Totul despre ingrijirea si plantarea hortensiilor

Totul despre ingrijirea si plantarea hortensiilor

Ia-ti manusile de gradina, deoarece acest ghid despre cum sa ingrijesti hortensii te va face sa vrei sa le plantezi cat mai curand posibil.

Daca sunteti in cautarea unor floari de gradina care sa atraga privirile trecatorilor, hortensiile sunt cu adevarat impresionante.

Globuri mari de flori acopera acest arbust vara si primavara. Desi aspectul lor poate parea de mare intretinere, cu conditiile si ingrijirea potrivite, hortensiile sunt destul de usor de cultivat.

Intrucat acest articol a fost destul de lung, va las un index ca sa puteti merge la sectiunea care va intereseaza cel mai mult

Ce sunt hortensiile?

Hortensia infloreste primavara si vara si este considerata un arbust. Dar, in ciuda faptului ca pot fi marea atractie a gradinii, nu te vei mai intreba niciodata cum sa ingrijesti hortensii, deoarece adevarul este ca aceste frumuseti aproape ca cresc singure.

Hortensiile pot creste pana la 3-4 m inaltime, cresc rapid si sunt adesea complet crescute intr-o singura vara.

Hortensiile se descurca cel mai bine in climatul rece si temperat. Cu florile care incep primavara si adesea dureaza toata vara pana la inceputul toamnei, hortensiile pot fi cea mai atractiva planta din gradina ta.

Cum se planteaza hortensiile?

Ca si in cazul majoritatii lucrurilor din gradina, invatarea elementelor de baza despre plantarea hortensiilor va poate economisi timp si bani.

Alegerea locatiei potrivite, obtinerea solului potrivit si plantarea corecta va vor creste sansele de a va bucura de flori mari si colorate de hortensie pentru anii urmatori.

1. Care este cel mai bun moment pentru a planta hortensii?

Toamna este cel mai bun sezon pentru plantarea hortensiilor, urmata de primavara devreme. Ideea este de a oferi tufisului suficient timp pentru a stabili un sistem radicular sanatos inainte de inflorire.

Cel mai bun moment al zilei pentru plantare este dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu. Partile mai racoroase ale zilei ofera protectie impotriva stresului termic.

Este important sa pastrati noile plante bine udate pana la infiintare.

2. Unde sa plantezi hortensii?

A sti unde sa plantezi tufe de hortensie este esential pentru ca planta sa nu aiba probleme si sa se dezvolte la maximul ei splendoare fara complicatii.

Hortensiile iubesc soarele cald de dimineata, dar nu le place caldura dupa-amiezii. Cel mai bun loc pentru a planta hortensii este intr-un loc adapostit, cu dimineti insorite si dupa-amiezi umbroase.

Gasesti adesea acest lucru la nord-est sau sud-est de casa ta, in functie de locul in care locuiesti in lume.

Evitati sa va plantati hortensii sub copaci, deoarece acest lucru poate duce la concurenta pentru apa si nutrienti si veti ghici cine va fi castigatorul.

Este foarte benefic ca hortensia sa fie adapostita, deoarece vanturile puternice pot rupe si deteriora frunzele si distruge florile.

3. Care este cel mai bun sol pentru hortensii?

Hortensiile cresc bine in sol care contine o cantitate mare de material organic. Si ca si in cazul majoritatii plantelor, un bun drenaj este vital.

In timp ce hortensiilor le place solul umed, ele nu pot tolera solul imbibat cu apa. Solurile ude, cu drenare slaba pot provoca putrezirea radacinilor.

Daca radacinile putrezesc, hortensiile pot muri in doar cateva saptamani.

Daca aveti sol argilos, greu, cea mai buna solutie este sa amestecati o cantitate mare de compost inainte de plantare pentru a imbunatati calitatea solului.

De asemenea, puteti adauga gips agricol in solul argilos pentru a-si imbunatati si mai mult structura.

4. Cum sa plantezi hortensiile?

Pentru a planta hortensii, pur si simplu sapati gaurile de plantare cu aproximativ 60 cm mai late decat globul de radacina (painea de pamant de unde provine hortensia pe care doriti sa o transplantati).

5 sfaturi simple despre cum să amenajezi o cameră de zi Te-ar putea interesa si: 5 sfaturi simple despre cum să amenajezi o cameră de zi

Pastrati adancimea gaurii in concordanta cu dimensiunea globului de radacina, astfel incat planta sa fie la nivel sau mai inalt decat solul din jur.

