Află ce amenajări trebuie să aduci spațiului de acasă pentru a-ți crește productivitatea atunci când lucrezi de la domiciliu. Idei inspirate pentru 2022!
Munca de la domiciliu a devenit în ultimii ani alternativă mai sigură pentru mulți dintre angajații din întreaga lume. În comparație cu 2005, numărul persoanelor care au optat pentru telemuncă a crescut cu 140%, un procent de 80% dintre angajații care deja au ales acest mod de a munci, recomandându-l celorlalți. Creșterea productivității atunci când lucrezi de la domiciliu depinde de o serie de factori, printre aceștia numărându-se și modul în care este amenajat spațiul de lucru de acasă.
Idei inspirate pentru amenajarea spațiilor mici
Din punct de vedere al designului, astăzi este posibil să transformi orice spațiu, indiferent de dimensiunile acestuia, într-un loc confortabil de muncă și relaxare. Nici nu este de mirare, având în vedere că până și cazinourile terestre au fost reduse, grație tehnologiei, la platforme de casino online, precum cele evaluate de Bogdan Cazino, în care mii de jocuri sunt disponibile în aplicații de câteva sute de MB.
Mare parte din spațiile din România, în special din imobilele construite în perioada ’60 – ’90 se remarcă printr-o subdimensionare a suprafeței de locuit. De aceea, în multe locuințe nu poate fi vorba despre amenajarea unui birou de sine stătător (cameră individuală de muncă), ci mai degrabă, despre optimizarea spațiului în așa fel încât să favorizeze desfășurarea activității în bune condiții.
Pentru cei care dispun de spațiu suficient și nu-l împart cu mai multe persoane, amenajarea unui mic birou de lucru în mansardă ori pe terasă sau într-un colțișor de grădină constituie o bună idee pentru creșterea productivității. Iar dacă există spațiu, dar acesta este partajat cu mai mulți membri ai familie, reamenajarea unui spațiu auxiliar, precum garajul, într-un loc de muncit, poate reprezenta o soluție avantajoasă pe termen lung pentru cei care muncesc de la domiciliu.
Ce se întâmplă cu persoanele care au copii și împart cu aceștia un spațiu redus că suprafață? În primul rând, un aspect important este legat de poziționarea spațiului de muncă într-o zonă care să permită și supravegherea copiilor (în zona de dinning, bucătărie sau sufragerie). În cel mai rău caz, amenajarea unui colț de dormitor poate constitui o soluție de avarie.
În cazul în care ai nevoie de mai mult de un laptop cu o conexiune wireless și un suport, măsuță sau mini-birou portabil pentru acesta, atunci trebuie să te gândești în mod serios la ce ai de făcut în privința designului spațiului de lucru. Desigur, mai ai la îndemână și soluția transformării oricărei mese din locuință într-un spațiu temporar de lucru de-a lungul zilei.
Iată și alte câteva idei despre cum îți poți amenaja spațiul într-un mod cât mai eficient, astfel încât productivitatea să atingă (și să depășească) nivelul dorit:
- Chiar dacă spațiul de lucru reprezintă centrul universului muncii de acasă, un birou pe colț este foarte util atunci când nu ai prea mult loc în casă;
- Pentru cei care vor lucra de acasă pe termen nelimitat, amenajarea unui mic spațiu delimitat cu un perete fals din rigips și zugrăvit în culoarea alb (sporește senzația de spațialitate) într-un colț al apartamentului poate ajuta la crearea atmosferei necesare lucrului în condiții mai mult decât confortabile;
- Este foarte important ca să ai parte de lumină naturală cât mai mult pe parcursul zilei, de aceea, spațiul de birou trebuie amplasat lângă un perete cu fereastră;
- Organizarea spațiului este foarte importantă pentru productivitatea în muncă, așa că organizatoarele de birou sunt ideale pentru ca masa de lucru să rămână mereu ordonată;
- Câteva planete poziționate în jurul biroului sau mesei de lucru ajută nu doar la confortul psihic, ci și la creșterea productivității.
Astăzi ai la dispoziție o varietate de idei pentru amenajarea spațiului de lucru atunci când îți desfășori activitatea de acasă. Nu uita că locul în care muncești trebuie să fie personal, așa că, adaugă în configurație și câteva elemente care să-l individualizeze. Pentru că nici nu vei mai face naveta (timpul câștigat îl vei folosi pentru a munci), productivitatea va crește.
Iar dacă ne amintim că “niciun loc nu este că acasă”, cu siguranță că te vei bucura să muncești din singurul loc care îți asigură tot confortul mental necesar pentru a avea cele mai bune rezultate. Așa că, încearcă să surprinzi acest lucru atunci când îți amenajezi spațiul de lucru de acasă.