Cand ne gandim la marmura de travertin, ne vin in minte temple si amfiteatre romane, bazilici si cladiri clasice, dar nimic mai departe de adevar. Travertinul este, in sine, un material din secolul 21, asa ca nu ar trebui sa fie surprinzator sa vezi textura lui caracteristica facand parte din conceptele arhitecturale de astazi. Inca nu esti convins? Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre avantajele si utilizarile unei suprafete care s-a adaptat la noile prezentului.
Ce este marmura de travertin? Originea si rolul sau in arhitectura
Marmura de travertin, cunoscuta sub numele de piatra Tivoli in Italia, este un calcar sedimentar, care se remarca prin porozitate si nuante de ocru si nisip. Este un material care a fost folosit de secole: palate, bazilici si temple au fost impodobite cu aceasta piatra ornamentala. De la Roma antica pana in zilele noastre, marmura travertin a putut sa se reinnoiasca si sa se adapteze la noile stiluri de decorare.
Travertin roman
Designul marmurei de travertin este inevitabil asociat cu epoca Romei antice. A fost unul dintre cele mai utilizate materiale, cele mai importante cariere fiind situate in zona Tivoli, la cativa kilometri de Roma. Un bun exemplu al importantei travertinului in timpul Imperiului este prezenta acestuia in unele dintre cele mai importante cladiri. Vorbim, de exemplu, despre Colosseum, Teatro di Marcello sau Panteonul lui Agrippa, monumente care se remarca prin eleganta si frumusetea lor spectaculoasa.
Travertinul in arhitectura moderna
Astazi, marmura de travertin a fost reinventata si utilizarea ei nu mai este doar un lucru din trecut. Materialul este pe deplin integrat in proiectele contemporane, devenind unul dintre materialele preferate. Museo Jumex, un nou reper de design arhitectural al secolului 21 in Mexic, are fatada din marmura travertin. Sau, mergand inapoi in timp, gasim pavilionul pe care Mies Van der Rohe l-a proiectat pentru Expozitia Universala de la Barcelona din 1929. In acest proiect, au fost folosite pana la patru tipuri diferite de aceasta piatra naturala.

Tipuri de marmura travertin
Marmura travertin poate prezenta o varietate de culori si stiluri, ceea ce o face o optiune foarte atractiva pentru decorarea interioara. Mai mult, tendinta sa actuala a dus la aparitia altor materiale capabile sa-si reproduca calitatile si caracteristicile unice. Astfel, putem distinge intre:
Travertin clasic
Travertinul are caracteristici unice care il deosebesc de marmura conventionala. Cand vorbim de travertin clasic ne referim la piatra de origine naturala, o varietate poroasa de calcar.
Exista o gama larga de culori, de la ocru si crem pana la rosu si galben, ceea ce o face o optiune foarte atractiva si versatila, adaptabila oricarui spatiu. In marmurele clasice de travertin predomina tonurile delicate si moi: culoarea alba ofera luminozitate, cu cat culorile mai prajite se remarca prin caldura si cu atat mai multe tonuri de gri completeaza cele mai contemporane spatii.
Materiale moderne cu aspect de travertin
Relevanta texturii travertinului are mult de-a face si cu dezvoltarea tehnologiei. Astazi, diverse materiale au reusit sa-i recreeze la perfectiune frumusetea, eleganta si caracteristicile. Si o fac in asa masura incat daca vorbim despre marmura travertin ne putem referi si la aceste noi materiale care au reusit sa-i surprinda frumusetea senina.
Dintre toate aceste materiale noi, varianta cea mai completa si cea mai recomandata este faianta portelanata, intrucat proprietatile si caracteristicile ei le depasesc pe cele ale restului. Marile progrese in productie permit placilor de portelan sa atinga o estetica de lux, eleganta si rafinament.

Aplicatii ale placilor de portelan cu aspect travertin
Placile de portelan care imita marmura de travertin sunt atat de realiste incat este dificil sa le distingem de piatra naturala reala la prima vedere. Colectia Apavisa Travertino, care apartine familiei de gresie portelana cu efect de piatra, are si toate avantajele pe care le ofera portelanul: rezistenta, durabilitate si intretinere usoara, printre altele.
Datorita acestor caracteristici tehnice, placile de portelan cu efect travertin sunt extrem de versatile si pot fi folosite atat in interior, cat si in exterior, atat ca pardoseala, cat si ca placare. Optiunile sale variate si aspectul clasic ii permit sa se adapteze oricarui spatiu: bucatarii, bai si chiar peretii din salile de mese.
Pardoseli pentru interior si exterior
Pardoselile din portelan cu efect de travertin se remarca prin frumusetea lor naturala si designul discret. Aceasta pardoseala este o alegere foarte populara in decoratiunile interioare (sufragerie, dormitoare, bai…), precum si in exterior, unde a fost folosit in mod obisnuit travertinul natural. Este disponibil si cu finisaj anti-alunecare, care ofera un plus de siguranta pe terase, terase si zone umede.
O optiune populara atunci cand se instaleaza pardoseala cu estetica travertinului este sa optezi pentru faianta de format mare. Foile de portelan reduc numarul de rosturi, asigurand continuitatea vizuala caracteristica materialului original.

Fatade exterioare
Din punct de vedere istoric, marmura de travertin a fost folosita ca placare pentru fatadele exterioare datorita elegantei si frumusetii sale de neegalat. O alegere preferata pentru cei care cauta finisaje de calitate si lux, cu un aspect natural.
Imitatie de placi de portelan travertin nu numai ca ofera estetica si personalitatea materialului original, dar indeplineste si conditiile necesare pentru a o face cea mai buna optiune: rezistenta la umiditate, lovituri si temperaturi extreme, durabilitate, intretinere usoara si versatilitate. In plus, poate fi instalat pe toate tipurile de fatade, atat traditionale, cat si ventilate.

Culorile marmurei de travertin
Travertino este colectia perfecta pentru ca pe langa toate avantajele placilor de portelan mentionate mai sus, reproduce in detaliu cateva dintre nuantele clasice ale marmurei de travertin:
- Marmura alba travertin: cu Navona Matt poti crea un spatiu spatios si primitor. Varietatea cromatica a marmurei crem aduce eleganta si seninatate.
- Marmura travertin in tonuri inchise: tonurile de albastru si maro se remarca prin senzatia lor vizuala de profunzime si delicatete, creand un spatiu atemporal.
- Gresie decorata: daca esti in cautarea de ceva diferit pentru proiectul tau, opteaza pentru modele decorative care vor aduce fara indoiala o personalitate unica incaperii si vor aminti de utilizarile ornamentale ale marmurei travertin de-a lungul istoriei.
Pe scurt, atemporalitatea, eleganta si frumusetea acestei pietre naturale se reflecta in placile de portelan ale colectiei Apavisa Travertino, o suprafata decorativa care va rezista in timp, stiluri si tendinte.
