Somnul este important pentru fiecare sistem al corpului, de la cel imunitar, până la circulator și celelalte. De fapt o treime din adulți nu se bucură de somn de calitate în fiecare noapte.
Mediul de somn are o importanță esențială asupra calității somnului și aici intră temperatura, nivelul de umiditate, lumină și zgomot. Un mediu de somn potrivit poate însemna diferențe esențiale între somnul de noapte odihnitor și reparator comparativ cu somnul inconfortabil.
Temperatura optimă pentru somn
Cel mai bun mediu de somn este răcoros, liniștit, întunecat și cu un spațiu confortabil care te îmbie la a te întinde. Fie că e vorba de dormitorul tău, sau orice altă cameră, optimizarea mediului te poate ajuta să dormi mai bine și să secreți suficientă dopamina pentru o stare de bine. Pentru majoritatea persoanelor temperatura optimă este 19 grade Celsius. De aceea în lunile de vară prea călduroase este posibil să dormi mai prost decât în nopțile răcoroase de iarnă.
Un semnal că este pregătit corpul pentru somn este și ritmul său natural, de a-și scădea temperatura când este momentul să dormi. Dar dacă mediul este prea cald sau prea rece s-ar putea să fie mai greu să adormi sau să rămâi adormit.
Nivelul de umiditate
Nivelul de umiditate poate avea un impact negativ asupra somnului influențând temperatura și confortul corpului. Experții recomandă undeva între 30% și 50% pentru un somn bun. Așa că înainte de a căuta alte remedii pentru somn sau valeriana beneficii, verifică nivelul de umiditate din aer. Acesta poate face ca aerul sa fie prea umed. Când există multă umiditate în aer, transpirația se evaporă mai lent, deci corpul se răcește mai greu. În sezonul rece poate fi o problemă nivelul scăzut de umiditate, care poate provoca mâncărimea ochilor sau senzația de piele uscată.
Nivelul de zgomot
Dacă vreodată ai fost trezit brusc știi cât de neplăcut este. Prea mult zgomot poate afecta somnul de calitate. Indiferent de sursă, zgomotul puternic care pătrunde în dormitor este de obicei același. Persoanele expuse la zgomot tind să aibă un somn de calitate inferioară. Practic acest zgomot modifică tiparele normale de somn. Prin urmare dimineața nu te vei simți odihnit și recuperat.
Luminozitatea
Nu întâmplător ne simțim în stare alertă după răsăritul soarelui și somnoros după apus. Pentru că ritmul interior se sincronizează cu ritmul naturii și stabilește când te trezești și când te culci.
Astfel că lumina naturală te poate ține plin de energie în timpul zilei. Corpul este sensibil la lumină după lăsarea nopții, deci expunerea la lumină artificială târziu seara poate îngreuna adormirea.
De aceea este o idee bună să reduci luminile și să nu mai petreci timp pe ecrane cu jumătate de oră minim înainte de a merge la culcare.