Acesta este un truc foarte interesant, prin plantarea hortensiei deasupra solului, creand o movila mica, veti ajuta la cresterea drenajului si veti tine apa departe de baza plantei.

5. Cum se reproduc hortensiile?

O hortensie poate deveni multe prin tehnici simple de reproducere. Hortensiile cu frunze late se inmultesc cel mai bine prin stratificare la sol la inceputul verii pana la mijlocul verii. Tot ce trebuie sa faci este:

  • Sapati un mic sant langa planta dvs. de hortensie.
  • Indoiti o ramura spre sant, astfel incat sa atinga solul in mijlocul ramurii (ar trebui sa existe aproximativ 20 pana la 40 cm de ramura dincolo de sant).
  • Faceti zgarieturi in scoarta acolo unde ramura atinge fundul santului.
  • Umpleti santul si puneti deasupra o caramida sau o piatra.
  • In timp, ramura isi va forma propriul sistem de radacina si poate fi transplantata intr-o noua locatie.

Alte hortensii precum Oak Leaf (Hydrangea Quercifoglia) sau Smooth Hydrangea (Hydrangea Arborescens) produc lastari noi prin tulpini subterane.

Pur si simplu dezgropati planta tanara si separati-o de planta principala. Apoi poate fi transplantat intr-o noua locatie.

Sfaturi. Cum sa ingrijesti hortensiile

Desi frunzele si florile de hortensie par delicate, nu necesita prea multa ingrijire. Aceste sfaturi ofera tot ce trebuie sa stiti despre ingrijirea hortensiilor.

  • Udare : Trebuie sa va asigurati o udare suficienta in timpul sezonului de cea mai mare crestere, adica primavara-vara.
  • Udati adanc de 3 ori pe saptamana pentru a incuraja cresterea radacinilor.
  • Hortensiile Oakleaf si Smooth Leaf necesita mai multa apa, dar toate soiurile beneficiaza de umiditate constanta.
  • Udati cat mai mult cu un furtun pentru a asigura udare profunda si incercati sa inmuiati solul fara a umezi florile si frunzele.
  • Udarea dimineata va ajuta la prevenirea ofilarii hortensiei in zilele caniculare. Chiar si udarea dimineata va facilita evaporarea apei care ar fi putut cadea pe frunze si flori.
  • Adaugati mulci sub hortensii pentru a mentine solul umed si rece.
  • Un mulci organic se descompune in timp, adaugand nutrienti si imbunatatind structura solului.
  • Aplicati compost generos la inceputul primaverii, la mijlocul primaverii si la inceputul verii.
  • In hortensii ar putea sa apara pete de frunze, ciuperci, ofilire si mucegai, aceste boli pot fi controlate urmand instructiunile de combatere a ciupercilor pe care vi le las in acest articol.
  •  Daunatorii nu sunt obisnuiti pe hortensii, dar pot aparea atunci cand plantele devin stresate. Daunatorii potentiali includ afidele, omizile si acarienii. Cea mai buna aparare impotriva acestor daunatori este mentinerea sanatoasa a plantei.

 Tipuri de hortensii

Daca ati venit aici doar pentru a invata cum sa ingrijiti hortensii, atunci puteti sari peste acest capitol si sa derulati in jos la intrebarile frecvente.

Exista multe tipuri de hortensii, deoarece, pe langa hortensia comuna, hydrangea macophylla, genul Hydrangea are aproximativ 90 de specii, toate originare din Asia de Sud, in principal Japonia si China.

 Hortensiile sunt impartite in doua grupe: hortensii de gradina si hortensii.

Hortensii de gradina: Dintre toate hortensiile, cele mai utilizate in gradinarit sunt:

