Codurile stilului scandinav provin din climatul tarilor nordice in care s-a nascut si din nevoia de a crea interioare de designer, luminoase, rafinate si calde. Forme geometrice, nuante neutre si culori pastelate, descopera toate elementele esentiale ale decorului scandinav.
●Stilul scandinav provine din climatul tarilor nordice pentru a compensa absenta luminii exterioare.
●Decorul scandinav este cald, confortabil, linistitor, rafinat, minimalist si axat pe armonie si bunastare.
●Formele geometrice sunt un element cheie al decorului scandinav cu culori pastelate si materiale naturale.
●Nuantele neutre precum albul, culorile pastelate si modelele grafice sunt predominante pentru a reflecta spiritul rafinat al stilului scandinav.
Originile stilului scandinav
In tarile scandinave , clima aspra, iarna inghetata, unde zilele sunt extrem de scurte si unde noaptea se lasa foarte devreme, locuitorii sunt condusi sa acorde o atentie deosebita interiorului lor. Obiectivul este de a compensa lipsa luminii exterioare printr-un decor cald . In plus, danezii il numesc „hyggelig” , care poate fi tradus ca confortabil .
Mai mult decat o tendinta de decorare, hygge este o filozofie de viata bazata pe armonie si bunastare. Danemarca este inca foarte bine clasata printre cele mai fericite tari din lume. Prin urmare, stilul scandinav este atat cald, confortabil si linistitor pentru a crea o atmosfera cocooning , dar si rafinat, minimalist .
Suedia are si vocabularul ei, vorbim despre Lagom, un motto suedez care inseamna „nici prea mult, nici prea putin” pentru a descrie stilul suedez care este atat rafinat, cat si echilibrat si in care culorile, materialele, sursele de lumina si decorarea obiectelor. coexista in armonie, in echilibru perfect.
Geometrie si stil scandinav
Stilul scandinav se caracterizeaza prin forme geometrice , materiale naturale , o predominanta de alb si culori pastelate .
In stilul scandinav, natura este in centrul prioritatilor, iar liniile sunt curate . Ne dorim frumusete si functionalitate, echilibru, asa ca formele geometrice sunt o necesitate pentru acest decor nordic. Triunghiuri, cercuri, patrate, romburi se regasesc pe mobilier, in selectia de accesorii si chiar pe pereti. Piesele grafice cu modele geometrice , precum pernele sau covoarele, integreaza decorul interior. Ele se gasesc si in corpurile de iluminat , care sunt foarte numeroase in interioarele scandinave pentru a compensa lipsa de lumina naturala.
De asemenea, puteti urmari forme geometrice pe pereti cu vopsea de culoare pastel .
Gama noastra de aspect Relook All Matte are o diagrama de culori pastel, iar formatul sau de aerosoli va va permite sa creati cu usurinta modele in forma de triunghi, de exemplu. Concentrati-va pe modele minimaliste pentru a mentine spiritul rafinat al stilului scandinav si pentru mai multa precizie, utilizati sabloane. Pentru arta murala, poti opta si pentru postere sau tablouri, agatate singure sau in triptice.
Culori in stil scandinav
Pentru aceasta tendinta de decor domina nuantele neutre . Albul , luminos , predomina pe pereti si podea. Gasim si lemn gri si deschis . Gama Grands Blancs, aspect Velvet si vopsea de finisare Relook All, Vanilie, Kraft, culoare pietris, vor da peretilor tai un aspect scandinav confortabil si luminos . Dar paleta de culori a stilului scandinav nu se limiteaza la alb si gri, trebuie sa adaugati nuante pastelate, roz pudra, albastru deschis, galben, verde mare etc. In fine, stilul scandinav fiind foarte inspirat de natura acestor tari nordice, regasim si peAlbastru scandinav si verde padure in interioare care au adoptat acest decor.
Pentru a da usurare si avant pieselor tale, te poti juca cu culori , forme geometrice , dar si cu efecte materiale . Acoperirea noastra de renovare „Reliss waxed beton effect” cu o tenta minerala va aduce contrast si caracter peretilor.
Materiale in stil scandinav
Stilul scandinav este inseparabil de lemn . De fapt, este un material care ajuta la incalzirea interiorului. Pentru a adopta aceasta tendinta decorativa acasa, preferam un lemn usor, mai stralucitor . Lemurile folosite in stilul scandinav sunt pinul, stejarul, fagul si frasinul . Pe podea folosim o podea scandinava cruda sau varuita , pe pereti o baza din lemn ajuta la structurarea spatiului si ii da ritm si lemnul se regaseste si in mobilier si obiecte decorative .
Acestea pot fi nuantate in doua moduri: in primul caz, folosind „Modificarea lemnului cu efect de lemn” pentru usi, grinzi sau lambriuri, pentru a reda stralucirea lemnului, pastrand canelurile naturale sau prin „Modificarea mobilierului cu efect de lemn. ” pentru a-ti transforma vechiul mobilier si a crea granulatia si culoarea lemnului, direct pe suprafete chiar netede (melamina, metal etc.).
Puteti amesteca lemnul cu materiale nobile precum pielea , cuprul sau alte metale, sticla si marmura sau alta piatra naturala .
Pentru placuri si alte textile, ne bazam pe lana , blana etc. si intotdeauna modelele geometrice.
Mobilier scandinav
Pentru un interior scandinav trebuie sa iti alegi cu grija mobilierul si obiectele decorative. Ne bazam pe:
● Suporturi de lumanari , vaze si soliflore , cutii decorative, oglinzi , tablouri si ghivece vintage;
● Mobilier cu picioare de busola care se ingusteaza spre partea de jos.
Unele piese de mobilier sunt tipic scandinave , bufetul , fotoliul cu spatar curbat , canapelele din material textil sau lana cret , etc. Indiferent de mobilier pe care il alegeti, ganditi-va frumos si functional. Cum sa nu mai vorbim de stilul scandinav fara a mai vorbi de scaunele Eames: DSW, DAW ne-au invadat interioarele… Kai Kristiansen cu scaunele sale cu spatar curbat a contribuit la confortul scaunelor noastre. Ansersen si mesele si bufetele sale din tec…
Stilul scandinav creeaza un spatiu cald, frumos, rafinat, care invita la starea de bine si liniste. Este, de asemenea, un stil de decor care necesita inmultirea numarului de corpuri de iluminat pentru a aduce claritate si a crea lumina indirecta, pentru a va face coconul cat mai confortabil. Opteaza pentru corpuri de iluminat din materiale autentice, simple, elegante, cu aspect minimalist , pentru a ramane in traditia nordica.