In timp ce opulentul Art Deco, maximalismul exagerat si chiar si Barbiecore au avut toate momentele lor la soare anul trecut, o abordare mai senina si mai linistitoare a designului bucatariei este la orizont pentru 2024. Pe langa un spatiu pentru a ne extinde oferta culinara creativitate, bucatariile noastre au devenit din ce in ce mai importante ca loc pentru a cultiva legaturi cu familia si prietenii.
Pe scurt, proprietarii de case isi doresc un spatiu care sa se simta ca un refugiu sigur. „In 2024, „bucuria de a trai” se afla pe primul loc pe lista de prioritati pentru design”, spune Kerrie Kelly, CEO si director de creatie al Kerrie Kelly Studio. „Oamenii opteaza din ce in ce mai mult pentru spatii versatile care se pot adapta la diverse functii, cum ar fi insule de bucatarie cu scaune si depozitare integrate pentru a crea un centru multifunctional pentru gatit, luat masa si socializare.”
„In 2024, „bucuria de a trai” se afla pe primul loc pe lista de prioritati pentru design.”
Indiferent daca planuiti o noua constructie sau pur si simplu va amenajati spatiul de gatit cu o noua lucrare de vopsire a dulapului, multe dintre aceste tendinte pot fi incorporate in planurile dvs. de design. Cele mai multe dintre tendintele de top in bucatarie din 2024 fac viata in bucatarie mai usoara, mai rationalizata si mai putin haotica. Dupa incertitudinea din ultimii cativa ani, cu totii meritam un spatiu care sa fie o retragere linistitoare fata de realitate, reflectand in acelasi timp o paleta eleganta de elemente de design frumoase. Iata ce spun expertii ca va fi fierbinte in anul urmator.
Iluminare stratificata, discreta

In casa arhitectei Celeste Robbins din Lake Michigan, o varietate de surse de lumina subtile – inclusiv downlight-uri organice Allied Maker deasupra capului, o aplice si o lampa – creeaza o stralucire. Am mentionat semineul?
„Cea mai tare tendinta in domeniul iluminatului bucatariei se refera la stratificarea si crearea unei ambiante versatile”, spune Kelly. „Observam o schimbare care se indeparteaza de luminile indraznete cu pandantiv pe insulele de bucatarie si zonele de luat masa, in timp ce celebram iluminarea integrata sub dulap si pentru a adauga functionalitate si o nota de stralucire.”
Aplicele, care combina stilul si utilitatea, sunt o alta tendinta de iluminat. „Lampile luminoase incastrate deasupra capului pot provoca stralucire pe suprafetele de lucru din bucatarie”, spune Ashley Macuga, designerul principal al Collected Interiors. „Ne place sa instalam aplice in bucatarii, deoarece adauga un strat de lumina mai scazuta si arata atat de frumos cand sunt estompate odata ce bucataria este in sfarsit inchisa pentru seara.”
Macuga este de acord ca iluminarea suplimentara subtila este esentiala. „Iluminarea de sub dulap permite atat iluminarea functionala, cat si cea estetica, dar este ascunsa, astfel incat de unde vine lumina pare un pic un mister.” Macuga prezice, de asemenea, ca vom vedea mai multe utilizari ale iluminatului arhitectural, cum ar fi spalarea peretelui, pentru a evidentia zonele cheie ale detaliilor de design, cum ar fi spatele frumoase si hotele.
Iluminatul agitat nu este cu siguranta in favoarea. „Exista lumini care coplesesc o bucatarie”, spune Shelby Van Daley, fondatorul si designerul principal al Daley Home. „Lumini care sunt simpliste si permit ochiului sa vada intreaga bucatarie.”
Culori calde, bogate

Culorile calde neasteptate precum maro si visiniu incep sa ajunga din urma cu bucatariile verzi si albastre care au dominat feedurile noastre Intsa. De exemplu, vedeti dulapurile de bucatarie pictate cu fructe de padure dintr-un apartament din New York proiectat de Cochineal.
Bucatariile monocromatice, complet albe, nu sunt la fel de populare ca odinioara. „Asistam la o reaparitie a tonurilor de culoare dramatice care introduc un contrast puternic, cum ar fi nuante calde, saturate, combinate cu neutre discrete”, spune Kelly. Alaturi de albastru si verde, maro bogat, albastru fumuriu si rosu si violet ocupa centrul scenei pentru a infuza bucatariile cu o atmosfera confortabila si primitoare.
Amestecarea lemnelor deschise sau intunecate cu culori saturate este, de asemenea, mare. „Cred ca un echilibru intre dulapurile vopsite si din lemn este foarte important”, spune Macuga. „Culoarea poate oferi un spatiu cu personalitate si farmec, iar lemnul colorat ofera spatiului o senzatie de caldura si profunzime.”
Dar si culorile mai indraznete incep sa apara in bucatarie. „Visiniul si nuantele de portocaliu se strecoara in bucatarie”, spune Bethany Adams, directorul Bethany Adams Interiors. „Nu sunt pentru cei slabi de inima, dar daca iti place o bucatarie confortabila, nu exista o paleta mai buna.” Daca vrei sa incepi cu putin, sugereaza Van Daley, pur si simplu pateaza sau picteaza manerele dulapului. „Acest lucru creeaza un aspect foarte fermecator in bucatarie.”
Finisajele negru mat si titan sunt in crestere in popularitate. Pe de alta parte, alama este inca populara, mai ales cu accent pe aspectul vintage, spune Laura Williams, designer principal la ATX Interior Design.
Marmura si piatra High Drama