  • Hortensiile de frunze de stejar ( Quercifoglia ) se dezvolta in zonele mai calde. Daca locuiti intr-o zona temperata, dar aveti veri fierbinti, hortensiile de stejar sunt o optiune excelenta, deoarece pot rezista mai bine la caldura verii. Aceasta hortensie se remarca prin o particularitate a frunzelor sale: toamna devin rosiatice. Dintre toate speciile de hortensii, este singura care are ciorchini in forma de con.
  • Hortensiile netede (arborescens ) sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de bulgari de zapada din cauza ciorchinelor lor mari de flori albe. Sunt o optiune excelenta in climatele reci. Este un arbust care poate atinge 3 metri inaltime. Florile sale sunt albe si mici, care sunt grupate in grupuri mari de flori.
  • Hortensia aspra . Se cultiva sub forma de tufis, ajungand la 3 metri inaltime. Florile sale pot fi de doua culori: cele mari, albe, sunt sterile, iar cele mici sunt violete.
  •  Hydrangea petioralis . Aceasta hortensie este un catarator si poate atinge 20 de metri lungime. Florile sale sterile sunt albe, iar cele mici si fertile sunt galbene si sunt folosite la decorarea peretilor.
  • Hortensia heteromalia . Sunt tufe mici de pana la 5 metri inaltime, cu flori foarte spectaculoase, dar sterile, care au insa flori foarte mici ascunse in spatele celor mari, care sunt cele fertile.
  • Hydrangea serrata . Cunoscut in mod obisnuit sub denumirea de hortensie de munte, frunzele sale sunt de foioase si ovale, iar florile sale variaza de la un degrade albastru vara pana la roz iarna. Este folosita ca planta ornamentala.
  • Hydrangea paniculata . Aceasta hortensie poate atinge mai mult de 4 metri inaltime. Infloreste pe tot parcursul verii si este destul de rezistent la soare, desi udarea zilnica este intotdeauna recomandata. Sunt rezistente la climatele reci.
  • Hydrangea luteovenosa . Apartine genului de arbusti cataratori. Se remarca prin florile sale mici si fertile albastre si albe. Este preferata gradinilor mici unde se pot bucura de umbra.

Hortensii hortensii : Hortensiile sunt restul soiurilor de hortensii care exista in intreaga lume si care cresc in mod normal intr-o stare libera sau semilibera.

4 mituri despre instalarea lifturilor acasa Te-ar putea interesa si: 4 mituri despre instalarea lifturilor acasa
  • Hydrangea anomala . Provine din sudul Himalaya si din China. Cresterea sa este foarte rapida, ceea ce il face un alpinist excelent. Florile sale sunt albe primavara si nu tolereaza lipsa irigatiilor, pe langa faptul ca au nevoie de taiere iarna.
  • Hortensia candida . Acest arbust este originar din China si poate atinge o inaltime de un metru si jumatate. Florile sale se dezvolta in ciorchini rotunji.
  • Hydrangea chinensis . Aceasta planta cu arbusti este originara din China. Nu se dezvolta bine in zone izolate, cum ar fi padurile sau muntii.
  • Hydrangea cinerea . Acest arbust mic, inalt de 3 metri, este originar din sud-estul Statelor Unite. Frunzele sale sunt mari si dintate, iar florile sunt de culoare cenusie, dar foarte izbitoare.
  • Hydrangea caudatifolia . Este foarte asemanator cu un tufis si este originar din China. Fructul sau este maro si de forma globuloasa.
  • Hortensia hirta . Este originar din Japonia. Florile sale sunt mici si se dezvolta in ciorchini, care sunt insotite de frunze mari, zimtate.
  • Hydrangea davidii . Este un arbust originar din China care atinge 3 metri inaltime. Florile sale rasar in ciorchine mari si frumoase.

Intrebari frecvente despre cum sa ingrijesti hortensiile:

Cand infloresc hortensiile?

Sezonul de inflorire al hortensiei depinde de tipul si soiul, precum si de zona de plantare a acesteia. Majoritatea hortensiilor infloresc primavara, vara si inceputul toamnei.

In climatul cald, hortensiile pot inceta sa infloreasca in caldura verii, dar vor inflori din nou in toamna.

Cum sa taiati hortensia?

Este important sa stii ce ramuri sa tunzi, pentru ca daca exagerezi, risti ca in sezonul urmator sa nu infloreasca.

Secretul este sa taiati cele mai lemnoase ramuri care se afla in centrul plantei si se intersecteaza.

Ramurile cele mai tinere nu trebuie taiate, sau doar usor taiate pentru a-si mentine forma.

In cele din urma, florile ofilite trebuie taiate pana la primul boboc.

Timpul taierii depinde de climatul dumneavoastra. Daca iernile tale sunt blande, atunci poti taia cand hortensia ta termina de inflorit.

Cele mai potrivite plante pentru a crea o gradina de interior Te-ar putea interesa si: Cele mai potrivite plante pentru a crea o gradina de interior

Daca iernile tale au temperaturi sub zero, atunci ar trebui sa astepti sa treaca acele temperaturi extrem de reci inainte de taiere.

