar umplut cu apa, otet si o lingura de lichid de spalat vase si sa frecati suprafata, apoi sa clatiti bine. Totusi, cea mai importanta recomandare nu este sa asezi direct pe plita tigaile care tocmai au iesit din cuptor sau de pe foc , deoarece se pot deteriora iremediabil.Sfatul nostru este sa folosesti trivete adecvate.
Nu bateti cu fragezitorul de carne direct pe suprafata deoarece loviturile o pot crapa sau sparge.
Intretinerea pardoselilor in Laminam
Pentru curatarea zilnica a placilor Laminam, utilizati apa fierbinte si, eventual, detergenti neutri (de exemplu, sapun sau detergenti de suprafata), folosind o carpa sau un burete moale si avand grija sa clatiti cu apa din abundenta si sa uscati suprafata cu carpe moi sau hartie absorbanta.
Pentru a evita formarea de patine opace, va recomandam sa nu folositi produse care contin ceara. Nu folositi agenti de curatare abrazivi sau bureti.
Pentru indepartarea petelor sau reziduurilor deosebit de rezistenterecomandam sa procedati cu apa calda si detergent neutru. Daca acest lucru nu este suficient, utilizati detergenti neabrazivi cu pH neutru sau usor abraziv, acizi (de exemplu, detartrant) sau bazici (de exemplu, inalbitor) si clatiti cu apa si uscati.
Intretinerea pardoselilor din gresie
In general, pentru curatarea produsului se pot folosi apa calda si detergenti neutri. Aceasta operatiune poate fi efectuata folosind o carpa umezita cu apa si detergent neutru, apoi clatiti si uscati cu o carpa uscata.
Efectuati o curatare initiala dupa instalarea plitei pentru a indeparta eventualele urme sau reziduuri de mastice si siliconi care ar fi putut fi utilizate in timpul asamblarii.
Pentru a elimina petele si dungile de substante grase, tot ce aveti nevoie este un degresant obisnuit si utilizarea unui burete abraziv mediu. Clatiti bine pentru a evita petele de calcar care pot aparea clar in culorile mai inchise.
Pentru a usura curatarea, va recomandam sa indepartati petele inca proaspete , pentru a evita incrustatiile.
Chiar daca este un material total impermeabil , nu puteti turna apa pe blatul din gresie portelanata ca si cum ar fi o podea deoarece orificiile in corespondenta cu chiuveta si plita, precum si rosturile dintre portiuni ale blatului sau dintre blat si panoul din spate, ar putea permite scurgerea suficienta a apei pentru a deteriora mobilierul de dedesubt.
Chiar daca este un material foarte rezistent, este mai bine sa evitati utilizarea substraturilor acide agresive. Evitati utilizarea solventilor in apropierea marginilor.