Bucataria este inima unei case, un loc in care petrecem multe ore si, de asemenea, momente foarte bune in jurul alimentelor. Insa alegerea unei bucatarii care se adapteaza nevoilor noastre si in care sa ne simtim confortabil si fericiti nu este o sarcina usoara. Primul lucru de care trebuie sa tii cont sunt nevoile si ritmul tau de viata. Trebuie sa ne gandim cu atentie la utilizarea pe care o dam bucatariei noastre si a elementelor sale principale pentru a le alege pe cele mai potrivite si a profita de intregul spatiu.
In ziua de azi exista multe variante pentru a acoperi fiecare nevoie, asa ca ar trebui sa te gandesti bine inainte de a te hotara asupra uneia, pentru ca te va insoti mult timp. Acestea sunt principalele sfaturi atunci cand proiectati o bucatarie perfecta pentru dvs.
Trucuri pentru a obtine bucataria perfecta
Stabiliti un buget
Bugetul este esential in orice sarcina pe care o vom intreprinde si este esential intr-un design bun al bucatariei dumneavoastra. Ar trebui sa te gandesti la pretul maxim pe care esti dispus sa-l platesti si sa te gandesti la ce elemente preferi sa investesti mai mult sau pe ce poti economisi.
Sunt cei care opteaza pentru electrocasnice de lux sau sunt cei care prefera un blat la comanda din materiale de ultima generatie. Trebuie sa fii clar ce este cel mai important pentru tine, ce este esential si ce va depinde de bugetul ramas.
Bugetul poate fi oricand modificat putin dar va va permite sa plecati de la o baza pentru a incepe sa va proiectati bucataria perfecta, altfel cand va dati seama, bucataria la care ati visat poate fi imposibil de realizat. De aceea este mai bine sa fie clar de la inceput.
Cum este spatiul?
Forma bucatariei este unul dintre lucrurile care ni se impune adesea prin distributia acesteia. Dimensiunea spatiului si forma proprie vor determina in mare masura forma pe care o va avea mobilierul (drept, in forma de U, in forma de L…)
Orice specialist in bucatarie iti va face un layout in functie de spatiul de care dispune. Ai nevoie doar de un plan cu masuratorile exacte si ei va vor propune cea mai buna solutie. Dar poti sa faci si o diagrama dupa gusturile tale pe care o pot transforma in 3D pentru a o vedea mai clar.
Mai intai zona de lucru
In bucatarii, se recomanda distribuirea totul pe baza unui „triunghi de lucru” imaginar, compus din depozitare-spalare-gatire, corespunzator frigiderului, chiuvetei si plitei. Intrucat sunt cele trei axe in jurul carora se roteste o bucatarie.
Zona chiuvetei ar trebui sa fie aproape de frigider, deoarece una dintre cele mai frecvente miscari este de a scoate alimente proaspete pentru a le spala inainte de a gati. In timp ce plita si chiuveta ar trebui sa fie pe acelasi fata sau intr-un unghi continuu, mai ales tinand cont ca separarea dintre cele doua va determina zona de lucru.
Daca asezam mai intai aparatele ne va usura munca: mai intai frigiderul, apoi chiuveta si in final bucataria. Trebuie sa le separati unul de celalalt astfel incat sa existe mai mult sau mai putin 1,20 m intre ele pentru a fi confortabil, sau cel putin un minim de 90 cm.
Langa frigider se afla de obicei camara sau zonele de depozitare a alimentelor. Langa chiuveta vom pune masina de spalat vase, tot langa un dulap pentru depozitarea ustensilelor de bucatarie. Si mai jos, containerele de gunoi.
Cuptorul este situat langa bucatarie iar in aceasta zona sunt si sertare de diferite adancimi pentru oale, tacamuri, lavete si altele mai adanci pentru oale. Este modalitatea de a avea totul la indemana.
Odata localizat totul, imagineaza-te in acea bucatarie facand sarcinile obisnuite si verifica daca ai spatiul necesar pentru fiecare dintre ele. Si ca distributia iti ofera confort si fluiditate atunci cand le faci.
Alege bine culoarea
Atunci cand alegem culoarea mobilierului de bucatarie perfect, trebuie sa ne gandim la luminozitatea spatiului si, de asemenea, la dimensiunea acestuia. Bucataria ar trebui sa fie un loc confortabil in care sa lucrezi confortabil. Pentru aceasta culoarea este foarte importanta.
Daca este un spatiu mic, cu putina lumina naturala, este mai bine sa optati pentru culori luminoase si deschise, precum alb sau lemn deschis, deoarece culorile inchise afecteaza vizual spatiul.
In spatiile mari putem alege culori mai indraznete si chiar sa ne jucam cu culoarea de pe pereti. Daca vrei sa adaugi o nota de culoare bucatariei tale, poti opta pentru blaturi sintetice care ofera o mare varietate de culori si finisaje.
