Cum sa-ti faci singura perdelele pentru ferestre

Cum sa-ti faci singura perdelele pentru ferestre

Perdelele de la ferestrele noastre nu sunt doar un element decorativ, ele izoleaza si impotriva caldurii si frigului, ajutandu-ne sa fim confortabili si sa economisim la facturile de energie electrica.

De multe ori, perdelele care se vand nu sunt tocmai pe placul nostru, sau nu au tot ce ne dorim. Uneori se potrivesc cu stilul, dar nu izoleaza, iar uneori izoleaza, dar nu se combina cu ceea ce ne dorim. Aici va spunem cum sa faceti perdele pentru ferestre.

Iata care sunt pasii pentru a face perdele pentru ferestre: 

1. Alegeti tipul de tesatura si designul acesteia

Pentru a vorbi despre cum sa facem perdele, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa alegem materialul. Exista multe tipuri de tesaturi pentru perdele. Ideal ar fi sa-i vezi personal si sa-i alegi. Dar daca nu, o cautare rapida pe internet ne va oferi rezultatele pe care ni le dorim. Trebuie sa tinem cont de orientarea ferestrei, de izolatia pe care o asigura si de lumina si caldura care intra prin ea, mai ales vara.

Astfel, daca intra putina lumina, s-ar putea sa dorim sa profitam de toata lumina posibila cu tesatura de tifon sau perdele, sau daca, dimpotriva, dorim sa intunecam spatiul, vom opta pentru o tesatura intunecata, opaca si izolatoare.

Daca avem deja o izolatie adecvata pentru lunile de vara si iarna, nu vom avea nevoie de un material anume si vom avea mai multe optiuni decorative. Pe vremuri va dadeam cateva sfaturi pentru alegerea perdelelor, tineti cont de ele.

Alegeti metoda pe care o vom folosi pentru a agata perdeaua

Acum trebuie sa alegem cum vom atarna perdeaua. De ce? Pentru ca asta va influenta masurile pasului urmator. Exista de obicei trei metode principale:

- Printr-un bar: Este cel mai decorativ. Inelele atarna de obicei de bara, sau putem gauri gauri in perdea si punem bara sa treaca prin ele.

- Printr-un suport de perdea: Este de fapt un bar, doar mai subtire. Cel mai bine este pentru perdele mici, fara prea multa greutate.

- Pe sine: sinele pot fi vizibile sau nu.

Retineti ca nu conteaza doar metoda, ci si modul in care vom agata draperiile. Daca folosim inele agatate, de exemplu, perdeaua va fi mai jos decat bara care traverseaza materialul. Acest pas il va influenta foarte mult pe ultimul, care consta in integrarea sistemului de suspendare in perdea. Asa ca trebuie sa alegem bine in functie de experienta noastra cusand, de exemplu, bucle pe tesatura sau inserand inele.

2. Masurati bine materialul de care avem nevoie pentru perdele

Trebuie sa tinem cont de fereastra sau usa de balcon, dar mai ales de stilul pe care vrem sa ii dam. Unii prefera ca, indiferent de fereastra sau usa de sticla, draperiile sa atarne de tavan pana in podea. Altii vor doar sa acopere golul. Deci, va trebui sa masuram inaltimea si latimea dupa cum urmeaza:

8 variante de acoperire a peretilor pentru baie Te-ar putea interesa si: 8 variante de acoperire a peretilor pentru baie

Masurarea inaltimii draperiilor: Vom masura inaltimea pe care dorim sa o dam perdelei si o vom transfera pe tesatura, adaugand dimensiunea tivului superior si inferior pe care vrem sa-i dam. Odata masurat, adaugam 3 cm de securitate. Putem oricand taia sau ascunde excesul din tiv, dar nu adaugam la ceea ce lipseste.

Masurarea latimii draperiilor: Aceasta va depinde de latimea ferestrei sau usii (evident) si de tipul de tesatura aleasa. Daca materialul este foarte subtire, pentru pliuri frumoase vom avea nevoie de mai multa material decat daca este groasa. Acest ghid poate fi util:

- Tesatura foarte fina (sifon, etc): latimea este marimea ferestrei inmultita cu 3.

- Tesatura cu grosime normala: dublul latimii ferestrei.

- Tesatura grea (panza de panza, izolatie grea): latimea ferestrei inmultita cu 1,5.

Odata cu aceasta masuratoare, adaugam 3 cm pentru tivul lateral pe fiecare parte.

3. Taiati materialul

Nu are prea multe secrete. Daca suntem priceputi cu foarfecele, le putem folosi. Exista si unelte de taiere circulare care ne pot ajuta sa obtinem un finisaj mai bun daca nu avem prea multa practica.

4. Coaseti tivurile

Este timpul sa coaseti tivurile laterale ale perdelei si fundul. In timp ce o facem, trebuie sa calibram si sa testam sistemul de montaj. Cuserea tivului de sus va depinde de sistemul de agatare ales. Daca este foarte simplu si nu necesita gauri in material, putem coase si tivul de sus in acest pas.

Marcarea cu fierul de calcat si fixarea cu stifturi ne vor ajuta sa trecem rapid si curat prin masina de cusut. Daca am lasat suficient material de margine pentru tiv, ne va permite sa ne adaptam, iar masuratorile de la pasul 3 nu trebuie sa fie perfecte.

5. Integrati sistemul de suspendare in tesatura perdelei

Acum, in functie de sistemul ales pentru agatarea draperiilor, va trebui sa il integram in tesatura. Exista unele foarte simple, precum inelele metalice de care atarna cleme care „musca” direct draperiile. Altele constau in coaserea buclelor de tesatura pe perdea, pe care le vom atarna de carlige, sau introducerea inelelor in tesatura, prin care va trece tija de care vom atarna. Fiecare necesita mai multa sau mai putina indemanare si materiale suplimentare.

Asadar, daca te-ai intrebat cum sa faci singur perdele pentru ferestre, urmeaza acesti pasi si le poti avea dupa bunul plac, atat ca design, cat si ca materiale. Retineti ca este o sarcina simpla, dar necesita planificare si ingrijire. Vei vedea ca cu noile perdele obtii o izolare mai buna acasa!


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cum sa-ti faci singura perdelele pentru ferestre

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
Cozzy
Mobila
Decoratiuni
Textile
Iluminat
Reconstructie
Bucatarie
Baie
Living
Dormitor
Camera Copiilor
Hol
Birou
Acasa Categorii Promotii Articole