Ghid complet despre cum sa faceti ingrasamant organic pentru plante
- Pentru ce este ingrasamantul organic?
- Tot ce trebuie sa stii despre ingrasamantul de casa
- Cum pot preveni arderea plantelor mele cu ingrasamant organic?
- Cum pot evita mirosurile neplacute de la ingrasamantul organic?
- Ce materiale nu pot folosi pentru a face compost de casa?
- Pot folosi ingrasamant organic in ghivece si jardiniere?
- Care este diferenta dintre compostul de casa si ingrasamintele chimice?
- Cum sa faci ingrasamant organic pas cu pas
- Fertilizeaza cu coji de banana
- Ingrasamant cu zat de cafea
- Ingrasamant cu orez
- Ingrasamant de cenusa
- Ingrasamant cu coji de oua
- Ingrasamant cu linte
In aceasta postare, veti descoperi cum sa va hraniti legumele, florile sau ierburile intr-un mod responsabil si prietenos cu mediul . Asadar, pregateste-te sa inveti cum sa ai grija de plantele tale intr-un mod mai economic . Sa ne apucam sa facem ca frumusetea gradinii noastre sa creasca cu puterea ingrasamantului de casa !
Pentru ce este ingrasamantul organic?
Ingrasamantul de casa este o solutie prietenoasa si o modalitate excelenta de a imbunatati sanatatea si vitalitatea plantelor tale, care ofera o serie de beneficii de neegalat gradinii tale.
In primul rand, incurajeaza durabilitatea prin reducerea cantitatii de deseuri care ajung in gropile de gunoi; contribuind astfel la reducerea poluarii mediului.
In plus, acest ingrasamant natural este o solutie sigura fara substante chimice toxice, asigurandu-se ca plantele tale nu sunt expuse la substante nocive. Culturile tale vor obtine nutrienti organici care le vor imbunatati sistemul radicular, le vor intari rezistenta la boli si daunatori si le vor creste capacitatea de a absorbi apa si nutrientii din sol.
Un alt avantaj important este ca ingrasamantul organic pentru plante este ieftin si usor de facut. Puteti folosi deseuri din bucatarie, cum ar fi coji de fructe si legume, zat de cafea si coji de oua, printre alte elemente, pentru a crea un ingrasamant imbogatitor.
Tot ce trebuie sa stii despre ingrasamantul de casa
Cum pot preveni arderea plantelor mele cu ingrasamant organic?
Pentru a va proteja corect plantele, puteti alege sa diluati ingrasamantul cu apa inainte de a-l aplica si sa nu depasiti cantitatea. In plus, va sfatuim sa observati reactiile plantelor dumneavoastra si sa ajustati proportiile dupa cum este necesar.
Cum pot evita mirosurile neplacute de la ingrasamantul organic?
Pentru a evita mirosurile neplacute: echilibrati amestecul, aerati compostul , utilizati un recipient inchis, evitati alimentele problematice si acoperiti resturile de bucatarie cu material uscat.Astfel va veti bucura de compostare fara mirosuri neplacute!
Ce materiale nu pot folosi pentru a face compost de casa?
Nu trebuie sa folositi plastic, metale, sticla, cele tratate cu chimicale, produse de origine animala (carne si lactate), sau plante bolnave sau infestate. Va recomandam – in schimb – sa folositi materiale naturale si neprelucrate pentru a obtine un ingrasamant de inalta calitate si sanatos pentru plantele dumneavoastra.
Pot folosi ingrasamant organic in ghivece si jardiniere?
Absolut! Ingrasamantul de casa este la fel de benefic pentru plantele crescute in ghivece si cutii de ferestre. Puteti amesteca compostul pentru a imbogati substratul din ghivece, ceea ce va imbunatati retentia de apa si disponibilitatea nutrientilor.
Care este diferenta dintre compostul de casa si ingrasamintele chimice?
Principala diferenta consta in originea si modul de a actiona. Compostul organic provine din materiale naturale si se descompune lent, eliberand treptat nutrienti si imbunatatind structura solului. Ingrasamintele chimice , pe de alta parte, sunt produse artificial si elibereaza substante nutritive rapid, dar pot avea si efecte negative pe termen lung asupra sanatatii solului.
Cum sa faci ingrasamant organic pas cu pas
A face compost organic acasa este o modalitate excelenta de a recicla deseurile din bucatarie si gradina. Puteti crea compost folosind aproape orice resturi.
Mai jos, va prezentam retetele noastre preferate de ingrasaminte de casa pe care le puteti crea pentru a va hrani plantele. Amintiti-va ca cheia este consistenta si grija pentru culturile dvs. Treceti la treaba si bucurati-va de o gradina infloritoare si sanatoasa!
Fertilizeaza cu coji de banana
Cojile de banane sunt o sursa excelenta de potasiu; un nutrient esential pentru dezvoltarea plantelor si rezistenta acestora la boli 🍌
- Recolta : Incepeti prin a salva cojile de banana de fiecare data cand va bucurati de acest fruct delicios. Este de preferat sa folositi coji de banane coapte, deoarece acestea contin mai multi nutrienti care vor aduce beneficii plantelor dumneavoastra.
