Construirea și amenajarea locuințelor reprezintă procese complexe, prin care casele capătă contur, formă și personalitate. În ceea ce privește designul, acesta este amprenta definitorie asupra locuinței, astfel că deciziile care țin de aspect trebui implementate luând în calcul toate variabilele. Iată care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți amenajezi locuința și ce mici trucuri poți folosi pentru un design deosebit.
Bucătăria open-space cu dining
Bucătăriile open space sunt moderne și aduc cu sine sentimentul de libertate. La nivel de design interior bucătăriile open space eficientizează spațiul și creează senzația unor zone mai ample, care nu mai sunt străjuite de pereți.
Bucătăriile open-space permit amplasarea facilă a insulelor de bucătărie și a meselor pentru dining. În acest fel, poți separa mai ușor zona de pregătire a mesei de zona de servire. Este recomandat să amenajezi ambele zone în același stil, dar să le delimitezi prin câteva caracteristici speciale precum: alt tip de pardoseală, elemente decorative distincte sau jocuri de lumini care să atragă atenția spre zona de dining.
Șemineul și zona de living
Spre deosebire de apartamente, atunci când vorbim despre design interior case există o libertate mai mare de exprimare. Astfel, șemineul este unul dintre lucrurile care nu pot lipsi dintr-un living spațios, iar acesta ar trebui realizat în funcție de stilul pe care îl alegi pentru living.
Astfel, pentru un living în stil rustic poți folosi placările cu travertin, în vreme ce pentru stilul modern poți alege șemineele din marmură. Pentru stilul minimalist poți alege un șemineu aparent, iar în cazul șemineului industrial va fi nevoie de o cămășuială cu cărămidă, care să se integreze perfect în peisajul de fond.
Culoarea
Culorile sunt cel mai adesea dependente de stilul ales pentru locuința ta. În vreme ce stilul industrial mizează pe nuanțe gri, maro sau cărămizii, stilul modern pune accent pe nuanțe neutre contrastante (alb- negru- gri, bleu- albastru închis). Stilul minimalist se oprește adesea la nuanțe unice (alb, verde , bleu), în vreme ce pastelurile calde sunt rezervate stilului romantic. Fiecare dintre culori conferă însă casei tale personalitate, așa că îndrăznește să amenajezi locuința oferindu-i acesteia un strop de culoare.
Elementele textile
Pentru multe persoane elementele textile par să dea bătăi de cap, deoarece uneori acestea pot fi destul de integrat în cadrul amenajărilor. Totuși, este important ca acestea să existe, indiferent de stilul pentru care optezi.
Citește și: Cum lucrezi cu un designer de interior?
Recomandarea specialiștilor este aceea de a alege elemente textile din materiale naturale, precum inul, mătasea, catifeaua sau bumbacul, pe care să le integrezi în funcție de fiecare element în parte. Alege draperii opace din catifea pentru dormitoare sau perdele semi-opace, cu efect de filtrare a luminii, pentru zona de living. Nu uita de canapele, cuverturi și perne decorative, deoarece acestea vor aduce o pată de culoare amenajării tale.
Amenajarea unei case este în mod cert diferită de procesul de amenajare al unui apartament. Poți depăși provocările inerente dacă apelezi la specialiști în domeniu, la designeri de interior care cunosc în detaliu acest domeniu, iar în acest fel amenajarea casei tale va fi un succes.