Daca esti abia la inceput sau chiar daca nu ai cusut niciodata nimic, o perna este una dintre cele mai usoare confectii cu care sa incepi. Dupa cum stiti, pernele sunt un element de baza in decor. Acestea ofera caldura, textura si o senzatie foarte placuta atat pe canapea cat si in pat. Asadar, pune-te la treaba cu acest proiect de bricolaj cu care iti vei mentine si casa in tendinte.
Exista diferite metode de a face huse de perna . Desi sunt asemanatoare, fie cu fermoar, nasturi, carlige, fie fara nici un fel de inchidere. Totul va depinde de nivelul tau cu acul si firul. Va explicam pas cu pas cum sa faceti o perna . Acest tutorial este pentru perne patrate de 18″ x 18″ , desi puteti face perne de orice dimensiune si orice forma doriti folosind acelasi sistem. Aceste tehnici sunt valabile si pentru realizarea pernelor pentru canapele – care vor trebui sa fie mai mari – si a altora, mai mici, decorative.
Cum sa faci o perna fara fermoar
Aceasta este cea mai buna optiune pentru incepatorii in cusut. Este o metoda simpla si pentru care ai nevoie doar de:
- Panza
- Fir pentru a se potrivi cu materialul
- Foarfece de cusut
- Banda sau metru croitoreasa
- Tabla alba
- Ace
- Umplutura de perna 45 x 45 cm
Pas cu pas
- Pasul 1. Masurati tesatura cu betisorul. Desenati un dreptunghi pe tesatura cu creta. Calculati o inaltime de 51 cm, 45 cm pentru inaltimea pernei plus 3 cm pentru cusaturile de pe fiecare parte. La randul ei, lungimea trebuie sa masoare la fel ca si conturul pernei plus 21 cm pentru a realiza cusaturile si clapeta de inchidere (3 cm + 3 cm + 15 cm). In acest caz, daca masoara 45 cm, va fi 90 cm plus 21 cm, ceea ce va face un total de 111 cm.
- Pasul 2. Indoiti materialul pe partea gresita, astfel incat sa aveti o clapa de 25,5 cm (22,5 cm corespunzatoare jumatate din dimensiunea pernei plus 3 cm pentru cusatura), inca 45 cm si o treime de 40,5 cm, 22,5 cm de la mijlocul pernei si 15 cm care va servi la realizarea clapei pentru introducerea umpluturii si 3 cm pentru tiv.
- Pasul 3. Tivul ambelor laturi inguste ale dreptunghiului spre interiorul tesaturii. Astfel, in timp, materialul nu se va destrama. Incepeti prin suprafilare pentru a fi mai usor sau folositi stifturile.
- Pasul 4. Foloseste cusatura dreapta cu masina de cusut. Daca nu aveti unul, il puteti coase manual prin cusatura pe spate sau cusatura pe spate. Faceti clic si trageti-l afara din nou aproximativ 3 mm. Intepati din nou la punctul de pornire si scoateti acul inaintand inca 3 mm. Continuati in linie dreapta, infigand intotdeauna acul inapoi si tragandu-l mai tarziu. Pe revers ar trebui sa arate ca o linie continua.
- Pasul 5. Intindeti tesatura si asezati perna deasupra. Fixati partea mai scurta la aproximativ jumatate din latimea pernei. Infasurati complet perna si puneti mai multe stifturi pentru a fixa suprapunerea clapei. Retineti ca trebuie sa coaseti pe partea inferioara a materialului. Astfel, atunci cand il infasurati, partea vizibila va fi pe interior.
- Pasul 6. Indepartati umplutura si coaseti cusaturile superioare si inferioare ale husei de perna cu masina sau manual, folosind aceleasi tehnici ca cele explicate mai sus.
- Pasul 7. Retineti ca unele tesaturi elibereaza mult fir, asa ca pentru a preveni trecerea, trebuie sa finisati marginea. Utilizati cusatura in zig-zag de pe masina de cusut in jurul intregii margini a pernei pentru a o termina.
- Pasul 8. Intoarceti perna pe dos, calcati-o – daca materialul permite – pentru a aseza cusaturile si introduceti umplutura. Voila, husa de perna noua.
Cum sa faci o perna cu fermoar
Ca si in exemplul precedent, acest tip de preparat este pentru o perna patrata de 45 cm x 45 cm.
De ce ai nevoie?
- Panza
- Fir pentru a se potrivi cu materialul
- Fermoar de cel mult 45 cm (aceeasi dimensiune ca laturile pernei). Poate fi mai mic. Important este ca perna se potriveste usor prin ea.
- Foarfece de cusut
- Banda sau metru croitoreasa
- Tabla alba
- Ace
- Umplutura de perna 45 x 45 cm
Pas cu pas
- Pasul 1. Taiati doua bucati patrate de material textil de 50 x 50 cm (45 cm din dimensiunea pernei si 2,5 cm pe fiecare parte pentru a lucra mai confortabil la coasere). Daca materialul este imprimat, asigurati-va ca verificati cum va arata raportul pentru un rezultat omogen si decorativ.
- Pasul 2. Cu creta, marcati liniile de cusatura pe partea inferioara a materialului pentru a va facilita coaserea. Si puneti niste stifturi pentru a fixa ambele piese.
- Pasul 3. Pe una dintre liniile de cusatura, coaseti ambele parti cu o cusatura normala pe spate – cu masina sau manual. Apoi deschideti tesaturile si calcati cusatura deschisa: separati urechile de cusatura si calcati, astfel incat fiecare sa fie pe o parte. Asezati fermoarul in mijlocul pernei deasupra cusaturii pe care ati facut-o, astfel incat dintii fermoarului sa fie deasupra cusaturii pe care tocmai ati facut-o.
- Pasul 4. Fixati-l cu ace si coaseti o cusatura superioara cu masina sau cu mana. Intoarceti materialul si desfaceti cu grija cusaturile pe care le-ati facut mai intai cu foarfecele.
- Pasul 5. Deschideti fermoarul, intoarceti din nou materialul si imbinati restul liniilor de cusatura.
- Pasul 6. Terminati tesatura cu un zig-zag, astfel incat sa nu se uzeze in timp.