Camerele de zi Japandi surprind perfect esenta stilului de design si a crescut in popularitate in ultimii ani. Datorita concentrarii sale pe crearea de spatii care sa asigure bunastarea in timp ce promoveaza viata sustenabila, stilul Japandi devine rapid un stil de design interior.
Atunci cand te gandesti la orice idei de sufragerie, crearea unui spatiu care sa se simta relaxant si primitor este intotdeauna o prioritate ridicata, dar stilul Japandi face un pas mai departe. Exista elemente cheie de design care pur si simplu nu pot fi ignorate – tonurile naturale de lemn, materialele organice si adaugarea de natura sunt toate esentiale pentru crearea unei scheme de sufragerie Japandi de succes.
A sti de unde sa incepi reproiectarea poate fi un camp minat, asa ca le-am cerut designerilor de interior parerile lor despre crearea unei camere de zi Japandi, de la elementele de baza ale designului pana la modurile lor preferate de a adauga detalii decorative.
Idei de sufragerie Japandi
Cu atat de multe stiluri de design interior din care sa alegeti, poate fi dificil sa descifrati elementele cheie ale tuturor, dar designul Japandi, odata defalcat, este un design simplu si un stil de viata simplu de inteles.
Desi exista o estetica distincta in stilul Japandi, este important sa intelegeti ca este mai mult decat un stil de design interior si este complet opusul unei tendinte de design interior. „Desi suntem pe deplin constienti de accentul tot mai mare pe „Japandi”, credem ca stilul pe care il acopera este orice altceva decat o tendinta. Este in mod fundamental preocupat de crearea bunastarii oamenilor prin arhitectura si design”, explica echipa de la Norm Architects.
„Traditiile de design scandinav si traditional japonez sunt legate de o intelegere comuna a calitatilor incorporate de simplitate, functionalitate, rafinament si atentie la detalii. Exista o intelegere si un respect reciproc atat in Scandinavia, cat si in Japonia pentru utilizarea materialelor naturale in design si arhitectura, o pasiune pentru paletele de culori slabe si o abordare umila a expresivitatii prin maiestrie autentica”, adauga ei.
Aprecierea pentru Japandi este in mod clar in crestere si din motive intemeiate. „Acest stil este o fuziune delicata a elementelor japoneze si scandinave. Scopul este de a crea o atmosfera linistitoare, armonioasa’, explica Cinzia Moretti, Creative Director la Moretti Interior Design. De la scheme de culori linistitoare pana la imbratisarea naturii, exista ceva aici pentru fiecare camera de zi.
1. Alegeti o schema de culori neutra, dezactivata

Stilul Japandi se refera la crearea unui spatiu linistitor, minimal. Ca atare, un living Japandi ar trebui sa incline spre o schema de culori mai neutra. „Pentru a crea un look Japandi, in primul rand, va trebui sa optezi pentru tonuri neutre, atenuate: gandeste-te la bej, taupe, fulgi de ovaz si piatra”, spune Cinzia Moretti. Acesta este un loc minunat de a incepe daca va ganditi la culoarea peretilor si la tapiteria articolelor de mobilier mari, cum ar fi o canapea.
Totusi, asta nu inseamna ca nu poti injecta nicio culoare. Daca doriti sa includeti indicii subtile de nuante mai vibrante in design-ul dvs., acest lucru se potriveste perfect cu stilul Japandi. Inspirati-va din elementele de design Scandi cu note de culoare prin piese decorative din jurul sufrageriei.
„Poti introduce si o culoare contrastanta. Opteaza pentru nuante Scandi fin de roz pal, albastru, verde sau gri sau adauga o bogatie cu o culoare de accent mai inchisa, cum ar fi negru sau gri carbune”, recomanda Cinzia. „De fapt, vedeti adesea aceste tonuri mai profunde in interioarele japoneze si sunt o modalitate inteligenta de a adauga interes decorului minimalist”, adauga ea.
2. Profitati la maximum de lumina naturala

