Caracteristicile si originile stilului renasterea coloniala in designul interior

Casele in acest stil au modelat istoria arhitecturii americane, iar detaliile sale emblematice pot fi gasite in mai multe modele arhitecturale decat va puteti da seama. Originar ca un spin-off din arhitectura coloniala, este unul dintre cele mai durabile stiluri din arhitectura americana.

Originile stilului renasterii coloniale

Dupa cum sugereaza numele sau, Colonial-Revival isi datoreaza existenta unei epoci anterioare a arhitecturii americane din perioada coloniala. Arhitectura coloniala din America a fost puternic influentata de desenele britanice, olandeze, spaniole si franceze, dar fara o masura a luxului si opulentei pe care aceste stiluri le posedau in casele nobilimii din Europa si din Imperiul Britanic. In schimb, casele coloniale americane s-au concentrat pe modele care erau mai simple, simetrice si practice pentru o dezvoltare usoara.  

Renasterea coloniala a intrat pe scena arhitecturala a Americii la inceputul secolului al XX-lea, stimulata de Expozitia Centenarului din 1876, care a sarbatorit 100 de ani de la semnarea Declaratiei de Independenta. Pentru prima data in istoria tarii, o importanta tot mai mare s-a acordat documentarii si conservarii cladirilor de interes arhitectural. 

Cu toate acestea, stilul de renastere coloniala nu a fost o interpretare stricta a caselor din epoca coloniala. Schimbarile aduse stilului de viata american obisnuit, impreuna cu progresele tehnologice si accesul sporit la materialele de constructie, au insemnat ca arhitectii si constructorii si-au putut lua mai multe libertati atunci cand construiesc o noua casa in stil colonial. De exemplu, la inceputul anilor 1900, era obisnuit sa se casatoreasca stilurile coloniale cu modele ornamentate din epoca victoriana. Stilul colonial simplu si simetric a fost repornit, imbracat in detalii fanteziste si lucrari ornamentate si echipat cu o noua tehnologie care nu era disponibila la momentul caselor originale in stil colonial. 

Casele din perioada renasterii coloniale au atins apogeul in anii 1940, scazand in popularitate dupa al Doilea Razboi Mondial. Cu toate acestea, majoritatea ar fi de acord ca stilul este unul dintre cele mai durabile exemple de arhitectura americana. De-a lungul deceniilor, casele de renastere coloniala au continuat sa ofere o abordare traditionala incercata si adevarata a constructiei de case. Subdiviziunile din intreaga tara sunt presarate cu interpretari ale stilului colonial-renastere.  

Caracteristicile cheie ale caselor de renastere coloniala

Acest stil este cunoscut pentru amestecul sau de elemente si optiunile sale largi. Caracteristicile coloniale cheie, cum ar fi amenajarile simple, modelele simetrice ale ferestrelor si acoperisurile cu frontoane sunt combinate cu caracteristici victoriane ornamentate, cum ar fi detalii complicate, porticuri, muluri si ferestre mari. In rezumat, casele in stil colonial-Revival imbina simetria si structura simpla a stilului colonial cu gustul fantezist al arhitecturii epocii victoriane. 

Acoperisurile frontale sau laterale, acoperisurile de sold si acoperisurile de gambrel sunt toate vazute in acest stil, subliniind diversitatea inspiratiei care izvoraste din designul colonial englez, francez, spaniol si olandez timpuriu. Liniile variate ale acoperisului confera acestui stil o mare varietate de expresii. Casele cu doua etaje de renastere coloniala sunt cele mai comune, dar aceasta nu este o caracteristica definitorie. Un subtip popular al acestui stil arhitectural este casa de obicei cu un etaj din Cape Cod.

Ferestrele sunt cu mai multe geamuri si sunt adesea decorate cu obloane sau frontoane, la fel ca si usile. Spre deosebire de modelele coloniale simple, aceste obloane si frontoane sunt adesea decorate fantezie cu modele decupate sau sculpturi. Mici porticuri si stalpi sunt vazute la intrari, iar muluri ornamentate si lucrari de detaliu imbraca simplitatea casei originale in stil colonial.

Interioarele sunt alcatuite din camere distinct impartite si au adesea o scara centrala similara cu modelele coloniale. Stilul se preteaza la un design interior traditional.

Colonial american vs. Renasterea coloniala 

Arhitectura coloniala americana si renasterea coloniala au aceleasi radacini, asa ca nu este surprinzator sa vedem asemanari intre stiluri. Casele construite in orice stil tind sa aiba o amprenta dreptunghiulara si o abordare traditionala a designului. In acelasi timp, Colonial-Revival introduce elemente si caracteristici nevazute in stilul colonial american mai simplu.

Renasterea coloniala

  • Ferestre mari, adesea in perechi

  • Intrare mare cu portic sau fronton mai spectaculos. Poate include coloane

  • Detalii complexe si modele fanteziste, cum ar fi pe muluri sau obloane

  • Seminee cu smecheri

  • Caramida des folosita la exterior

Colonial american

  • Ferestre mici

  • Intrare centrata cu portic sau fronton mic 

  • Semineu central si scara

  • De forma dreptunghiulara

  • Placa sau sindrila folosita adesea la exterior

Prezenta caselor de renastere coloniala astazi

Desi acest stil a fost cel mai omniprezent in anii 1940, el continua sa inspire arhitectii pana in prezent. Atat cladirile private, cat si cele din sectorul public, inclusiv scoli, biblioteci si cladiri guvernamentale profita la maximum de acest stil traditional de design. 

Cu un amestec de mai multe epoci si un semn din cap catre istoria americana, acest stil continua sa aiba o stapanire ferma asupra arhitecturii americane. Casele de constructie mai noi din cartierele suburbane sunt adesea denumite „Neo-Colonial”, un stil care actualizeaza si simplifica caracteristicile renasterii coloniale pentru lumea moderna. In timp ce inspiratia pentru casele de renastere coloniala a fost imprumutata din arhitectura britanica, franceza, olandeza si spaniola, stilul a devenit unic american si a trecut testul timpului.