Primăvara este sezonul în care grădinarii încep lucrările ce pregătesc grădina pentru vară. Făcute din vreme, lucrările de primăvară te vor ajuta să controlezi eficient răspândirea buruienilor, să ai plante sănătoase adică să te bucuri de o grădină înflorită toată vara ce vine.
Începem cu buruienile căci ele sunt cele care dau mari bătăi de cap atât grădinarilor amatori, cât și grădinarilor profesioniști. Lăsate să-și facă de cap, buruienile invadează straturile de flori și gazonul, secătuie pământul de nutrienți și răspândesc boli care afectează plantele din grădină. Nu este imposibil dar este foarte greu să scapi de buruieni dacă te apuci să le smulgi la mijlocul verii. De aceea primăvara acordă-le atenție specială. Iată și câteva metode de a controla răspândirea lor în grădină. Folosește material agrotextil sau folie de mulcire pentru a acoperi solul în straturile de flori. Peste agrotextil pune scoarță de copac sau pietriș decorativ. Această operațiune nu garantează că buruienile nu își vor face apariția însă vor răsări în număr mult mai mic și îți va fi mult mai ușor să le smulgi. Un alt avantaj al mulcirii solului este acela că această operațiune te va ajuta să menții pământul reavăn în perioadele secetoase de pe timpul verii.
În ceea ce privește buruienile din gazon este foarte clar că mulcirea nu este o soluție. În fapt eliminarea buruienilor din gazon nu se poate face decât prin smulgerea lor sau prin folosirea unui erbicid selectiv. Iți recomadăm să începi să smulgi buruienile apărute înainte ca acestea să înceapă să producă flori și semințe pentru a limita apariția lor în număr mare. În schimb cei care au grădini mari cu peluze generoase vor trebui să apeleze la erbicidele selective pentru a evita ca buruienile să acapareze gazonul.
Nu uita însă că, indiferent câte măsuri iei acum pentru evitarea apariției buruienilor, ele vor continua să apară și pe timpul verii și de aceea, va trebui să le smulgi constant dacă vrei o grădină cu aspect îngrijit.
Un alt aspect important în pregătirea grădinii pentru vară este apa. Cei care nu au un sistem de irigare prin aspersie trebuie să se asigure că sezonul cald nu îi va prinde nepregătiți. Iată ce poți face dacă și tu ești printre ei. În primul rând verifică starea furtunurilor de grădină pe care le-ai folosit anii trecuți. Asigură-te că furtunurile nu sunt sparte pentru a evita pierderile de apă. Poți cumpăra furtun de grădină nou de la Efurtun însă nu arunca furtunurile vechi căci le poți refolosi în straturile de flori pentru a-ți crea un sistem de irigare prin picurare. Irigarea cu aspersoare este eficientă pentru gazon însă pentru cele mai multe plante de grădină irigarea prin picurare este cea mai bună soluție. Trandafiriilor de exemplu nu le priește apa pe frunze și asta pentru că acest lucru favorizează apariția unor boli ca antracnoza, rugina, etc., boli provocate de fungi ce se dezvoltă și se răspândesc în condiții de umiditate. Revenind însă la furtunul de grădină îți mai spunem că un furtun din PVC este foarte greu de reciclat. De aceea, în loc să îl arunci, aruncă o privire aici și află în ce alte moduri mai poți folosi furtunul de grădină vechi.
O altă etapă importantă în pregătirea grădinii pentru vară este fertilizarea și prevenția. Este bine să începi fertilizarea gazonului și a plantelor din grădină încă de la începutul primăverii și asta pentru că plantele sănătoase vor înflori mult mai bogat, se vor dezvolta armonios și vor rezista mai bine factorilor de mediu neprielnici (prea multă umiditate sau prea multă căldură) dar și bolilor ce se pot instala în timpul sezonului cald. În ceea ce privește prevenția, este important să știi că bolile plantelor sunt mult mai ușor de prevenit decât de tratat. În general tratamentele cu fungicide și insecticide se pot efectua în același timp cu aplicarea de fertilizanți foliari dar este bine să începi aplicarea acestor tratamente încă de la apariția frunzelor, fără să aștepți primele semne de boală ce pot apărea pe plante. Interesează-te din vreme care sunt tratamentele potrivite pentru plantele din grădina ta și tratează plantele o dată pe lună, inclusiv pe timpul verii. Pentru a nu afecta albinele și alte insecte benefice efectuează această operațiune seara și ține cont că tratamentele vor fi eficace doar dacă sunt aplicate în zile fără precipitații. În același timp nu fă exces de zel: respectă dozele recomandate de fertilizanti, insecticide și fungicide dar și temperaturile recomandate pentru aplicarea tratamentelor pentru a nu provoca fitotoxicitate plantelor din grădina ta.
Sursa foto: pexels.com