Marmura neagra Marquina cu nervuri dramatice electrizeaza aceasta bucatarie din Paris proiectata de Pierre Gonalons.
Materialele naturale, cum ar fi marmura, sunt date pentru blaturi si podele. „Marmura alba a fost considerata o alegere de material riscanta pentru blaturi in ultimii ani, datorita susceptibilitatii sale la pete si aschii”, spune Williams. „Dar proprietarii isi asuma riscul de dragul venelor si miscarii sale naturale uimitoare. Accepta mai mult „imperfectiunile” care apar in timpul utilizarii de zi cu zi, permitand suprafetei sa-si arate „povestile de viata”.
Subtonurile pamantii si nervurile vibrante ale cuartitului sunt, de asemenea, populare. „Folosirea acestor tipuri de materiale nu numai ca ofera o conexiune cu frumusetea lumii noastre naturale, dar evoca si un sentiment de sanctuar si armonie in casele noastre”, spune Macuga.
Multi proprietari de case acorda prioritate durabilitatii si materialelor care necesita intretinere redusa. „Clientii imbratiseaza soiuri asemanatoare pietrei naturale cu produse precum colectia Silestone Le Chic si colectia Dekton Pietra Kode”, spune Kelly.
Camarele si depozitele lui Butler din belsug

Aceasta camara de majordom lacuita intr-o ferma din Connecticut proiectata de Thom Filicia demonstreaza o cerere in crestere pentru mai mult spatiu de depozitare, precum si o tendinta de tonuri bogate si calde.
Este adevarat ca niciodata nu poti avea prea mult spatiu de depozitare in orice incapere, in special in bucatarie. „Camarile lui Butler continua sa fie cel mai tare lucru din bucatarie”, spune Adams. „Un spatiu dedicat pentru depozitarea portelanului si, uneori, chiar si un bar umed fac din aceste anexe de bucatarie culmea vietii de lux.”
A profita la maximum de depozitarea in bucatarie este, de asemenea, mare. „Acum, mai mult ca niciodata, clientii solicita bucatarii care sa fie extrem de functionale, asa ca folosim mult mai multe inserturi si sertare pentru a crea o organizare care nu exista inainte”, spune Van Daley.
In plus, proprietarii de case exploreaza amenajari inovatoare, cum ar fi bucatariile „ascunse” si peretii camarei, permitandu-le sa ascunda zona de gatit atunci cand nu este folosita pentru a mentine un aspect minimalist, fara dezordine, spune Kelly. Bucatariile si bucatariile murdare ofera, de asemenea, spatii practice pentru depozitare, pregatire si curatare pentru a maximiza eficienta culinara.
Bucatarii in aer liber si conexiune cu natura

Acest lounge pe acoperis si spatiu de gatit in aer liber, proiectat de Heather Wells cu Hollander Design, nu numai ca ofera o configuratie serioasa pentru gratar, dar are si plante de plantare pentru a infrumuseta cocktail-urile.
O alta tendinta care continua sa se maturizeze este integrarea spatiilor interioare si exterioare. „Clientii doresc tranzitii fara intreruperi catre exterior, cu usi glisante mari, materiale similare si palete de culori complementare, permitand familiilor si prietenilor sa se bucure de aer proaspat in timp ce gatesc si se distreaza”, spune Kelly.
In interior, includerea „colturilor de wellness” este in crestere. Aceste spatii au sisteme de filtrare a apei precum Zip Water Hydrotap si spatii verzi dedicate pentru cultivarea ierburilor proaspete sau incoltirea microverdelor, spune Kelly. Aceste tendinte combina tot ce este mai bun din viata constienta de sanatate cu puterea plantelor si designul biofil.
Plite cu inductie

In apartamentul din Lisabona al designerului de bijuterii Matthew Harris, bucataria linistita are o plita eleganta, fara gaz.
Gatitul prin inductie a fost popular in Europa de zeci de ani si devine din ce in ce mai comun in SUA, o tendinta care este alimentata de dezbaterea privind siguranta sobelor cu gaz din ultimul an. „Gatitul prin inductie produce mai putini fum decat gatitul pe gaz, asa ca nu este nevoie intr-adevar de un extractor masiv sau de o hota de aerisire”, spune Adams. „Aceasta deschide mult mai multe optiuni in ceea ce priveste recircularea curentilor descendenti sau chiar renuntarea la o hota in casele mai vechi, unde exista deja o multime de flux de aer.”
Chiar si marcile vechi, cum ar fi La Cornue, produc game de inductie, asa ca exista o optiune pentru fiecare stil de bucatarie. „Daca geanta Chanel ar avea un aparat de bucatarie ca verisor, ar fi gama La Cornue”, spune Macuga. Intre timp, aparatele invechite si voluminoase sunt cu siguranta pe cale de iesire. Marcile precum Hestan reflecta dorinta pentru aparate inteligente, de inalta performanta, care se integreaza perfect in design, oferind in acelasi timp functionalitate de ultima ora si eficienta energetica, spune Kelly.
Bucatariile comune cu masa

Insule, o masa de bucatarie, o paleta de culori calde si marmura indrazneata? Acest spatiu de gatit din Brooklyn, proiectat de Georgia Tapert Howe, are totul, inclusiv o masa inconjurata de scaune, o banca si o bancheta acoperita cu piele.
Cine a crezut ca umila masa de bucatarie va fi considerata o tendinta de design? Dar zvonurile sunt adevarate, spune Macuga: „Familiile concentreaza din ce in ce mai mult activitatile in bucatarie, se relaxeaza la fel de mult pe cat gatesc”. Clientii doresc amenajari de bucatarie care sa-si invite copiii si oaspetii sa vina sa stea o vreme. De exemplu, insulele trebuie sa gazduiasca intreaga familie, iar scaunele de contra trebuie sa fie confortabile.