Cum sa pictezi o piesa de mobilier vintage pas cu pas

1.Ce vopsea sa alegi pentru a picta o piesa de mobilier vintage

Pentru a obtine efectul uzat sau imbatranit pe care il cautati, cea mai buna optiune este sa folositi vopsea cu creta. Alege unul de calitate, pe baza de minerale. Ele ofera un finisaj mai natural si nu crapa, spre deosebire de acrilice. Stiti ce este vopseaua cu creta? 

2. Efect vintage: utilizeaza o pensula

Pentru a picta mobilierul vintage, cel mai bine este sa folositi o pensula in loc de o rola in toti pasii. Perii pensulei ofera o textura mai izbitoare si un rezultat mai vintage. Pe de alta parte, cu rola se obtine un finisaj mai uniform. Dar ce pensula? Cu parul scurt si dur, miscarile de perie sunt mai marcate si sunt folosite pentru epilare sau decorare cu sablon. Utilizati gramada lunga si moale daca preferati un finisaj mai neted si pentru suprafete mai mari.

Tendinte in culori pentru mobilierul vintage

Vopsirea mobilierului vintage in gri este una dintre cele mai comune alternative. Elegant, classy si versatil in oricare dintre nuantele sale, de la cele mai deschise, ca cea din imagine, pana la cele mai intense. Se potriveste la fel de bine atat in ​​medii moderne, cat si mai clasice. O alta optiune este albul in oricare dintre numeroasele sale nuante. 

Cum sa pictezi o piesa de mobilier vintage : tehnica decape

Vopsirea mobilierului este o constanta in decorare pentru a va actualiza casa. Nu de moda veche. Puteti folosi diverse metode pentru a-i oferi acel aspect vintage pe care il cautati. Una dintre cele mai cunoscute este tehnica decaparii, care ofera un aspect uzat si vechi. Aceasta metoda simuleaza trecerea anilor in pictura. Consta practic in indepartarea unei parti a vopselei astfel incat sa se vada stratul inferior sau, direct, lemnul. 

 Pasul 1: Pregatiti mobilierul

Fie ca vrei sa recuperezi o piesa de mobilier veche sau sa dai un aspect vintage uneia noi, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa pregatesti piesa de mobilier. Eliminati manerele si fitingurile si fixati ceea ce este necesar – un picior, usa etc.–. Daca este nou, puteti folosi o punte pentru a face niste urme – diferite unele de altele – de parca ar fi resturi de rame. Iti va oferi un aspect vintage mai realizat. 

Pasul 2: Slefuiti mobila si curatati-o

Daca este vopsit sau lacuit, va trebui sa-l slefuiti pana la capat cu hartie abraziva cu granulatie fina sau medie. Cand ati terminat, curatati bine intreaga suprafata cu o carpa uscata si perie pentru a indeparta tot praful. 

Pasul 3: Alege culorile pentru mobilierul tau vintage

Daca vrei sa dai mobilierului tau un aspect vintage, ai mai multe optiuni. Alege o culoare si lasa lemnul sa fie usor perceput, sau alege doua culori (sau mai multe), una mai inchisa decat cealalta –care ar fi primul strat–. Pentru acest tip de lucrari nu este necesara aplicarea unui grund, intrucat ceea ce ne dorim este ca fundalul sa se vada atunci cand indepartam vopseaua. 

Pasul 4: Trateaza suprafata inainte de a aplica vopseaua

Daca iti doresti un efect invechit asupra mobilierului melaminat actual, inainte de a aplica vopseaua va trebui sa tratezi suprafata. Aplicati un strat de grund pentru ca vopseaua sa nu se ciobiasca in timp, deoarece aceste tipuri de suprafete sunt mai putin aderente. 

Pasul 5: Aplicati vopseaua

Indiferent daca ati ales sa aplicati un strat de vopsea – si sa lasati lemnul original sa se vada – sau doua sau trei, lasati vopseaua sa se usuce intre straturi. Daca vrei un efect subtil, alege doua nuante similare. In schimb, daca cauti un rezultat mai izbitor, alege doua culori cu mult contrast, precum albul si verdele din imagine.

Pasul 6: Slefuieste din nou mobila

Acesta este cel mai delicat pas si cu care vei obtine efectul de imbatranire. Pentru ca acesta sa para natural, slefuiti proeminentele mobilierului, cum ar fi colturile, unghiurile si curbele. Fa-o putin cate putin si cu un smirghel fin. De asemenea, aplicati presiuni diferite, astfel incat rezultatul sa nu fie uniform si realist. 

Pasul 7: Protejati-va mobila cu ceara

Pentru un rezultat de lunga durata si natural, cel mai bine este sa aplicati un strat de lac mat incolor sau ceara incolora pentru vopsea cu creta. Daca mobilierul este folosit foarte mult, prima varianta este mai recomandata, deoarece va fi supus multa alergare. In schimb, daca piesa este mai mult decorativa decat functionala, aplica ceara. Este foarte usor si lasa un finisaj foarte matasos. 

Alte tehnici de vopsire a mobilierului vintage pas cu pas

O alta varianta pentru a obtine un aspect vintage pe mobilier este aplicarea ceara sarind peste pasul de slefuire. Daca aplicati un singur strat de vopsea pe creta si apoi o ceara inchisa la culoare, efectul de imbatranire este asigurat. Daca alegi o nuanta inchisa si vrei un aspect pudrat pe mobilier, alege o ceara alba. Il poti aplica cu o carpa curata, fara scame – cele din bumbac sunt perfecte – sau cu o perie cu peri moi.

Cum se aplica bine ceara?

Aplicati ceara cand vopseaua este bine uscata. Nu supraincarcati carpa sau peria pentru a evita excesul de ceara si imprastiati-o pe suprafata. Asteptati aproximativ 15 minute sa absoarba ceara si indepartati excesul de ceara cu o carpa curata, fara a strange prea mult si folosind miscari circulare. Daca este o piesa de mare folos, poate fi convenabil sa aplicati mai mult de un strat, dar fara a astepta sa se usuce. 

Utilizati sabloane pentru a picta mobilierul vintage

Aceasta tehnica este cunoscuta sub denumirea de sablon si este ideala pentru a oferi unei piese de mobilier o nota mai personala si mai originala. Exista o mie de forme si desene, de la litere la motive vegetale. Pentru a le folosi, cel mai bine este sa le fixati cu banda de pictura – astfel incat sa nu se miste in timp ce pictezi – si sa folosesti o perie pentru sablon. Au varful rotund si sunt destul de flexibili. De asemenea, descarcati o parte din vopsea de pe pensula inainte de a o aplica. Exista doua tehnici de sablonare: cu mici tamponari sau cu miscari circulare. 

Daca ceea ce iti doresti este sa oferi mobilierului tau vintage un model original si continuu, foloseste o rola pentru a picta motive – acestea se vand asa. Inainte de a-l aplica pe mobilier, faceti mai multe teste pe hartie pentru a decide in ce directie va fi motivul decorativ.