Spatiul este finit pe planeta Pamant si acelasi lucru este valabil si pentru multe bucatarii de pe tot globul. Designerii se confrunta cu provocari si creeaza oportunitati de inovare in aceste spatii aparent mai mici pentru a dezvalui bucatarii care sunt minunat de versatile si la fel de frumoase ca si omologii lor expansivi. Dar acest lucru nu este intotdeauna cazul. Este usor sa te pierzi in spirala Pinterest si sa te gandesti ca ceva va arata la fel de ademenitor intr-un spatiu mai mic sau va oferi bucatariei tale o functionalitate mai mare. Cheia pentru a va face bucataria sa arate si sa se simta mai mare se bazeaza in mare masura pe intelegerea spatiului si pe transformarea limitarilor in oportunitati.
Ce inseamna totusi asta? In esenta, doriti sa va asigurati ca utilizati fiecare centimetru de spatiu cu intelepciune, asigurandu-va in acelasi timp ca bucataria dvs. se simte deschisa, aerisita si bine iluminata. Pentru a va ajuta sa navigati intre ceea ce trebuie si ce nu, am vorbit cu designeri de interior si experti in bucatarie pentru expertiza lor, evidentiind cele mai frecvente erori in bucatarie si cum sa le evitati. Ei discuta considerente cheie de design, cum ar fi iluminatul si inaltimea tavanului, precum si importanta intretinerii de zi cu zi pentru ca bucataria dvs. moderna sa nu arate mai mica.
1. Este prea aglomerat

Intretinerea de zi cu zi este probabil unul dintre aspectele cele mai uitate de a va face bucataria sa se simta mai mare si mai linistita. Functioneaza pe o premisa simpla, ca cu cat mai putine articole locuiesc intr-un spatiu, cu atat se va simti mai mare in schimb.
Pentru proiectul ei Haus TH, designer de interior, Constanze Ladner lasa insula bucatariei din marmura sa fie vedeta spectacolului. Electrocasnicele si vesela sunt la indemana, dar se afla in structura curata a unitatii de rafturi din spatele bucatariei.
‘Incerc sa pastrez spatiul calm si ordonat, electrocasnicele de bucatarie depozitate in mod rational, dar usor accesibile pentru a avea mult spatiu liber si un aspect calm si ordonat. Imi place sa folosesc oglinzi in bucatarie si, de asemenea, folosesc cat mai putine culori diferite – acest lucru ofera bucatariei liniste si spatiu”, spune Constanze. Oglinzile sunt un alt truc inteligent pentru a va face bucataria sau orice spatiu sa se simta mai mare si reflecta frumos caldura lemnului si a tavanului din acest interior.
2. Nu ai ales iluminat cu pandantiv mare

Pentru proiectul lor Glenn House, designerul de interior canadian Tiffany Leigh de la Tiffany Leigh Design demonstreaza cat de mari corpurile de iluminat pentru bucatarie pot spori sentimentul de spatiu si drama intr-o bucatarie mai mica.
Pandantivul negru elegant nu se simte impunator in aceasta schema, deoarece completeaza corpurile de iluminat si alte tonuri inchise din bucataria luminoasa. „Vad adesea pandantive subdimensionate peste o peninsula sau o insula de bucatarie, mai ales cand camera nu este imensa. Sfatul meu este sa te joci cu cantarul si sa mergi mare cu luminile tale pandantive. Iluminarea mare va face spatiul sa se simta mai maret”, spune Tiffany.
Aceste sculpturi sunt o modalitate excelenta de a face o declaratie in bucataria ta mica. De asemenea, adauga lumina spatiului, deschizand camera in timp ce creeaza o ambianta.
3. Va supraincarcati bucataria cu dulapuri

