Dusul este una dintre zonele cele mai predispuse la aparitia mucegaiului, care nu numai ca dauneaza sanatatii tale, dar da si un adevarat amortizor asupra aspectului baii tale.
La fel ca curatarea mucegaiului de pe o perdea de dus , eliminarea mucegaiului negru de pe peretii si gresia dusului nu este intotdeauna la fel de simpla precum pulverizarea acestuia cu spray anti-mucegai, totusi, deoarece mucegaiul negru peta de chit si de etansare, lasand urme negre oribile care fac curatarea unei bai si mai greu.
Aici, expertii in curatare au impartasit cele mai bune sfaturi de curatare a mucegaiului la dus.
Cum sa curatati mucegaiul la dus
Abordarea mucegaiului de dus este o munca importanta de rezolvat si, din fericire, simplu de facut. Ai nevoie doar de doua ingrediente – si probabil le vei avea deja acasa.

Cea mai buna solutie pentru curatarea mucegaiului la dus este un amestec egal de apa si otet alb, spune Michael Golubev , CEO si expert la Mold Busters. Amestecarea celor doua intr-o sticla de pulverizare este cea mai usoara modalitate de a ucide sporii de mucegai. In plus, curatarea cu otet este, de asemenea, ideala pentru a scapa de mucegaiul din tavanul baii si pentru curatarea usilor de dus din sticla pentru o stralucire fara pete, facand solutia perfecta pentru o curatare completa.
„Lasati solutia sa stea pe zonele mucegaite timp de aproximativ 30 de minute, sau o ora sau doua daca puteti, inainte de a spala cu o perie moale si de a clati cu apa plata”, adauga Michael. Daca mucegaiul ramane sau revine rapid din orice motiv, atunci puteti apela la un spray de mucegai comercial, cum ar fi acest spray de mucegai si mucegai de la Amazon , spune el. Cand utilizati aceasta metoda, trebuie sa purtati intotdeauna manusi si sa asigurati o ventilatie adecvata.
Cum sa indepartezi petele de mucegai la dus

Odata ce ati folosit otet pentru a elimina mucegaiul , este posibil sa ramaneti cu niste pete intunecate care par aproape imposibil de indepartat si care va pot strica aspectul dusului. Din fericire, expertii au cateva sfaturi de top care fac ca eliminarea acestor semne sa fie o usoara.
1. Folosind o pasta de bicarbonat de sodiu
Curatarea cu bicarbonat de sodiu ofera un efect de albire pentru petele de mucegai – mai ales daca ati indepartat mucegaiul imediat ce s-a format.
Utilizati acest abraziv bland combinandu-l cu suficienta apa pentru a face o pasta si aplicand-o generos pe pata, sugereaza Penny Nicholas , expert in curatare si fondator al Sparkling Penny. „Lasati-l sa stea cateva minute inainte de a o curata si a creste cu apa. .’
2. Luati in considerare un produs de curatare a chitului comercial
Curatarea mortarului la dus poate fi dificila, deoarece absoarbe umezeala si se agata de pete. Daca bicarbonatul de sodiu nu s-a dovedit suficient de puternic sau aveti pete mult mai vechi, atunci un agent de curatare a chitului comercial ar putea fi o alternativa mai viabila.
„Daca mucegaiul a patat materialul de etansare sau chitul, incercati sa utilizati un agent de curatare special pentru chit, sugereaza Michael Golubev, expert in indepartarea mucegaiului. O optiune foarte apreciata este solutia de curatare a chitului Black Diamond de pe Amazon.
Aplica-l pe zona patata si lasa-l sa stea pentru timpul recomandat, de obicei de la cateva minute pana la o ora, in functie de marca, spune el. „Puteti apoi sa frecati cu o periuta de dinti sau o perie moale si sa clatiti.”
3. Luati in considerare inlocuirea materialelor de etansare colorate
Din pacate, petele foarte vechi de mucegai pot fi imposibil de indepartat si nici macar sa nu se lumineze cu inalbitor. Daca urmele va deranjeaza sau acopera o mare parte a dusului, atunci ar putea fi timpul sa luati in considerare inlocuirea materialelor de etansare.
„Mucegaiul se poate ingropa adanc in materiale poroase, cum ar fi chitul si materialul de etansare, facandu-l greu de indepartat. Daca mucegaiul este doar la suprafata, puteti incerca sa utilizati o solutie de inalbitor sau otet pentru a o indeparta, daca acest lucru nu functioneaza, atunci poate fi prea tarziu pentru salvare’, spune Penny Nicholas, expert in curatare.
Cum sa preveniti mucegaiul in dusuri

Prevenirea este intotdeauna mai usoara decat vindecarea atunci cand vine vorba de intretinerea casei si, in timp ce mucegaiul la dus este unul dintre lucrurile mai dificil de evitat complet, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a le mentine pe deasupra.
1. Asigurati o buna ventilatie a baii
Prima greseala de proiectare a baii pe care trebuie sa o evitati este lipsa unei ventilatii suficiente. Adaugati un ventilator pentru a ajuta la evacuarea excesului de umiditate in timpul si dupa dus – chiar daca baia dvs. are o fereastra exterioara, deoarece acest lucru face diferenta in indepartarea umezelii si a sporilor de mucegai inainte de a se depune.
„Aprindem orificiul de ventilatie din baie in timp ce facem dus si il lasam sa functioneze aproximativ 15 minute dupa aceea pentru a ajuta la reducerea umiditatii, care poate provoca cresterea mucegaiului la dus”, spune Danielle Skeaton , influenta in curatenie, gospodina si blogger de stil de viata.
2. Pastrati produsele de infrumusetare uscate si departe de dusuri
Este normal sa ne tinem spalaturile corporale la dus acolo unde le folosim, dar pleoapele goale pot adaposti umezeala care incurajeaza cresterea mucegaiului, subliniaza Danielle Skeaton.
„Recent, am gasit mucegai care creste pe capacul exfoliantului meu Dove si a trebuit sa-l curat cu servetele dezinfectante pentru a ucide toate bacteriile. Acum il depozitez in organizatoare de sub chiuveta de la baie in loc de la dus cand nu il folosesc’, spune Danielle.
3. Pastrati dusul curat si uscat intre utilizari
Un dus este conceput pentru a se uda, dar uscarea lui ulterior cu o carpa sau o racleta poate ajuta la prevenirea dezvoltarii sporilor de mucegai pe chituirea si etansantul, spune expertul in indepartarea mucegaiului, Michael Golubev.
„Curatati si uscati in mod regulat suprafetele de la dus, inclusiv gresie, ciment si accesorii si tineti o racleta la indemana pentru a indeparta excesul de apa de pe peretii dusului dupa fiecare utilizare – fiecare mic ajuta.”