10 metode de organizare care functioneaza pentru orice tip de spatiu

Este dovedit ca o viata cu mai putine lucruri este o viata mai fericita. Aceste metode nu doar explica cum sa-ti depozitezi obiectele, dar te invita si sa consumi mai putin sau, ceea ce ar fi la fel, sa consumi mai bine. Din Est sau Franta primim modele diferite cand vine vorba de organizare. Poti sa pastrezi doar unul sau sa alegi ceea ce ti se pare cel mai interesant din fiecare dintre ele si sa-ti creezi propriul decalog. Personalizeaza si vei reusi!

Marie Kondo a creat o scoala, dar adevarul este ca arta de a salva este straveche. Nu conteaza daca ai un apartament la mansarda sau o casa la tara. Metodele pe care le vei citi mai jos functioneaza pentru orice tip de spatiu. 

1. Konmari, de Marie Kondo 

Impaturirea bine a hainelor (vertical pentru a economisi spatiu) si scaparea de lucruri in timp sunt doi dintre pilonii metodei Konmari a lui Marie Kondo, care a facut inconjurul lumii. Marie nu a oferit solutii rapide pentru a se descurca, ci mai degraba un plan mai mult decat ambitios care a inclus si o schimbare a stilului de viata. Singurul dar – si nu este unul minor – pe care il are metoda ei este ca a aruncat chiar prosopul cand familia ei a crescut. Poate ca acum, japoneza se simte mai confortabil cu aceasta alta reflectie: Daca ai copii si ai ordine, nu ai viata. Daca ai copii si ai o viata, nu ai ordine. Si daca ai ordine si ai viata… nu ai copii. 

O casa cu copii este o casa fericita (dar nu neaparat ordonata).

2. Metoda 5S 

Din Japonia, obtinem si metoda 5S. Numele nu insala, intrucat sustine ca trebuie sa te concentrezi doar pe 5 aspecte pentru a obtine armonia mult dorita. Si da, incep cu S. Primul concept este Seiri (Clasificare), si se refera la pastrarea doar a ceea ce ne face fericiti. Al doilea este  Seiton (Ordine), unde se cauta un loc anume pentru fiecare lucru. Al treilea se numeste Seiso (Curatenie) si necesita curatare regulata. Al patrulea este Seiketsu (Standardizare), axat pe stabilirea obiceiurilor pe termen lung, iar ultimul este Shitsuke (Consecventa), sau cum sa promovati disciplina.  

3. Metoda Kaizen 

Un alt japonez dar mult mai expres este Kaizen, o metoda care are ca scop sa-ti aranjezi casa in 60 de secunde. Etimologic, Kai inseamna schimbare, iar Zen, intelepciune. Iar traducerea integrala a lui Kaizen ar fi Good Changes. Se bazeaza pe perseverenta si efort, pe conectarea trupului si mintii pentru a realiza ceea ce ne costa cel mai mult. Cheia este sa ii dedici un timp scurt in fiecare zi si sa faci din asta un obicei. Aceasta tehnica este cunoscuta sub numele de „principiul unui minut”, in care o persoana trebuie sa faca o activitate doar 1 minut in fiecare zi in acelasi timp. La inceput poate dura putin mai mult, dar odata generat obiceiul, expertii asigura ca timpul este suficient. 

4. Bisou, metoda franceza 

Din Franta primim aceasta rutina interna care promite rezultate rapide si durabile. Bisou sunt acronimele stalpilor si intrebarilor pe care se bazeaza: Besoin (Nevoie) „ Chiar trebuie sa cumpar asta? ”, Immediatete (Immediatez) „Am nevoie imediat?”, Semblable (Similar) „Imi trebuie ai ceva asemanator?”, Origine (Origine) “Care este originea acestui produs?” si Utile (Util) „Imi va fi de folos?” A fost creat de bloggerii Herveline Giraudeau si Marie Duboin odata cu publicarea cartilor lor  Nu mai consumati excesiv  si  Consumul responsabil te face fericit.

