Când alegeți o chiuvetă, nu ar trebui să vă grăbiți niciodată. Înainte de a cumpăra, este important să studiați gama de produse oferite de diversele companii producătoare. Aparatele care arată bine și au un raport calitate-preț bun nu se ridică întotdeauna la nivelul așteptărilor în materie de igienă odată instalate. Chiuvetele de bucătărie nu fac excepție.
În mod ideal, o chiuvetă de bucătărie ar trebui să fie rezistentă la expunerea repetată la medii agresive – acizi și baze, substanțe chimice de uz casnic etc. Cel puțin, chiuveta de bucătărie trebuie să fie rezistentă la salturile frecvente de temperatură, la uzura mecanică, la ciobire și la zgârieturi.
Cum alegeți chiuvetă potrivită?
Cum alegeți o chiuvetă pentru bucătăria dvs. din punct de vedere economic, al designului și al durabilității, având în vedere dimensiunea bucătăriei dvs. și cât de des o utilizați? Să trecem la elementele de bază, pas cu pas.
Alegeți forma și dimensiunea
Înainte de a decide ce chiuvetă alegi, trebuie să te gândești la forma și dimensiunea chiuvetei pentru bucătăria ta. Deși mulți cred că o chiuvetă mare și adâncă este cea mai bună, trebuie să aveți în vedere că, dimensiunea va depinde de designul blatului, de prezența unei mașini de spălat vase și de înălțimea dvs.
Chiuvetele pot fi pătrate, dreptunghiulare, rotunde, etc. Cele pătrate se adevresesc deseori a fi cele mai comode, însă, depinde și de designul blatului de lucru, al înălțimii și lățimii acestuia.
Alegeți materialul din care este confecționată
Există mai multe tipuri de materiale pentru chiuvetele de bucătărie: oțel inoxidabil, ceramică, granit, sau chiar sticlă.
Chiuvetele de bucătărie din oțel inoxidabil sunt cele mai bine vândute. Acestea se potrivesc bine cu orice interior, sunt ieftine, ușoare și rezistente la coroziune și deteriorare.
Cele din ceramică au la bază lut sau porțelan cu un strat protector de smalț. Smalțul nu se oxidează și nu se zgârie și poate fi realizat în diferite culori și chiar modele.
Chiuvetele din ceramică se potrivesc, de asemenea, mai bine decât altele în bucătăriile clasice, în interioarele country și retro. Dar acestea sunt mai scumpe, mai grele decât toate celelalte chiuvete, nu sunt rezistente la impact și necesită o instalare profesională.
Chivetele din piatră artificială, din bucăți de granit și acril sunt ușor de curățat, mult mai silențioase decât chiuvetele din oțel inoxidabil, arătoase, rezistente la șocuri, pot fi fabricate în multe culori, ceea ce înseamnă că puteți găsi o chiuvetă care să se potrivească cu culoarea blatului de lucru. Au un dezavantaj: pot fi deteriorate de obiecte fierbinți, cum ar fi tigăile și alimentele care pătează, cum ar fi sfecla. De asemenea, acestea sunt relativ mai scumpe.
Decideți de câte secțiuni aveți nevoie: una sau mai multe?
Chiuvetele cu un singur bol sunt cele mai simple, pentru zonele de lucru mici. Cu două boluri – funcționale și spațioase.
Chiuvetele care au aripi laterale sunt concepute pentru uscare. Apropo, acestea oferă o protecție suplimentară a blatului de lucru și fac chiuveta mai convenabilă în general. Chiar dacă aveți o bucătărie foarte mică, încercați să obțineți o chiuvetă cu cel puțin o aripă mică, pentru uscare.
Alegeți chiuveta în funcție de modul de montare
Chiuvetele de bucătărie diferă nu numai în ceea ce privește designul, forma și materialul, ci și în modul în care sunt instalate.
De cele mai dese ori, o chiuvetă va fi fi montată deasupra blatului (neincastrabilă) sau sub blat (incastrabilă). Modul de montare va fi ales ținând cont de preferințele fiecăruia și de spațiul disponibil.
Astfel, ușurința de utilizare a bucătăriei dvs. depinde de mulți factori, dar unul dintre cei mai importanți este chiuveta instalată. Spălarea vaselor și a alimentelor necesită mult timp și este important ca acest proces sa fie unul comod. Acest lucru înseamnă că aveți nevoie de o chiuvetă care să fie încăpătoare, funcțională, ușor de curățat, durabilă și care să completeze stilul mobilierului de bucătărie.