Telemunca ne-a dat casa peste cap. In lipsa unui birou independent, multi dintre noi am fost nevoiti sa concepem o zona anume acasa care sa ne permita sa lucram. Unii dintre voi ati ales sa amplasati biroul in sufragerie, altii au preferat sa il instaleze in dormitor. Totul in functie de fiecare nevoie si, bineinteles, de spatiu.
Rapiditatea cu care s-a produs aceasta schimbare a scenariului de lucru ne-a impiedicat sa acordam o atentie reala avantajelor si dezavantajelor unui santier si altuia. Am rugat expertii in decoratiuni si odihna sa ne spuna avantajele si dezavantajele ambelor alegeri. Si asta ni s-a spus.
Avantajele amplasarii biroului in sufragerie
Lipit de perete, langa fereastra, sub scari, intr-o biblioteca, in spatele canapelei, amplasarea biroului din living este foarte variata. Masa in sine poate actiona chiar ca a lui. Si totul pentru acest nou slogan de a transforma camera de zi intr-un centru multitasking, unde lucrezi, copiii isi fac temele, iar cei mici se joaca. Acestea sunt principalele avantaje:
Ai mai mult spatiu
Camera de zi este de obicei cea mai mare zona a casei , ceea ce permite mai multor persoane sa lucreze in ea fara sa ne deranjeze. Simtirea prezentei altuia ne face sa interactionam social, desi fiecare este pe cont propriu.
Ai mai multa lumina naturala
Pe langa spatiu, sufragerul este de obicei camera din casa care are cea mai buna lumina naturala si cea care ne conecteaza cu exteriorul, ceea ce este un real avantaj pentru amplasarea biroului in acest spatiu.Este important ca mobilierul de lucru sa fie conectat cu restul mobilierului din camera (materiale, culori, forme…).
Daca biroul sau masa de lucru este un spatiu comun cu alti membri ai familiei, este intotdeauna mai bine sa il amplasam intr-un spatiu comun, astfel incat nimeni sa nu invadeze intimitatea nimanui.
Imbunatateste concentrarea
Avand un loc fix in incapere pentru a lucra, creste concentrarea si, prin urmare, productivitatea. Deci asta e un mare plus, nu crezi?
Medii separate
Daca asezi biroul in spatele canapelei, de exemplu, acesta va servi si ca element de separare intre living si sufragerie.
Dezavantajele amplasarii biroului in camera de zi
Nimanui dintre noi nu ne place sa ne transforme camera de zi intr-un birou. Amplasarea biroului in el ne obliga sa mentinem ordinea stricta inainte, in timpul si, mai ales, dupa fiecare zi de lucru. Sa vedem care sunt principalele sale dezavantaje:
Spatiul comun este invadat
Este indicat sa nu invadati prea mult acest spatiu comun, care este folosit si in alte scopuri (mancat, vizionat la televizor, joaca…). Este vital sa pastrati sufrageria ordonata . cu rafturi, cutii, tavi sau cosuri pentru a putea lasa totul adunat la finalul sarcinilor.
Una dintre marile probleme ale muncii in sala de mese este intimitatea, daca locuim sau lucram cu mai multi oameni acasa. Pentru aceasta, se propune impartirea spatiilor cu perdele, mobilier inalt sau panouri care ne ajuta sa imbunatatim acustica si sa subdivizam spatiul pentru a crea o atmosfera mai intima si personala.
Mobilierul de lucru nu se integreaza cu decorul camerei
Scaunul din sufragerie sau scaunul din bucatarie au fost in regula de la inceput, dar dupa un an de telecommutare, spatele tau a avut de suferit si striga dupa un scaun potrivit, confortabil si ergonomic. Si, desigur, design-urile acestui tip de scaune nu sunt deosebit de frumoase si nici nu se potrivesc cu stilul sufrageriei tale. Atentie designeri, ne dorim scaune cu spatar reglabil care sa intre in noi prin ochi!
Atunci cand integrati biroul in decorul sufrageriei ganditi-va la mobilier flexibil pe care il putem folosi pentru diferite activitati, precum bufete sau rafturi pentru depozitare in comun (de lucru, obiecte decorative) si scaune cu dubla utilizare (de lucru/extra). scaun pentru sala de mese). Pe langa faptul ca ne ajuta sa optimizam spatiul, va facilita integrarea solutiei de lucru cu restul incaperii.
Esti tentat sa stai intins pe canapea?
Sa te intinzi pe canapea este bine din cand in cand sa faci o pauza, dar ai grija! nu-l lua ca pe ceva obisnuit in timpul lucrului, dar vrei sa-ti ia amploare pe gat. Daca stai pe canapea pentru a lucra — nu te intinzi — vei avea nevoie de un suport pentru laptop la indemana.
Inca o piesa de mobilier in sufragerie!
Da, pentru multi, introducerea unui birou in camera de zi a insemnat reducerea spatiului. Dimensiunea biroului ar trebui sa fie proportionala cu dimensiunea camerei.
Cel mai bine este sa alegi un model camuflat atunci cand nu lucrezi (consola, mobilier pliabil, un raft in biblioteca sau o scandura sub fereastra, o masa cu roti care apare si dispare din camera cand vrei). Ele ocupa spatiu minim si nu interfereaza vizual cu restul decorului.