5. Miscarea falsa

Exista o metoda care matura. Se numeste Move-Out si, pentru a o face, trebuie sa-ti pui imaginatia in asta. Move-Out sugereaza sa va spuneti povestea falsa ca va veti muta casa si ca veti actiona in acelasi mod in care ati proceda daca acest lucru s-ar intampla. La prima vedere poate parea putin rasucit, dar rezultatele sunt optime. In primul rand, trebuie sa setati o data clara . In al doilea rand, scoateti totul din dulapuri, rafturi si sertare pentru a curata bine. Al treilea pas este „acest da, acest nu” care provoaca atata alergie celor mai nostalgici. In continuare, trebuie sa scapati de ceea ce nu aveti nevoie pentru a face loc urmatorului ecran: curatati temeinic zonele de depozitare. Termina mutarea pentru a-ti primi noua casa. 

6. Rationalizati 

Metoda lui Francine Jay este rezumata in 10 puncte, corespunzatoare initialelor cuvantului Streamline:  S :  Intotdeauna trebuie sa o iei de la capat. T:  Comoara, junk sau transfer. Asa ar trebui catalogate obiectele. R:  Motivul fiecarui obiect; in caz contrar, aruncati-l. E:  In fiecare loc, un singur lucru. Totul are propriul sau spatiu. R:  Mutati totul departe de suprafete. M:  Module si cutii. L: Limite. Fii realist in ceea ce priveste cantitatea de lucruri sau spatiu disponibil. I:  Schimb. Pentru fiecare obiect care intra in casa ta trebuie sa plece unul similar. N: Fara exceptii, tot ce trebuie sa iasa, trebuie sa iasa. E:  Intretinerea zilnica este esentiala .

Trebuie sa fii realist cu spatiul disponibil.

7. Danshari

Iti propune sa traiesti in prezent si sa ai grija de nevoile de aici si acum. Filosofia lor este rezumata in aceste cinci reguli: Regula de ocupare : incercati sa ocupati doar 80% din dulapuri, sertare si casa in general. Regula de inlocuire : pastreaza doar acele lucruri care te fac cu adevarat fericit. Regula celor doua miscari : organizeaza lucrurile astfel incat sa le accesezi in doar doua miscari. Regula autonomiei si libertatii : daca le depozitati pe verticala, ultima regula va fi indeplinita mai usor. Regula „ treapte automate”.’: cu Danshari te poti organiza intr-un mod simplu si automat, astfel incat corpul si mintea ta sa se raporteze mai bine la obiectele din casa.

8. Editarea acasa 

Clea Shearer si Joanna Teplin au dezvoltat o metoda pe care o urmeaza Gwyneth Paltrow si Khloe Kardashian. Au primit propria emisiune pe Netflix:  Everything in Its Place . Cei trei pasi ar fi: 1. Organizati pe categorii. Goliti dulapurile si grupati elementele in functie de utilizarea pe care urmeaza sa le acorde. 2. La vedere. Cheia fundamentala este sa ai totul la vedere, astfel incat sa fie usor de localizat lucrurile, dar in ordine. 3. Culori. Aceasta metoda foloseste sistemul de clasificare ROYGBIV, care se refera la denumirile culorilor curcubeului in limba engleza. Astfel, se organizeaza carti, haine, jucarii…

Dulapurile trebuie golite si obiectele grupate in functie de functie.

9. Cynthia Townley 

Stop Clutter, de Cynthia Townley, ne ajuta sa devenim mai organizati intr-un timp scurt. Pe langa sarcinile de baza de curatenie, cum sa o organizam si multiple trucuri, metoda se ocupa si de mancare si ne arata cum sa planificam meniuri bune, sfaturi de cumparaturi si cum sa organizam bucataria sau camara. In sectiunea de imbracaminte, ne arata cum sa ne organizam dulapurile si comodele si chiar ne sfatuieste cum sa ne clasificam si sa ne organizam actele: chitante, extrase de cont, asigurari si multe alte documente.

10. Oosouji

Literal, inseamna „curatenie excelenta” si este o traditie veche japoneza sa incepeti bine. Lucrati pe aceste baze: 1. De sus in jos: ar trebui sa incepeti curatarea de sus. 2.  Urmati miscarea in sensul acelor de ceasornic atunci cand curatati o camera. 3. Folositi cutii pentru acele obiecte care nu mai sunt utile. 4. Foloseste saci de gunoi pentru a arunca toata murdaria din camera. 5. Faceti ordine in locuinta: scapati de petele de pe tapiterie, reparati mobila sau inlocuiti becurile. 6. Fiecare membru al familiei, implicat. 7. Platiti datorii si facturile: odata ce datorii sunt stingute, vom respira mai usor.