- Taiati : Cand aveti suficiente coji, taiati-le in bucati mici cu foarfecele sau cutitul. Cu cat bucatile sunt mai mici, cu atat mai repede se vor descompune si isi vor elibera substantele nutritive in sol.
- Depozitare : Pastrati cojile taiate intr-un recipient sau punga etans. Daca nu aveti suficient material de compost imediat, pur si simplu inghetati-le pana cand ati colectat cantitatea potrivita.
- Aplica-ti abonamentul!:
- Metoda directa: Aceasta metoda este cea mai rapida, pur si simplu va trebui sa amestecati direct cojile de banana cu solul.
- Metoda de infuzie: Aceasta alta optiune dureaza putin mai mult, dar este utila mai ales daca aveti multe coji si mai multe plante care au nevoie de ingrasamant. Umpleti o galeata mare cu apa si lasati cojile sa se inmoaie cel putin 3 zile. Apoi, udati-va plantele cu apa de infuzie .
Ingrasamant cu zat de cafea
Zatul de cafea este bogat in nutrienti esentiali precum azot , potasiu , magneziu si calciu Haideti sa vedem cum se face acest ingrasamant organic pentru plante !
Te-ar putea interesa si: Ce tip de acoperire sa alegi pentru piscina ta?- Colectati: Dupa ce va savurati ceasca de cafea , asigurati-va ca adunati zatul. Le poti pastra intr-un recipient anume din bucatarie pentru a colecta suficient cat sa faci compost.
- Depozitati: Dupa ce ati colectat o cantitate buna de zat de cafea , puneti-le intr-un recipient mare, ermetic. Asigurati-va ca inchideti recipientul ermetic pentru a evita mirosurile si posibilii daunatori.
- Amestecati si aerati: Din cand in cand, agitati si amestecati continutul recipientului pentru a asigura o buna aerare. Oxigenul favorizeaza procesul de descompunere si ajuta materialele sa devina compost bogat si fertil.
- Asteptati: Timpul necesar pentru ca compostul sa fie gata poate varia, dar – in general – in cateva saptamani veti observa ca zatul de cafea s-a descompus intr-un compost intunecat, pamantesc , ceea ce indica faptul ca este gata de utilizare.
- Aplica-ti ingrasamantul!: Acum ca ai pregatit ingrasamantul organic pentru plante , este timpul sa-l aplici in gradina sau ghivece. Intindeti-l peste sol si amestecati-l usor, astfel incat plantele sa-si poata absorbi treptat nutrientii.
Ingrasamant cu orez
Orezul este un aliment de baza in multe culturi si, atunci cand il gatim , de multe ori ne raman cantitati mici din acest cereal versatil. In loc sa aruncam ramasitele, le putem folosi pentru a crea un ingrasamant de casa care sa beneficieze gradina si ghivecele noastre.
Acest ingrasamant organic va oferi mineralele necesare pentru cresterea sanatoasa a plantelor dumneavoastra, va imbunatati structura solului si va creste capacitatea acestuia de a retine umiditatea.
- Colectati : Incepeti prin a salva orezul fiert ramas de la mese. Asigurati-va ca nu este amestecat cu sosuri, ulei sau alte ingrediente care ar putea afecta calitatea ingrasamantului.
- Pastrati si amestecati : Puneti restul de orez in recipientul ales si adaugati suficienta apa pentru a-l acoperi. Vor trebui sa fie complet scufundate.
- Fermentare : Lasati orezul ramas sa fermenteze in apa timp de aproximativ 2-3 zile. In acest timp, fermentatia va descompune resturile de orez, eliberand substante nutritive valoroase pentru plante. Este normal ca in timpul acestui proces sa apara un miros caracteristic, asa ca este indicat sa o faci intr-o zona ventilata, de preferat in aer liber.
- Diluat : Odata trecut timpul de fermentatie, veti observa ca a capatat o culoare laptoasa si un miros mai putin intens. Acum este momentul sa diluati ingrasamantul cu apa . Proportia adecvata este de aproximativ 1 parte ingrasamant la 5 parti apa.
- Aplica-ti ingrasamantul!: Felicitari; Ingrasamantul dvs. de casa este gata de utilizare. Foloseste solutia pentru a-ti uda plantele, atat in ghivece, cat si in gradina. Acest ingrasamant le va oferi nutrienti precum azot, fosfor si potasiu.
Ingrasamant de cenusa
Cenusa este reziduul ramas dupa arderea materiei organice, cum ar fi resturile de lemn sau de taiere. Desi pot parea simple deseuri, ele contin o concentratie mare de nutrienti, inclusiv potasiu , fosfor , calciu , magneziu si unii micronutrienti, cum ar fi zincul si manganul .