In conformitate cu conceptul de a crea modele armonioase care promoveaza bunastarea, lumina naturala este atat de importanta intr-o camera de zi din Japandi. Exista mai multe beneficii recunoscute ale nivelului crescut de lumina naturala, asa ca luati in considerare cum sa cresteti lumina naturala in camera dvs. de zi.
„Maximizati lumina naturala prin mentinerea minima a tratamentelor pentru ferestre sau optand pentru perdele transparente care permit luminii soarelui sa filtreze,” sfatuieste designerul de interior Nareg Taimoorian. „Lumina naturala nu numai ca lumineaza spatiul, ci si imbunatateste conexiunea cu exteriorul, un aspect cheie al designului japonez si scandinav”, adauga el.
Daca camera dvs. de zi nu beneficiaza de multa lumina naturala, exista cateva modalitati inovatoare de a o ocoli. Decorarea cu oglinzi ajuta la raspandirea luminii in jurul unei incaperi, ideal daca aveti doar o fereastra mica care va conecteaza camera de zi cu lumea exterioara. Alternativ, in spatiile in care pare imposibil sa se introduca vreo lumina naturala, investiti in lampi de zi sau SAD, care imita efectul luminii naturale.
3. Introduceti materiale naturale

Cand va ganditi la elementele de design ale stilului Japandi, uitati-va la tonuri naturale de lemn care se simt organic si ofera o esenta a naturii in camera dvs. de zi. „Japandi este o fuziune a doua stiluri complementare cu acelasi etos; un stil natural si minimalist, calm si confortabil’, explica Tiina Vahtola, Designer de interior/Fondator la Talo Studios.
Odata ce v-ati decis asupra culorilor vopselei, urmatorul pas este introducerea elementelor care adauga interes si echilibru. „Un fundal neutru poate fi combinat cu elemente naturale care aduc in aer liber si elemente artizanale care fac spatiul sa se simta autentic, cu accent pe maiestria de calitate”, spune Tiina. „O atingere de lemn poate intra prin mobilier, podele sau un simplu bol de lemn pe o masuta de cafea”.
Atunci cand va decideti asupra tipului de lemn pe care doriti sa il introduceti in tema livingului dvs., ganditi-va la finisaj, precum si la impactul asupra mediului. „In ceea ce priveste materialele, fibrele naturale si materialele durabile sunt elemente cheie in stilul Japandi”, spune Cinzia Moretti, adaugand „lemnul, ratanul, bambusul, lana si bumbacul sunt elemente cheie in stilul Japandi”.
4. Aduceti mobilier cu forme si materiale organice

Mobilierul pe care il folositi in camera de zi Japandi este la fel de importanta ca si culorile vopselei. In alte stiluri de design interior, ati putea opta pentru canapele foarte casual, supradimensionate, in care va puteti scufunda, dar stilul Japandi va numeste piese care se simt mai organice si mai considerate.
„Optati pentru piese minimaliste, cu linii curate si forme organice. De exemplu, o canapea de lemn cu profil redus, cu perne simple sau un fotoliu scandinav elegant din lemn natural ar fi ideal. Pastrati mobilierul minim si functional si evitati aglomerarea spatiului cu prea multe piese de mobilier’, spune Nareg Taimoorian.
Cand vine vorba de tapiteria mobilierului de living, continua tema organica prin materialele alese. „Textile naturale precum inul, bumbacul sau lana pot fi aplicate prin draperii, mobilier sau perne si covoare”, adauga Tiina Vahtola. Aceste elemente inca functioneaza ca optiuni de scaun confortabile, pur si simplu adopta o estetica mai minimalista.
5. Adauga interes cu mobilierul moale si obiectele decorative

Cu atat de multe culori neutre si tonuri elegante de lemn, camera de zi poate incepe sa se simta putin plata si lipsita de interes vizual. Aici intra in joc acele detalii decorative extrem de importante. Intr-o sufragerie Japandi, pot fi adaugate note subtile de culoare si modele adecvate prin perne, cuverturi si obiecte decorative.
„Daca va place in mod deosebit sa introduceti elementele japoneze, ganditi-va la modelele lor traditionale din decor. Asadar, pernele si draperiile sunt un bun punct de plecare pentru a adauga acestea’, spune Cinzia Moretti. „Poti adauga si stilul japonez cu accesorii. Oglinzile, ramele pentru tablouri, lampile de masa, vazele si chiar lucrarile de arta ingrijite cu grija pot face trucul”, adauga ea.