Este necesar sa taiati florile de hortensie decolorate?

Daca tundeti flori de hortensie decolorate, atunci plantele voastre vor continua sa infloreasca toamna.

Nu trebuie sa asteptati pana cand floarea se ofileste: hortensiile sunt flori grozave de taiat si pus in vaze.

Daca iernile sunt sub inghet, atunci poate doriti sa lasati florile de toamna ofilite pe planta. Nu doriti sa incurajati o noua crestere aproape de data inghetului.

Cum sa schimbi culoarea hortensiei?

Hortensiile sunt unice pentru ca le poti schimba culoarea. Dar retineti ca nu toate tipurile de hortensii sunt capabile de schimbari de culoare.

Hortensiile cu frunze mari, H. macrophylla, reactioneaza la modificarile pH-ului solului. Un pH scazut al solului permite hortensiilor sa absoarba aluminiul, ceea ce transforma florile intr-o culoare albastra frumoasa.

Pentru a obtine hortensii cu flori albastre, reduceti pH-ul solului adaugand sulf sau muschi de turba in sol.

De asemenea, puteti adauga sulfat de aluminiu suplimentar in sol in timpul sezonului de crestere. Florile vor deveni roz si rosii atunci cand adaugati calcar macinat sau cenusa pentru a creste pH-ul.

Pentru a ajusta cu precizie culoarea hortensiei, se recomanda sa faceti un test de pH al solului.

Evitati nivelurile de pH peste 7,5 pentru a preveni deteriorarea plantei. Indiferent ce ajustari ati facut, toate hortensiile se vor ofili in mod natural toamna. Nu va faceti griji: planta va afisa din nou flori proaspete si colorate in primavara.

Pot sa creasca hortensiile la umbra?

Hortensiilor le place un pic de umbra partiala, dar nu vor inflori in umbra totala.

Nu este atat de mult daca prefera soarele sau umbra, ci mai mult despre cat au nevoie hortensiile solare.

Cu cat gradina ta este mai aproape de stalpi, cu atat hortensiile tale au nevoie de mai multa lumina solara.

O regula generala este de sase ore de lumina solara pe zi. Cu toate acestea, hortensiile care cresc mai aproape de tropice pot inflori in doar trei ore de lumina solara.

Pot hortensiile sa creasca in plin soare?

Hortensiilor le place soarele de dimineata, dar nu se descurca bine in soarele fierbinte si direct de dupa-amiaza. Umbra partiala in ultimele parti ale zilei este ideala pentru aceste frumuseti.

Puteti planta hortensii intr-un ghiveci?

Vestea buna este ca, chiar si fara spatiu in gradina ta, te poti bucura de hortensii frumoase plantandu-le intr-un ghiveci.

Procesul este relativ simplu, atata timp cat urmati elementele de baza ale ingrijirii hortensiilor.

Alegeti un ghiveci suficient de mare pentru dimensiunea matura a hortensiei dvs. specifice, care ar avea pur si simplu un diametru de minim 50 cm.

Cautati recipiente neporoase pentru a ajuta la mentinerea nivelului constant de umiditate pe care il necesita hortensiile.

Orificiile de scurgere vor permite excesul de apa sa se scurga corect.

Luati in considerare plantarea de hortensii pitici, puteti incerca sa obtineti soiuri de specialitate precum Little Lime, Mini Penny si Buttons 'n Bows.

Cum sa faci florile de hortensie sa reziste mai mult si sa nu se ofileasca?

Udarea regulata dimineata poate ajuta la prevenirea ofilarii.

Unele soiuri de hortensii pur si simplu nu suporta caldura. Nu conteaza cata apa le dai; se vor ofili in caldura puternica a dupa-amiezii.

Un strat gros de mulci poate ajuta la retinerea umiditatii si la mentinerea rece a solului.

Daca hortensiile tale revin odata ce ziua incepe sa se raceasca, nu trebuie sa-ti faci griji. Este mai bine sa aveti putina ofilire la mijlocul zilei decat sa udati in exces si sa inecati hortensiile.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Totul despre ingrijirea si plantarea hortensiilor

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×
Cozzy
Mobila
Decoratiuni
Textile
Iluminat
Reconstructie
Bucatarie
Baie
Living
Dormitor
Camera Copiilor
Hol
Birou
Acasa Categorii Promotii Articole