Cand multi dintre noi isi imagineaza o bucatarie, aceasta are dulapuri atat dedesubt, cat si de deasupra blatului din bucatarie, dar nu trebuie sa fie intotdeauna cazul. Pentru bucataria lor de apartament parizian, studioul francez de design interior, Virajo a folosit spatiul superior al dulapului pentru a adauga personalitate si farmec bucatariei, pastrand in acelasi timp spatiul deschis si aerisit.
„Mai putin poate fi mai mult in bucataria ta! Supraincarcarea bucatariei cu dulapuri superioare este o greseala comuna care o face sa se simta aglomerata si mai mica. In acest proiect, ne-am dorit o bucatarie care sa respire si, pentru a realiza acest lucru, am decis nu doar sa alegem o bucatarie deschisa, ci si sa nu folosim dulapuri superioare.
„Toate elementele tehnice si dulapurile superioare au fost amplasate pe partea laterala sau opusa a bucatariei”, spune Sonia Lazowski, designer de interior la Virajo.
Designerul incurajeaza utilizarea dulapurilor mai luminoase pentru a reflecta mai multa lumina in spatiu. „In plus, o bucatarie alba, minimalista, sporeste lumina naturala, facand spatiile sa se simta mai luminoase si mai deschise. Folosim spatiul liber de deasupra bucatariei pentru a adauga un tapet indraznet care creeaza o focalizare vizuala fara a face sa se simta aglomerat si mai mic’, adauga Sonia.
Cand vine vorba de alte elemente de depozitare, ganditi-va bine. „Unele aparate, cum ar fi frigiderele si aragazele supradimensionate, fara incasari, pot ocupa mult spatiu, asa ca trebuie avut grija sa alegeti aparate mai compacte, iar electrocasnicele incorporate pot fi o solutie”, explica Mathilde Abeel si Franta. Lepoutre, fondatorii agentiei pariziene, Studio Castille.
Lipsa spatiului de depozitare poate fi si o provocare majora. „Dulapurile inteligente, rafturile de perete si alte solutii creative de depozitare pot ajuta la maximizarea utilizarii spatiului disponibil”, explica Mathilde Abeel si France Lepoutre, fondatorii agentiei pariziene, Studio Castille.
4. Nu alegi culori deschise

Albul este venerat in designul interior pentru proprietatile sale reflectorizante si, desi ar putea fi considerat „alegerea sigura”, albul poate deschide mica bucatarie intr-un mod cu care nicio alta nuanta nu se poate compara.
Aceasta bucatarie eleganta si minimala a fost proiectata de Studio Castille si foloseste inteligent albul pentru a alungi podeaua si peretii. Introducerea unui ton nisipos pentru pereti adauga o nota linistitoare de culoare care completeaza schema linistitoare a bucatariei.
„O bucatarie intunecata poate parea mai mica decat este. Maximizarea luminii naturale cu ferestre bine pozitionate poate ajuta la crearea unei senzatii de spatiu”, explica Mathilde si Franta.
„Culorile inchise si modelele prea complexe pot face, de asemenea, spatiul sa se simta mai mic. Optarea pentru culori deschise si modele simple poate deschide vizual bucataria.’
5. Ati subliniat din greseala tavanele joase
Nu uita sa te uiti in sus! Tavanul bucatariei tale joaca un rol cheie in cat de mare se simte bucataria ta. Tavanele joase sunt deosebit de dificile atunci cand vine vorba de a crea iluzia unui spatiu mai mare.
Imaginata de expertii in bucatarie, L ‘Atelier Paris, aceasta bucatarie de vis este imbracata in alb si permite multa lumina naturala sa compenseze tavanele sale joase. „Tavanele joase si iluminatul prost sunt doua greseli care, cel mai probabil, va fac bucataria sa para mai mica.
„In schimb, doriti sa optimizati spatiul din bucatarie pe verticala si sa ridicati tavanele, ceea ce va elimina unele senzatii de izolare”.
In plus, alegerea iluminatului de tavan al bucatariei poate schimba drastic orice spatiu si poate face bucataria sa se simta inghesuita si neinvitativa. „Prin maximizarea luminii naturale si prin adaugarea de lumini pentru dulapuri, bucataria devine mai spatioasa si mai primitoare pentru oaspeti”, spune Maria Moraes, director de creatie pentru L ‘Atelier Paris.