Avantajele amplasarii biroului in dormitor
In interiorul dulapului, sub ferestre, pe raft… Designerii de interior ne-au aratat multe modalitati de adaptare a biroului la dormitor. Dar este locatia sa aici recomandata? Sa vedem cateva dintre avantajele sale:
Pastreaza camera libera
Amplasarea biroului in dormitor te impiedica sa ai camera de zi blocata, de parca ar fi un camp de lupta. Si in plus, biroul din dormitor este mai putin vizibil pentru vizitatori.
Ofera deconectare
Daca biroul de acasa este in dormitor, te asiguri ca este o zona mai linistita, este spatiul tau de confort si, prin urmare, iti va fi mai usor sa lucrezi in liniste.
Dormitorul este una dintre cele mai private camere din casa si cand cautam intimitate si deconectare de la serviciu, este poate spatiul la care ne gandim mai intai. Designerul de interior sfatuieste amplasarea acestuia langa fereastra pentru a profita de lumina naturala, optand pentru mobilier cu depozitare inchisa care sa permita, de indata ce ziua se termina, sa depoziteze totul astfel incat sa nu fie vizibil si sa se poata deconecta.
Cand vine vorba de materiale si culori, se recomanda atunci cand integrati biroul in decorul dormitorului, optand pentru lemn si fibre naturale, culori neutre (alb, gri, tonuri pastelate) si forme simple care ocupa putin spatiu. In acest fel vom putea mentine esenta dormitorului ca loc de odihna si deconectare.
Ofera biroului o dubla functie
Amplasarea unei mese sau a unei table in dormitor este o solutie ambivalenta , deoarece ii permite sa fie folosit ca birou, dar si ca masuta de toaleta sau colt de lectura. Activitati complementare care ne ofera confort si relaxare.
Dezavantajele amplasarii biroului in dormitor
Dormitorul — potrivit firmei de mobila Kibuc — nu este un loc potrivit pentru amplasarea unei zone de lucru, deoarece este spatiul de odihna si deconectare. Timpul pe care il investim in odihna este egal sau mai important decat timpul pe care il investim in a fi productivi.
Subestimeaza odihna
Dormitorul nu este doar un alt spatiu din casa, este unul dintre centrele de sanatate ale casei. Este camera sanatatii, in loc de modul in care pana acum era reinterpretata ca un spatiu care ar putea fi multitasking.
Credem ca totul in camera ar trebui sa fie in modul avion, nu ar trebui sa existe elemente tehnologice care sa deranjeze odihna sau sa va introduca sau sa prelungeasca munca. Daca aveti un laptop in dormitor este foarte probabil sa folosesti o parte din timpul tau de somn pentru a lucra. Orice mediu care nu este propice pentru a adormi si a ramane va avea un impact asupra sanatatii noastre mentale, emotionale si fizice.
Intotdeauna este mai indicat sa separam activitatile de productie si de odihna in incaperi diferite, altfel timpul nostru de recuperare nu va fi de aceeasi calitate.Camera de oaspeti, de exemplu, ar fi ideala pentru a ne crea pozitia fara pierzandu-si functia primara de dormitor secundar.
Alta optiune? Plasarea unui paravan este o metoda buna de a ridica pereti si de a separa spatiile fara lucrari.
Favorizeaza tulburarea
Pastrati intotdeauna dormitorul curat si ordonat. Si daca lucrezi la el, mai mult. Dezordinea obiectelor din mediul inconjurator, precum haine, carti, calculatoare… nu permite mintii sa se dezactiveze.
Aici, ca si in living, este important sa pastrezi spatiul ordonat cu sisteme de depozitare in care sa depozitezi obiectele atunci cand nu sunt folosite. Este vital ca dormitorul sa fie intotdeauna organizat si poate continua sa fie templul tau al relaxarii atunci cand inchizi computerul.
In mod ideal, nu introduceti in el televizor, computere sau telefoane mobile si, daca le aveti, nu le folositi cu doua ore inainte de a adormi.
Ingreuneaza somnul
Pe langa lumina, zgomot, saltea sau temperatura, mediul este si el foarte important pentru ca conditioneaza somnul. Amplasarea elementelor precum computerele care pot prelungi ziua de lucru face concilierea dificila, motiv pentru care nu este recomand utilizarea dispozitivelor in camera. Este mai tipic hotelurilor decat unui centru de somn acasa.
Birou in dormitoarele copiilor, da sau nu?
In majoritatea camerelor pentru copii, biroul este doar o alta piesa de mobilier. Timpul pe care il petrec facand temele dureaza uneori prea mult, mai ales cand ajung la adolescenta.
In cazul copiilor, credem ca este la fel sau mai important ca in dormitorul lor sa se distinga zonele de relaxare si zonele de lucru. Cei mici ar trebui sa invete sa studieze bine stand la o masa care sa le permita. sa scrie cu usurinta si sa aiba tot materialul la indemana.
Adolescentii sunt o alta specie si au nevoie de o perioada de adaptare la tehnologie.Trebuie sa insistam pe liniile directoare culturale. Desi din motive de spatiu este adevarat ca au dispozitive tehnologice in camera, parintii trebuie educati . iar copiii sa foloseasca dispozitivele in perioadele in care nu merg la culcare .