Te-ar putea interesa si: Idei pentru decorarea teraselor cu mobilier vintage si paleti- Colectati: dupa ce ati folosit semineul, soba cu lemne sau arderea controlata a resturilor vegetale, asigurati-va ca cenusa este complet rece inainte de a le colecta.
- Depozitati si amestecati : Alegeti un recipient mare si adaugati cenusa in recipient. Putin cate putin, turnati apa peste ele. Raportul adecvat este de aproximativ 1 parte cenusa la 10 parti apa.
- Asteptati : Odata ce cenusa este bine amestecata cu apa , lasati solutia sa se odihneasca timp de cel putin 24 de ore. In acest timp, nutrientii se vor dizolva in apa; ceea ce va facilita asimilarea lui de catre plante.
- Filtru: Este timpul sa filtrezi solutia pentru a elimina eventualele impuritati sau particule mari. Puteti folosi o sita sau o plasa fina pentru a face acest lucru. Dupa filtrare, veti avea un lichid inchis la culoare, bogat in nutrienti, gata de a fi aplicat pe plante.
- Aplica-ti ingrasamantul!: Foloseste acest ingrasamant organic pentru plantele din gradina sau livada ta, aplicandu-l la baza plantelor sau ca irigare. Vei observa cum plantele tale beneficiaza de nutrientii suplimentari, aratand mai puternice si mai sanatoas.
Ingrasamant cu coji de oua
Cojile de oua au mult calciu si alte minerale, cum ar fi magneziu si potasiu , care beneficiaza de dezvoltarea radacinilor si de rezistenta plantelor.
- Colectati : Incepeti prin a salva cojile dupa ce ati folosit ouale la gatit. Spalati-le cu apa pentru a indeparta orice resturi si lasati-le sa se usuce complet.
- Maruntire : Pentru a accelera procesul de descompunere si pentru a va asigura ca cojile sunt compostate rapid, este important sa le maruntiti. O poti face in doua moduri:
- Metoda manuala : Luati cojile uscate si puneti-le intr-un mojar. Cu ajutorul unui pistil, le macinati pana obtineti o pulbere fina.
- Metoda blenderului : Daca aveti un blender puternic, il puteti folosi si pentru a amesteca cojile. Adaugati cojile uscate in blender si pulsati pana obtineti o pudra omogena.
- Depozitati si amestecati : Dupa ce ati zdrobit cojile de ou , transferati-le intr-un recipient ermetic si adaugati o cantitate mica de apa . Se amesteca bine pentru a forma o pasta, dar nu excesiv de umeda.
- Asteptati : Inchideti recipientul ermetic si lasati amestecul de coaja de ou sa fermenteze cateva zile (aproximativ o saptamana).Aplica-ti ingrasamantul!: Dupa timpul de asteptare, deschide recipientul si vei vedea ca pasta a capatat o culoare maro inchis si un miros de pamant, ceea ce indica faptul ca ingrasamantul este gata de utilizare. Raspandeste-l cu grija in jurul bazei plantelor, asigurandu-te ca nu il pui in contact direct cu frunzele.
Ingrasamant cu linte
Lintea este o sursa bogata de azot , ceea ce o face un ingredient ideal pentru crearea unui ingrasamant nutritiv. Sa incepem !
- Recolta : Pentru a incepe, veti avea nevoie de linte uscata nefierta, necondimentata . Asigurati-va ca nu sunt despicate sau deteriorate, deoarece lintea sanatoasa va oferi cele mai bune rezultate in crearea hranei organice pentru plante . Apoi, clatiti-le cu apa rece intr-o strecuratoare pentru a indeparta orice impuritati sau praf.
- Depozitare : Va trebui sa puneti lintea curata intr-un recipient mare. Adauga apa cat sa le acopere si lasa-le la macerat timp de 24 de ore. In acest timp, vor absorbi apa si se vor umfla.
- Scurgeti si asteptati : Dupa 24 de ore, scurgeti apa din recipient folosind o sita. Transferati lintea umeda intr-un alt recipient si acoperiti cu o carpa umeda. Puneti galeata intr-un loc cald si umbrit timp de aproximativ 2-3 zile. In acest timp, lintea va germina si va incepe sa dezvolte radacini si lastari mici.
- Se amesteca si se dilueaza: Dupa ce a incoltit, se pune lintea intr-un blender si se amesteca pana se obtine o pasta neteda si omogena. Pentru a va asigura ca ingrasamantul nu este prea concentrat, diluati pasta zdrobita cu o cantitate echivalenta de apa pana obtineti o solutie uniforma.
- Aplica-ti ingrasamantul!: Acum ai pregatit ingrasamantul pentru plante pe baza de linte . Acum il poti aplica pe plante, turnandu-l direct in jurul radacinilor sau folosind un spray pentru a-l aplica pe frunze.
Iata-l! Acum ca stii cum sa faci ingrasamant organic pentru plante , te poti bucura de mandria de a-ti cultiva propria hrana intr-un mod ecologic si prietenos cu mediul.