Memphis Design este un stil postmodern influent care a aparut din celebrul colectiv Memphis Design de designeri din Milano la inceputul anilor 1980. A fost condus de legendarul designer italian Ettore Sottsass (1917-2007) si a avut un impact imens asupra designului anilor 80, provocand status quo-ul prin amestecul sau neinfricat de stiluri.
Nu pentru cei slabi de inima, Memphis Design a fost un stil polarizant, cu culorile sale indraznete, modelele conflictuale si abordarea radicala a designului. Astazi, Memphis Design este obiectul retrospectivelor muzeelor si o sursa durabila de inspiratie pentru designerii de interior moderni, designerii de moda, designerii grafici si de tipografie, designerii de decor si costume si multe altele.
Istoria designului Memphis
Arhitectul si designerul italian Ettore Sottsass, nascut in Austria, a infiintat Memphis Design Group in sufrageria sa din Milano in 1980, unde a adunat un colectiv de designeri indrazneti din intreaga lume uniti in dorinta de a zgudui lumea designului. Ei si-au prezentat stilul atragator, controversat si care incalca regulile cu 55 de piese care au debutat la Salone del Mobile din Milano in 1981, creand un stil plin de viata, care a devenit instantaneu celebru pe tot globul.
Cu stilul sau ornamental infuzat cu cultura pop si referinte istorice, Memphis Design a fost o reactie la estetica moderna curata si lineara de la mijlocul secolului din anii 1950 si 60 si la minimalismul anilor 1970. Sottsass insusi a iesit din miscarile Radical Design si anti-design din Italia incepand cu anii 1960. Lucrarile sale timpurii au inclus mobilier sculptural pe care el le-a numit „totem-uri”, care sunt acum gazduite in muzee internationale proeminente precum Met din New York City.
Memphis Design a fost influentat de interesul reinviat fata de miscarea Art Deco din anii 1920, precum si de arta pop de la mijlocul secolului, ambele fiind stiluri populare in anii 1980, cu ceva kitsch-ul anilor 1950 aruncat in buna masura. Unii oameni au gasit Memphis Design incantator. Altii l-au gasit strident. Un critic a descris-o in mod memorabil ca „o nunta cu pusca intre Bauhaus si Fisher-Price.
Sottsass si cohortele sale au proiectat obiecte decorative din metal si sticla, accesorii pentru casa, ceramica, iluminat, textile, mobilier, cladiri, interioare si identitati de marca care au fost neasteptate, jucause, incalcatoare de reguli si pline de idealismul pe care il au cei mai buni designeri. Fa lumea un loc mai bun. „Cand eram tanar, tot ce am auzit vreodata despre functionalism, functionalism, functionalism”, a spus Sottsass odata. “Nu e destul. Designul ar trebui sa fie, de asemenea, senzual si incitant.”
Memphis Design a influentat cultura populara, inspirand setul de emisiuni TV populare precum Pee – wee’s Playhouse si Saved By the Bell. Superfanii celebri ai stilului de design din anii 1980 au inclus legendarul designer de moda Karl Lagerfeld si David Bowie. Dar Memphis Design nu a fost niciodata ceasca de ceai pentru toata lumea, iar miscarea disparuse inainte de sfarsitul deceniului, Sottsass insusi parasind colectivul in 1985, iar unii dintre ceilalti designeri de frunte ai sai urmand o cariera solo odata ce trupa s-a despartit definitiv in 1988.
1996, marca Memphis-Milano a fost achizitionata de Alberto Bianchi Albrici, care continua sa produca modelele originale ale colectivului din anii 1980. Si incepand cu anii 2010, cand nostalgia pentru stilul anilor 80 a revenit, Memphis Design a devenit un izvor de inspiratie pentru designeri multidisciplinari, inclusiv case de moda precum Christian Dior si Missoni si noile generatii de designeri de interior, designeri de tipografii, realizatori de film si multe altele. .
Deci, de ce a fost aceasta miscare de design nascuta in Italia numita Memphis Design? Numele sau este o referire la cantecul Bob Dylan, Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again , de pe albumul sau Blonde on Blonde din 1966 , care a fost difuzat in bucla in noaptea in care colectivul Memphis Design a avut prima intalnire oficiala in locuinta lui Sottsass. camera.
Caracteristicile cheie ale designului Memphis
- Notiuni contestate de bun gust conventional
- A contrazis filozofia predominanta de design Bauhaus, conform careia forma urmeaza functiei
- Conceput pentru a provoca un raspuns emotional
- Tare, neclintit, plin de spirit, jucaus, dezinhibat
- Utilizarea culorilor stralucitoare in combinatii neortodoxe
- Utilizarea deliberata a modelelor indraznete, care se potrivesc
- Utilizarea formelor geometrice simple
- Utilizarea graficii alb-negru
- Margini rotunjite si curbe
- O pasiune pentru squiggles
- Utilizarea materialelor precum terrazzo si laminat plastic in diverse finisaje
- Sfidarea asteptarilor utilizand forme neobisnuite in locul celor conventionale, cum ar fi picioarele rotunde pe o masa