Blatul: ganditi-va la functionalitate
Blatul este suprafata in care lucram intr-o bucatarie si de aceea este partea din bucatarie care sufera cel mai mult. Asezam continuu lucrurile deasupra, gatim, lovim, taiem si chiar lasam oale proaspete de pe caldura sau dezghetam alimentele.
Prin urmare, blaturile trebuie sa fie functionale si rezistente, precum si frumoase din punct de vedere estetic. Pietrele naturale precum marmura sau cuartul ofera o mare rezistenta la temperatura, pete si taieturi. De asemenea, pot fi gasite in multe soiuri si culori. Dar marmura, de exemplu, poate fi deteriorata de lamaie.
Granitul este rezistent la temperatura, zgarieturi sau umiditate, dar poate pata. Blaturile din melamina sunt mai delicate si iti impun sa fii mai atent, in timp ce blaturile sintetice ofera diferite variabile de care trebuie sa tii cont. Toti au puncte tari si slabe.
Important atunci cand alegem un blat este sa fim bine informati despre ceea ce ne ofera fiecare dintre ele si sa-l alegem pe cel mai potrivit pentru noi. Ghidati mai ales de functionalitatea si rezistenta sa mai mult decat de estetica, pentru ca pe termen lung il vom aprecia.
Aparatele de uz casnic: o parte esentiala a vietii noastre de zi cu zi
Electrocasnicele sunt o parte esentiala a vietii noastre si merita sa investim putin mai mult in ele. Atunci cand le alegi trebuie sa tii cont de spatiul din bucatarie, de nevoile tale reale si de ceea ce vei folosi cel mai mult. Informati-va bine despre puterile si functionalitatile sale inainte de a decide.
Bucataria necesita o cantitate mare de energie, motiv pentru care este foarte important sa tinem cont de consumul de energie atunci cand alegi electrocasnice care pot reduce consumul. Plitele cu inductie, de exemplu, economisesc pana la 30% fata de cele ceramice. Aflati bine inainte de a va decide.
Mobila de bucatarie adaptata nevoilor dumneavoastra
Varietatea mare de mobilier de bucatarie ne permite sa gasim unul potrivit pentru fiecare personalitate si gust. Fie ca iti plac cele mai clasice bucatarii sau cele mai moderne si minimaliste, cu siguranta il vei gasi.
Dar, din nou, va recomandam sa acordati prioritate functionalitatii fata de estetica. Ganditi-va ca bucatariile sunt spatii in care trebuie sa curatati regulat, unde se acumuleaza grasimea, unde se pateaza… Alegeti modele si materiale care sa va ajute sa o mentineti curata si sa nu devina o odisee de fiecare data cand este timpul sa curatati.
Profitati la maximum de spatiu
Intr-o bucatarie vom avea intotdeauna nevoie de spatiu suplimentar, asa ca profita de fiecare colt al bucatariei pentru a-l depozita si iti vei multumi pe termen lung. Alege mobilier inalt si profita de colturi cu dulapuri de colt detasabile.
Manere
Aici designul si functionalitatea nu merg intotdeauna mana in mana. Asigurati-va ca designul pe care il alegeti este functional si usor de deschis si ca poate fi, de asemenea, curatat bine. Desi poate parea lipsit de importanta, te vei bucura ca ai luat-o in considerare.
Fulger
Iluminatul este intotdeauna esential in decor si nu ar fi mai putin intr-o bucatarie. Mizati pe o iluminare buna pentru fiecare zona pentru a va ajuta sa lucrati. Liniile LED pot fi incorporate si sub rafturi sau dulapuri suspendate care coincid in general cu blatul.
Apasari
Un alt element caruia ii acordam uneori putina atentie sunt robinetele. Insa cand vine vorba de folosirea spalatoriei, este bine sa ai un robinet ergonomic si usor de folosit. Opreste-te si gandeste-te ce design ti se potriveste cel mai bine.
Si in sfarsit… atingerea personala
Ajungem la partea care da personalitate si creeaza un mediu special. De asemenea, peretii trebuie proiectati pentru functionalitatea lor, in special zonele de gatit si chiuvete, care se pot pata cu usurinta. Nu este necesara placarea intregii bucatarii, dar este necesara protejarea acestor zone cu gresie sau materiale rezistente si usor de curatat.
Dar acest lucru nu ar trebui sa va impiedice sa va decorati bucataria asa cum doriti. Decorarea personalizata a bucatariei dumneavoastra si atentia la detalii vor fi ceea ce o va face sa iasa in evidenta. Gandeste-te la accesoriile din mediu inainte de a le alege, astfel incat totul sa fie armonios.
Iar bucataria este inima unei case, un loc in care petrecem multe momente bune si de care trebuie sa avem grija. Speram ca te-am ajutat cu aceste idei pentru a proiecta o bucatarie perfecta pentru tine.